Ganoderma lucidum, egy legendás erejű gyógyító gomba

A Ganoderma lucidum, azaz pecsétviaszgomba gyógyhatása már több mint kétezer éve ismert. Kínában, Japánban és más ázsiai országokban az egészség egyik fő őrének, valamint a jólét, az isteni erő és a hosszú élettartam szimbólumának tartják. Az első kínai gyógyszerkönyvben terápiás tulajdonságaiként jegyezték fel erősítő, tonizáló, életenergia-növelő, szívműködést serkentő, memórianövelő és öregedésgátló hatását. A 2000-ben kiadott kínai állami gyógyszerkönyvben szintén energianövelő hatását emelik ki, valamint ajánlják álmatlanság, szédülés, szívdobogásérzés, légszomj, asztma és a köhögés enyhítésére.

A pecsétviaszgomba egy fákon élő gombafaj

Nevében a lucidum a latin Lucidus szóból származik, mely fényest, ragyogót jelent, utalva a gomba fényes, viaszos felületére. A pecsétviaszgomba annak ellenére, hogy termesztett gombafaj, gyógyászati jelentősége messze felülmúlja étkezési jelentőségét. Rendelkezésünkre áll por, különféle étrendkiegészítők és tea formájában is. Ezek a gomba különböző részeit tartalmazzák, a termőtestet és a spórákat is.

A pecsétviaszgomba, röviden PVG széles körben felhasznált gyógynövény, alkalmazható a vércukorszint csökkentésére, az immunrendszer serkentésére, a máj védelmére, fertőzés esetén a baktériumok növekedésének gátlására. Számos gyógyító hatása sokáig csak a tradicionális orvoslás legendája volt, de ma már több tudományos bizonyíték is alátámasztja egészségügyi előnyeit.

A legtöbb gombafaj általában 90 százalékban vizet tartalmaz, a fennmaradó tíz százalékban 10-40 % fehérjét, 2-8% zsírt, 3-28 % szénhidrátot, 3-32 % rostot, 8-10 % hamut, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, szelént, cinket és rezet. A PVG 1,8 % hamut, 26-28 % szénhidrátot, 3-5 % nyerszsírt, 7-8 % nyersfehérjét és kedvezően sok, 59 % rostot rejt magában.

A gombák általában is igen egészségesek, hiszen tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges összes esszenciális aminosavat, tehát kiváló húspótlók, és gazdagok bioaktív vegyületekben, terpenoidokban, szteroidokban, fenolokban, nukleotidokban és ezek származékaiban, glikoproteinekben, és poliszacharidokban. Telítetlen zsírsavtartalmuk is hozzájárul egészségünkhöz.

A PVG három legfontosabb biológiailag aktív összetevői a poliszacharidok, a peptidoglikánok, és a triterpének.

A PVG poliszacharidjai csökkentik a gyulladást, a vércukorszintet, serkentik az immunrendszer működését, daganatellenes hatásúak, és a fekélyek kialakulását is gátolják.

A triterpének is ismertek gyulladáscsökkentő, rákellenes és koleszterincsökkentő tulajdonságukról. A PVG igen gazdag triterpén forrás, ún. lanosztán szerkezetű triterpéneket tartalmaz, melyek nem csupán a gomba keserű ízéért felelősek, hanem gyógyító tulajdonságaiért is, többek között antioxidáns és koleszterincsökkentő hatásáért.

A foszfor, szilícium, kén, kálium, kalcium és magnézium a fő ásványi összetevői. Vas, nátrium, cink, réz, mangán és stroncium is kimutatható kisebb mennyiségben, illetve nehézfémek, ólom, kadmium és higany, de utóbbiak a gomba szárított formájában nem voltak kimutathatóak jelentős mennyiségben. A PVG fontos szelén forrás is, ami az egyik legerősebb antioxidáns.

A PVG germánium tartalma is figyelmet érdemel, annak ellenére, hogy nem lényeges ásványi elem, alacsony dózisban ismert immunerősítő, daganatellenes, mutációellenes, és antioxidáns hatásáról.

A Ganoderma fehérjetartalma ugyan alacsonyabb, mint sok más gombáé, de olyan biológiailag aktív fehérjéket tartalmaz, melyek hozzájárulnak a gomba antioxidáns és májvédő tevékenységéhez.

A benne található lektin nevű fehérjék, melyeket számos állatfaj, növény és mikroorganizmus is termel, részt vesznek a különféle sejtszintű folyamatokban és az immunrendszer működésében is.

Egyéb vegyületek, melyeket a gombából izoláltak, a metalloproteáz enzim, mely késlelteti a véralvadást, a D2 vitamin provitaminja, az ergoszterol, illetve zsírsavak, melyek hozzájárulnak a PVG daganatellenes aktivitásához.

Az orvosi kezelések mellett a rákos megbetegedéseknél fontos kiegészítő terápiát jelenthet a pecsétviaszgomba, immunerősítő és rákellenes hatásánál fogva. Emellett több betegségnél is élvezhetjük pozitív hatásait, ajánlható vírusos és bakteriális fertőzések, májkárosodás, cukorbetegség és gyomorfekély esetén.

A pecsétviaszgomba ma már egy jól ismert ázsiai gyógyító hatású gombafaj, és az egész világon egyre többen fogyasztják különböző készítmények formájában.forrás: Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom. Authors: Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell JA, Benzie IFF.Editors In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Source Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press; 2011. Chapter 9., fotó: frankenstoen

 

Random Posts

 • A bálnák bőre is leég a napon

  Mindenki tudja, milyen kellemetlen, fájdalmas érzés, ha a túl sok időt tölt a napon, s emiatt leég a bőre. Kiderült, […]

 • Az elhízás a kislányok korai serdülését idézheti elő

  Az elhízás a kislányok korai serdülését idézheti elő – derült ki egy hosszú távú amerikai kutatásból. Azoknak a lányoknak, akiknek magas […]

 • A curry csökkenti a cukorbetegség kockázatát

  Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint, a kettes-típusú cukorbetegségben szenvedők száma 2030-ra el fogja érni a 366 milliót. A cukorbetegségben szenvedők […]

 • Természetes nyugtatószerek kedvenceink számára

  A stressz, a nyugtalanság, a feszültség, az idegesség és a szorongás ugyanúgy része lehet egy állat életének, mint nekünk, embereknek. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.