A háztartási vegyszerek és gyógyszerek rákot és terméketlenséget okozhatnak

A rákos megbetegedések és a termékenységi problémák növekedése összefüggésbe hozható a háztartásban használt vegyszerekkel és gyógyszerekkel. Egyes vegyi anyagok megzavarják hormonális rendszerünket, és a fenti betegségeken túl szerepük lehet a cukorbetegség, az elhízás, és az egyre gyakrabban, emberekben és állatokban egyaránt előforduló idegrendszeri fejlődési zavarok kialakulásában. Erre figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A belső elválasztású, endokrin rendszerünket megzavaró vegyi anyagok megtalálhatók az élelmiszerekben, gyógyszerekben, rovarirtó szerekben, illetve a háztartási és kozmetikai termékekben.

Mivel az utóbbi évtizedekben jelentősen mértékben megnőtt a daganatos megbetegedések, különösen a mell- és prosztatarákos betegek és a cukorbetegek száma, valamint egyre több férfi küzd meddőségi problémákkal, a kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a hátterében a vegyszerek széles körű használata állhat.

A különféle kémiai anyagokat minden nap használjuk, annak ellenére, hogy ezeknek az élő szervezetre gyakorolt hatásaival még a kutatók sincsenek pontosan tisztában. Különösen veszélyes lehet, ha többféle kémiai anyagot használunk együtt, mert a kombinált hatóanyagok hatása még inkább ismeretlen.

Az elmúlt évtizedekben végzett kutatások egyértelműen bizonyították, hogy az endokrin rendszert megzavaró hatóanyagok valós és komoly problémát jelentenek az élővilág, s az emberi szervezet számára is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség állásfoglalása szerint fokozott elővigyázatossággal kell használnunk a vegyi anyagokat tartalmazó termékeket, hiszen nem ismerjük, hogy mit válthatnak ki az élő szervezetben.

Ennek fő oka, hogy problémát csak több éves vagy évtizedes használat után okozhatnak, és nagyon nehéz felderíteni, hogy egy-egy betegség kialakulásban mennyi szerep jut a környezeti faktornak. A másik gondot az okozza, hogy nehezen lehet azt is megállapítani, hogy többféle vegyszerek együttes hatása hogyan adódik össze, és nem könnyű felállítani egy olyan határértéket sem, melyről kijelenthető, hogy ez alatt nem okoz egészségi problémát egy adott szer.

Mindenestre tény, hogy folyamatosan ki vagyunk téve a vegyszereknek, melyekről annyi már kiderült, hogy befolyásolják az immunrendszer, a pajzsmirigy, a reproduktív szervrendszer, és az idegrendszer működését.

Állatok és emberek egyaránt ki vannak téve ezeknek, hiszen a vízen és az élelmiszerláncon keresztül is bekerülnek a szervezetbe.

Betegségek, melyek kockázatát fokozzák a vegyi anyagok:

mellrák, endometriózis, miómák, policisztás ovárium szindróma

– férfi meddőség, rossz minőségű spremiumok

– pajzsmirigy betegség

– idegrendszeri fejlődési rendellenességek, autizmus, csökkent kognitív funkciók gyerekeknél

– korai érés kislányoknál

A diklór-difenil-triklóretán (DDT) nevű erős rovarméreg, a tributiltin (TBT) nevű faanyag- és textil tartósítószer, és a poliklórozott bifenilek (PCB-k), melyeket transzformátorokban, kondenzátorokban és elektromos motorokban találunk, ma már csak korlátozottan használhatóak vagy tilalom alatt állnak. Ezekről már bebizonyosodott, hogy tartósan károsítják a hormonális rendszert.

A rovarirtó szerekben, műanyagokban, napvédő szerekben, kozmetikumokban megtalálható vegyszerek, különösen a ftalátok, a parabének , illetve a fogamzásgátló tabletták egyes vegyi anyagai továbbra is aggodalmat okoznak, de mivel káros hatásaik sokszor még nem egyértelműen bizonyítottak, csak rajtunk áll, hogy elővigyázatosságból, ammennyire csak lehet, kiszorítsuk őket az életünkből.forrás: European Environment Agency (EEA) 

 

Kapcsolódó cikk:

Hat egyszerű tipp otthonunk környezetbarát tisztításához

A kozmetikumok veszélyei

Random Posts

 • Hangról ismerik fel egymást a szurikáták

  A szurikáták, az emberhez hasonlóan, képesek egymást hang alapján felismerni – fedezték fel svájci viselkedéskutatók a dél-afrikai Kalahári sivatagban végzett […]

 • Depresszió és ízületi bántalmak ellen: SAMe

  Az S-Adenozil-L-Metionin, röviden SAMe, egy olyan vegyület, mely természetesen is jelen van szervezetünkben. A metionin nevű aminosavból termelődik. Testünk – […]

 • A repülés környezeti hatásai nem csökkentek az elmúlt 25 évben

  Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tanulmánya szerint az elmúlt 25 évben nem sikerült csökkenteni a repülés környezeti hatásait, mert a […]

 • A szolárium függőséget okoz

  A rendszeresen szoláriumot használók közül sokan úgy kötődnek ehhez a szokásukhoz, mint a kábítószerfüggők, akik ha nem kapják meg ultraibolya-sugáradagjukat, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.