A tai chi javítja a Parkinson-kórban szenvedők mozgáskoordinációját

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód fontos részét képezi, de nagy jelentősége van a terápiákban, a rehabilitációban és az egyes betegségek kezelésében is. A Parkinson-kórban szenvedők számára a testmozgás erősen ajánlott a stabilitás és a koordinált mozgás fenntartásához, ami a napi tevékenységek elvégzéséhez szükséges.

A tai chi finom mozdulatai sokat javíthatnak a tüneteken

Egy 2012-es tanulmány összehasonlított háromféle testedzést – a súlyós edzést, a nyújtást és a tai chit –, hogy kiderüljön, melyiknek a legpozitívabb a hatása a Parkinson-kóros betegek számára. Az eredmény szerint az enyhe vagy közepesen súlyos betegeknél a legnagyobb javulást az egyensúly és a stabilitás szempontjából a tai chi hozta.

A Parkinson-kór egy lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri megbetegedés, azon agysejtek pusztulása okozza, melyek a mozgás koordinálásáért felelősek. A betegség fő tünetei a remegés, a merevség, a lelassult mozgás (bradikinézia), és csökkent egyensúly (testtartás instablitása).

Míg egyes tünetek, mint például a remegés, kezdetben jól kezelhetők a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel, addig az egyensúly javítását célzó gyógyszerek kevésbé bizonyulnak hatékonynak.

Az instabilitás, az egyensúlyzavar különösen aggasztó tünet, mert gyakran okozza a beteg elesését, ami akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Mivel számos tanulmány kimutatta már, hogy a súlyzóval végzett edzések, például a bokasúlyok, pozitívan befolyásolják az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt, az orvosok gyakran valamilyen fizikai kezelést illetve testmozgást írnak elő a tünetek kezelésre.

A tai chi egy egyensúly alapú mozgássorozat, mely eredetileg egy Kínából származó harcművészeti ág. Bár több különböző stlíusa létezik, mindegyiknek az alapja a lassú, gyugodt, és folyamatos mozdulatsor. A lassan végzett, irányított és kontrollált mozdulatok, a kar és a láb harmonikus munkája, a folyamatos és fokozatos egyensúlyáthelyezések a test egyik oldaláról a másikra, mind fontos részei a tai chi gyógyító gyakorlatának.

A tanulmányban a hathónapos gyakorlás után a tai chi-t végző betegek mutatták a legnagyobb javulást, legkevésbé a nyújtó tornát végzők edzése volt hatékony. A javulás az edzés megkezdése után már-négy-öt hónappal tapasztalható volt, heti kétszer egyórás edzés mellett.

Bár a súlyzókkal végzett edzés a leggyakrabban alkalmazott terápiák közé tartozik, a ta chi eredményesebbnek bizonyult, mivel a nagyon lassan végzett akaratlagos mozgás kontrollálása nagy kihívást jelent a betegek számára. További előnye, hogy nagyon biztonságos, nem szükséges hozzá semmilyen különleges felszerelés, és bármely életkorban elkezdhető.forrás: NIH, National Institute of Neurological Disorders and Stroke,   Li, F. et al. “Tai chi and postural stability in patients with Parkinson’s disease.” New England Journal of Medicine. February 9, 2012. Volume 366(6), pages 511-9.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.