Az állatvilág kaméleonjai

Számos olyan képesség létezik az állatvilágban, mely lenyűgöz bennünket, de mind közül az egyik legérdekesebb a kültakaró színének változtatása, ami a szemlélő számára olyan, akár egy varázslat.

A kaméleon az egyik legismertebb átváltozóművész

Az állatok életében minden nap küzdelmes harcok sorozata, ahol a tét, az életben maradás. Az egyes állatfajok különféle menekülési stratégiákat fejlesztettek ki e célból. A legkézenfekvőbb megoldás, a futás a ragadozó elől, ahogy teszi azt a gazella a gepárd elől, vagy szembe is lehet szállni a támadóval, ahogy a pézsmatulok a farkassal. Le is lehet spriccelni az ellenfelet bűzös váladékkal, ahogy azt a bűzösborz teszi. Egyes fajok, például a tüskés békagyík, felfújja a testét, hogy támadója nagyobbnak és félelmetesebbnek lássa, vagy halottnak tetteti magát, hogy megzavarja ellenfelét. Ezt teszi a botsáska is, mely szintén képes a lassú színváltoztatásra, testének sötétítésére.

Az egyik legérdekesebb és leghatásosabb stratégia, ha az állat felveszi a környezet színét, és teljesen beleolvad, így válva láthatatlanná. Ennek pedig kettős hozadéka van, mert nem csak a ragadozók, hanem a lehetséges zsákmányállatok sem veszik észre az álcázott állatot.

A nyolckarú polip pillanatok alatt képes felvenni a környezete színét

Az állatok színét a bőrükben található festékanyagok határozzák meg. Ezek a pigmentek speciális hordozósejtekben találhatók, az ún. kromatofórákban. Ezek többféle színűek lehetnek: barnák vagy feketét, vörösek, sárgák, fehérek, vagy fényvisszaverők. A csoportosan elhelyezkedő kromatofórák rejthetnek azonos színű festékanyagokat, vagy különböző színűeket is. A gerinceseknél a kromatofórákban a fő pigment, a sötét színű melanin.

Az átváltozás legismertebb mestere a kaméleon. A gerinces állatoknál a színváltoztatásban idegi és hormonális hatások egyaránt érvényesülhetnek, a kaméleonok esetében szinte kizárólag idegi hatások játszanak szerepet. Színanyagokat tartalmazó sejtjeikben, a melanofórákban a mozgó festékanyagok okozzák a színváltozást. Amennyiben a pigmentek egyenletesen oszlanak el a hordozósejtekben, akkor az állat sötétebb lesz, de ha egy pontba tömörülnek, akkor világosabb lesz a kültakaró színe. A kaméleonoknál általában a sárga, a zöld és a barnás színárnyalatok uralkodnak, de lehetnek csíkosak vagy foltosak is.

Dél-afrikai karmosbékák

De nem csak a kaméleonok az egyetlen gerincesek, melyek váltogatják a színüket. A színváltozásra képes kétéltűeknél hormonális hatások okozzák a színváltozást. A hipofízis, azaz agyalapi mirigy által termelt két hormon hatására a békák, mint például a dél-afrikai karmosbéka, képesek elsötétülni vagy éppen kifakulni, így alkalmazkodva a környezethez.

A halaknál szintén a fakulás-sötétedés képessége figyelhető meg. Kromatofóráik működésében idegi és hormonális tényezők egyaránt szerepet játszanak, mikor a pigmentsejtek összehúzódnak az állat világosabbá, mikor a sejtek kiterjednek, akkor sötétebb árnyalatúvá válnak.

A gerinctelen állatok is meg tudják változtatni a színüket, a tengeri sünök például hasonlóan a fakulás-sötétedés kettősére képesek, és a gerinctelen állatok közül kerül ki az az állat is, mely a leggyorsabb és legszínesebb színváltoztatásra képes.

A fejlábúak között nem csak a polipok, hanem a tintahalak is mesterei a színük változtatásának

A polipok színváltásában idegi és hormonális hatások is jelen vannak. Színüket a másodperc töredéke alatt képesek megváltoztatni úgy, hogy tökéletesen beleolvadjanak a környezetükbe. A bőrükben lévő kromatófórák rétegesen tartalmaznak sárga, narancsvörös és barnásvörös pigmentzsákocskákat, melyeket a körülöttük lévő izmok tágítanak vagy húznak össze, így okozva színváltozást. Bőrükön fényvisszaverő sejtek is találhatók, melyek visszaverik a fényeket a környezetből, így olyan színt is fel tudnak venni, mellyel nem is rendelkeznek.

A tintahalak sokszor olyan gyorsan változtatják a színüket, hogy látszólag villog a bőrük. Ennek valószínűleg a kommunikációban is szerepe van.

A színváltoztatásnak tehát több funkciója is van, még ha számunkra legkézenfekvőbb magyarázatát az álcázás jelenti. Egy sivatagban élő kaméleonfaj például kora reggel, mikor a nap már süt, de a levegő még hűvös, úgy melegíti fel a testét, hogy a nap felőli testoldalát sötét színűre változtatja, hogy az a lehető legtöbb hőt nyelje el.

Random Posts

 • A nagyobb agyméret a kihalás nagyobb kockázatával jár

  A nagyobb agyméret nemcsak az intelligenciát, hanem a kihalást is valószínűsíti az emlős állatoknál egy új tanulmány szerint. A kutatók […]

 • 3 dolog, amit egy anyának a krónikus fájdalomról tudni kell

  Az anyukák mozgalmas élete zsúfolásig telve van a mindennapi feladatokkal, gondokkal, és persze örömökkel. A családról való gondoskodás közepette általában […]

 • Milyen okai lehetnek a hátfájásnak?

  A kínzó hátfájás ma már népbetegségnek számít, és az egyik leggyakoribb egészségi probléma. Lehet állandóan jelen lévő tompa fájdalom, de […]

 • Vegán harcművészek, akik elutasítják a húsevést

  A vegetáriánus, illetve vegán étrenddel szemben az egyik fő kritika, hogy nem biztosít a szervezet számára kellő mennyiségű és minőségű […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.