Adható-e a kutyának aszpirin?

Az aszpirin segít csökkenteni a gyulladást, a duzzanatot és a fájdalmat, de mint minden gyógyszernek, az aszpirinnek is lehetnek mellékhatásai, különösen, ha rosszul adagoljuk, állatorvos felügyelete nélkül.

A kutyának a következő esetekben adható aszpirin: láz, gyulladás, ízületi gyulladás, sérülések esetén fájdalomcsillapításra, de csakis állatorvosi ellenőrzés mellett.

Az aszpirin egy nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő, melyet ha nem a megfelelő dózisban alkalmaznak, súlyos mellékhatásokat okozhat. Egyes kutyák éppen egészségi állapotuknál fogva nem képesek lebontani az aszpirint, emiatt a gyógyszer nem biztonságos mennyisége a szervezetben könnyen vezethet súlyos szövődmények kialakulásához, például gyomor- és bélrendszeri vérzésekhez vagy szervi károsodáshoz.

Ha egy kutyának aszpirint akarunk beadni, a legfontosabb dolog, hogy azt pontosan meghatározott adagolásban tegyük. A megfelelő dózis az állat méretétől és testtömegétől függ. A kisebb hatóanyagú, 100 mg-os aszpirin, illetve az ún. bébi aszpirin, mely egyébként nem is alkalmas fájdalomcsillapításra, helytelen adagolásban máj- és vesekárosodást okozhat.

Természetes, hogy ha kedvencünknek fájdalmai vannak, akkor mielőbb szeretnénk megszabadítani a szenvedéstől, de ha nem beszéljük meg állatorvossal a helyes adagolást, akkor több kárt okozhatunk, mint hasznot. A gyógyszer szedése közben előfordulhatnak olyan figyelmeztető jelek, melyek jelentkezésekor nem szabad továbbra is adni a gyógyszert, ilyenek: a fokozott szomjúság, hasmenés, hányás, nyugtalanság, étvágytalanság, depresszió. A gyógyszer hosszú távú alkalmazása során gyomorproblémák, fekélyek, és emésztőrendszeri zavarok is kialakulhatnak, különösen, ha a kutya éhgyomorra kapja a gyógyszert. Gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén azonnal abba kell hagyni a gyógyszer alkalmazását!

Aszpirint – és bármilyen gyógyszert – szigorúan csak állatorvosi felügyelet mellett kaphat kedvencünk.

A kutya biztonsága érdekében, a gyógyszer alkalmazása alatt erősen javasolt legalább három havonta az állat fizikai vizsgálata, valamint vér- és vizeletvizsgálat, a lehetséges mellékhatások feltérképezése miatt.

Soha ne adjunk aszpirint állapotos állatnak, mert születési rendellenességeket okozhat. Ugyancsak tilos kölyökkutyának vagy fiatal állatnak adni, mert még nem rendelkeznek azokkal a májenzimekkel, melyek le tudják bontani a gyógyszer hatóanyagot.

Sose adjuk be éhgyomorra az aszpirint, és ne keverjük más gyógyszerekkel. Több gyógyszer egyidejű alkalmazása is komoly mellékhatásokat eredményezhet.

Ne feledjük, hogy az emberi fogyasztásra szánt aszpirin – mely mellesleg embereknél is okozhat mellékhatásokat – soha nem adható a kutyának, csakis az állatorvos utasítására a megfelelő adagolásban és időtartamban, ellenkező esetben komoly szervi károsodást okozhatunk kutyánknak. – forrás: PRLog.Org

 

 • Tisztítsuk meg beleinket útifű-maggal!

  Bár manapság alig akad olyan ember, aki ne tudná, hogy mennyire fontos a rostokban gazdag táplálkozás, mindennapi étrendünk mégsem tartalmaz […]

 • A sok számítógépezés alváshiányt okozhat

  A legtöbb gyerek nem alszik eleget éjszaka. A rengeteg számítógép és tévé előtt töltött idő alvási problémákhoz vezethet, aminek azonban […]

 • A legjobb étrend szívünk számára

  Egy új, öt éven át tartó tanulmány eredménye szerint a szív egészségének megőrzése szempontjából a legjobb a mediterrán étrend, azaz […]

 • Az utcára dobni nem megoldás

  Két kiscicát is megmentett a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Az 5 hetes körüli csöppségeket Hódtóban, egy vendéglátó hely elé dobhatták ki […]