Az állatoknak szánt játékok veszélyesek is lehetnek

Teljesen természetes, hogy szeretett kedvencünket időről-időre meglepjük különféle játékokkal, aminek úgy tudnak örülni, akár a gyerekek. Az állatok számára játék a műanyag labda, vagy akár a szétrágható fogtisztító csont is. Bár ezek ritkán okoznak problémát, nem szabad felügyelet nélkül odaadni az állatnak, és jobb, ha éjszakára eltesszük előle a fiókba. Ugyanis előfordulhat, hogy addig rágják a játékot, míg egy nagyobb darab le nem jön róla, ami könnyen fulladást vagy bélelzáródást okozhat.

Az emészthető csontokból elvileg egyszerre csak kicsi daraboknak szabadna leválnia, de megtörténhet, hogy egy nagyobb darabot sikerül leroppantania kedvencünknek, amely elég nedves és csúszós ahhoz, hogy beszorulhasson az állkapocsba vagy megakadhasson a torkán, és öklendezést vagy fulladást váltson ki. A kisebb darabok pedig, ha egyben csúsznak le az állat gyomrába, elzárhatják a bélrendszerét. Ezek életveszélyes állapotok, mellyel haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni. Ha a nyelőcső záródik el a kutyánál, akkor azt vehetjük észre, hogy folyamatosan próbál nyelni, újra és újra, valamint erősen nyálzik, de előfordulhat, hogy kihányja az emésztetlen táplálékot.

Amennyiben a gyomorban vagy a bélrendszerben akad meg egy csont vagy egy játékdarabka, jellegzetes tünetek a búskomorság, hányás, étvágytalanság, hasi fájdalom, és hasmenés. Ha ezekre a figyelmeztető jelekre nem figyelünk oda, és nem visszük orvoshoz kedvencünket, végzetes hasi fertőzés is kialakulhat nála.

A cicák szerencsére csak ritkán vesznek a szájukba idegen tárgyakat, náluk ritkábban fordul elő ilyen probléma, de a cicajátékok is lehetnek veszélyesek. Célszerű éjszakára előlük is elzárni a labdákat, a zsinórokat, vagy a szőrös-tollas játékokat, mert megtörténhet, hogy reggelre lenyelnek egy hosszabb zsinórdarabot vagy egy-két tollat belőlük. Ezek persze nem feltétlenül okoznak bélelzáródást, de jelenlétük semmiképpen nem kívánatos az állat gyomrában.

Ha felmerül a gyanú, hogy kedvencünk lenyelt egy darabot a játékából, vigyük állatorvoshoz, aki röntgenfelvétellel meg tudja állapítani, hogy mit evett meg a kutyánk vagy a cicánk, és ha szükséges, endoszkópos eljárással el tudja távolítani az idegen testet a gyomrából.

Kedvenceink sok tekintetben tényleg olyanok, mint a gyerekek, és ahogy gyermekeinket sem szabad egyedül hagyni a nekik szánt játékokkal, ugyanúgy a kisállatoknál is oda kell figyelnünk, hogy a játékok, melyekkel örömet akartunk szerezni, ne okozzanak semmilyen problémát.

Random Posts

 • A szénhidrátban túl alacsony és túl magas étrend egyaránt káros

  A szénhidrátban túl alacsony vagy túl magas étrend megemeli a korai halálozás kockázatát a Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány […]

 • C-vitamin feloldja az agyban az Alzheimer-kór miatt kialakuló lerakódásokat

  A betegségben az agy bizonyos területein kórosan megváltozott fehérjehalmazok, úgynevezett amiloid plakkok jelennek meg, melyek az idegsejtek pusztulását okozzák. Legelőször […]

 • A kukoricaszirup fokozza a cukorbetegség kockázatát

  Amerikai és brit kutatók szerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak jelentős szerepe van abban, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők száma világszerte növekszik. […]

 • A baba agyának fejlődéséhez legjobb az anyatej

  Számos kutató úgy vélte, hogy az újszülöttek szellemi fejlődéséhez az anyatejnél is jobb táplálékot lehet készíteni. Egészséges csecsemők vizsgálata viszont […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.