Segíthet-e a fogyásban az akupunktúra?

Az elhízás egyre gyakoribb problémát jelent, és sajnos számos, súlyos betegséggel illetve kockázati tényezővel társul, úgy mint magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség. Az elhízás kezelésében nem csak a fogyás a fő szempont, hanem az is, hgy a súlycsökkenés tartós legyen, és az egészségügyi kockázatokat is minimalizáljuk. A fogyás elősegítésére számos segítség létezik, melyek közül az egyik lehetséges út, az akupunktúra. Fontos, hogy a fogyást hatásos és egyúttal biztonságos módszerekkel érjük el. A biztonságos kezelések közül az akupunktúra az egyik legnépszerűbb kiegészítő módszer, mely lehet kézi vagy elektroakupunktúra. Ennek során a test akupunktúrás pontjait szúrják  meg hajszálvékony tűkkel. A módszert nem csak az elhízás ellen, hanem az immunrendszerrel összefügő betegségekre – allergiára, autoimmun betegségekre, és immunhiányos álapotoknál – is alkalmazzák.

Egy 2012-es iráni klinikai vizsgálatban 196 túlsúlyos résztvevő bevonásával a kutatók arra próbáltak fényt deríteni, hogy vajon az akupunktúrával lehet-e befolyásolni a súlycsökkenést, valamint, hogy ez az alternatív gyógyászati kezelés hatással van-e a test zsírtartalmára, illetve az immunrendszer működésére és a testben előforduló gyulladásos állapotokra.

Ennek megállapítására a hősokkfehérjék a C-reaktív fehérjék mennyiségét is mérték a fogyókúrázók körében.

Az ún. hősokkfehérjék (Hsp-k) – melyeket környezeti stressz hatására bocsát ki számos sejttípusunk – az elmúlt évtizedekben egyre inkább a kutatók figyelmének középpontjába kerültek, mivel összefüggésben állhatnak az érrendszeri betegségekkel, különösen a tekintetben, hogy az autoimmun válaszreakciókban érintettek lehetnek ún. anti-Hsp antitestek.

Az ún. C-reaktív fehérjével (C-reactive protein-CRP) a gyulladásos állapotok mértékét lehet megállapítani, és nagy mennyiségű jelenléte a vérben összefüggésbe hozható a szívbetegségek magasabb kockázatával.

A vizsgálat 6 hetes időtartama alatt a részvevők nem csupán a kezelésben részesültek, de étrendjük is alacsony kalóriatartalmú volt. A kutatásnak nem csak az akupunktúra fogyasztó hatásának megállapítása volt célja, hanem hogy megvizsgálják, hogy a tűszúrásos kezelésnek milyen hatása van az anti-Hsp-k és a CRP mennyiségére.

A 6. hét után az akupunktúrás kezelést abbahagyták, de további hat hétig tartott a diétás étrend fogyasztása. Az eredmények szerint az akupunktúra hatására jelentősen csökkent a testúly, a BMI, az össz koleszterin-, a triglicerid- valamint a CRP és az anti-Hsp-k mennyisége, azokhoz képest, akik csak az alacsony kalóriás étrenden voltak, és nem részesültek akupunktúrás kezelésben. Továbbá azt is feljegyezték, hogy a pozitív változások még a következő hat hétben is foytatódtak, tehát azután, hogy az akupunktúrás kezelés már abbamaradt.

Bár egyes tanulmányok szerint az akupunktúrának nincsen jelentős hatása az elhízásra, a kutatók úgy vélik, hogy ez az alternatív gyógymód különböző mechanizmusok révén fejti ki fogyasztó hatását. Az idegrendszer stimulálásával hatással van a teltségérzetre és a hangulatunkra is. Segít elnyomni az étvágyat, a boldogsághormonok felszabadításával pedig csökkenti a stresszt és a depressziót. Ilyen hatás a testmozgás vagy a diéta során nem tapasztalható. Az akupunktúrával közvetlenül is befolyásolhatjuk a derékbőséget például, mivel a hasi területen a bőr alatti zsírszövet eloszlására és feloldására is hat.

Az akupunktúrával tehát nem csak a fogyást segíthetjük elő, hanem az elhízással összefüggő kockázati tényezőket is csökkenthetjük, mint például a diszlipidémiát. (Ez a zsíranyagcsere olyan zavara, mely magas vérzsír- és koleszterinszinttel jár, és növeli az érelmeszesedés kockázatát). A zsírszövetben előforduló gyulladásos folyamatok szintén növelik a szívbetegségek kockázatát.  Az akupunktúra ezekre a gyulladásos folyamatokra is pozitívan  hat.

A szervezet egyénenként eltérő, különbözően reagálunk az egyes kezelési módokra. Ha úgy érezzük, hogy nálunk nem váltak be a fogyást segítő étrendkiegészítők, és pusztán a diéta és a testmozgás sem használ, érdemes kipróbálnunk az akupunktúrát. Persze csak akkor, ha nem ijedünk meg a tűk látványától.–forrás: ScientificWorldJournal. 2012; 2012: 603539.

 

Random Posts

 • Miben segíthetnek a megszökött csempészállatok?

  Az illegális kereskedelemből származó, elszökött vagy szabadon engedett állatok a természetben másodlagos populációkat alkotva hosszú távon a túlélést jelenthetik a […]

 • A klímaváltozás előnyös lehet a siklófélék számára

  A klímaváltozás számos állatfajt hátrányosan érint, de vannak olyan fajok, melyek hasznot húzhatnak a hőmérséklet emelkedéséből. Többek között ilyenek a […]

 • A hosszú és egészséges élet 5 kulcsa

  Benjamin Franklin híres mondása, mely szerint „egy csipetnyi megelőzés többet ér, mint egy nagy adag gyógykezelés”, még ma is megállja […]

 • Édesgyökér: hatásos, de nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása

  Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) már régóta alkalmazott gyógynövény mind a nyugati, mind a keleti orvoslásban. Legnagyobb mennyiségben Görögországban, Törökországban és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.