Bajban vannak Hawaii őshonos madarai

A csendes-óceáni Hawaii-szigetek őshonos madárvilágát a kihalás veszélye fenyegeti, köszönhetően az ember által behurcolt invazív állatfajoknak, és élőhelyük zsugorodásának.

Az egyik legnagyobb fenyegetést a mongúzok jelentik, melyeket több mint száz évvel ezelőtt telepített be az ember a szigetre, hogy ezek a ragadozók kontroll alatt tartsák a cukornád ültetvényeken előforduló patkányok számát. Bár hasznos rágcsálóirtó, a környezetvédők szerint jelenleg a mongúz az a faj, mely kikerült az ellenőrzés alól, és válogatás nélkül falja fel az itt élő, gyakran földön fészkelő madarak tojásait és csibéit. Ezek között a madarak között számos veszélyeztetett faj is előfordul, melyek egy évben mindössze egyetlen tojást raknak.

A Jáva és Szumátra szgetén őshonos jávai mongúzt az ember telepítette be a Hawaii-szigetekre

Sokan azt hiszik, hogy a Hawaii-szigetek egy trópusi paradicsom, és a szigeteken csak úgy burjánzik a növény- és állatvilág. A valós helyzet az, hogy a sziget őshonos állatvilága, különösen a madarak, óriási nyomás alatt vannak, mióta az ember betette ide a lábát. Az emberek észre sem veszk, hogy az általuk betelepített növény- és állatfajok mennyi változást okoztak az itt élő őshonos állatok életében, és hogy a madarak létszáma megtizedelődött.

A mongúz komoly fenyegetést jelent a földön fészkelő madarak számára. A fára nem mászik jól, de erre nincs is szüksége, hiszen a megannyi vízi madár földön lévő fészkéhez könnyen hozzáfér.

A mongúzoknak nincsen természetes ellensége a szigeten. Gyakran látni őket az útszéleken, amint az ember által kidobott hulladékok közt kutatnak élelem után.

A hawaii holló mára már a vadonban kihalt

Kauai szigetén egészen a közelmúltig nem voltak mongúzok, ezért itt a madarak helyzete sokkal jobb volt, mint a többi szigeten.

A Hawaii-szigeteken több mint száz olyan madárfaj él, mely sehol másutt nem fordul elő. Eddig több mint 71 faj halt ki, és jelenleg 31 fajt sorolnak a veszélyeztetett kategóriába.

A madarakat nem csupán a mongúz fenyegeti, hanem más, idegen, betelepített állatok és növények, rovarok által terjesztett betegségek és az élőhely szűkülése.

A helyi vadvédelmi szolgálat természetvédő csoportokkal együtt próbálja a természetes élőhelyeket helyreállítani, elkeríteni a madarakat a ragadozóktól, valamint támogatják a veszélyeztette madárfajok, mint például a Hawaii varjú fogságban való szaporítási programját.

A legújabb felmérések szerint, egyes őshonos, kizárólag a szigeteken előforduló madárfaj létszáma néhány száz egyedre zsugorodott. Sajnos, a rendelkezésre álló források korlátozottak, ezért a természetvédők igyekeznek minél jobban felhívni a lakosság figyelmét is erre a problémára, s kiadásra került egy 30 perces dokumentumfilm is ’Veszélyeztetett Hawaii’ címen, mely az interneten is elérhető.-forrás: VOA-Voice of America

 

 

Random Posts

 • Hogyan vegyük rá magunkat a mozgásra?

  Manapság nem csak az elhízást tekintik világjárványnak, hanem a mozgásszegény életmódot is. Pedig szorosan összefügg az elhízáshoz köthető betegségek, a […]

 • Fertőtlenít, nyugtat és frissít: a citromolaj

  A citrusfélék közé tartozó növények széles körű biológiai aktivitással rendelkeznek, egyes citrusfajok legismertebb tulajdonságaiként baktérium-, vírus- és gombaellenes, antioxidáns, fájdalomcsillapító, […]

 • A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés esélyét

  A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formájának, az agyvérzéses stroke-nak az esélyét, a vitaminhiány […]

 • Az ugrálás az erős csontok titka

  Minél többet ugrál gyermekünk, annál erősebb csontozatra tehet szert, és ezt a sűrűbb csontállományt a későbbiekben is megtartja, ami hasznos […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.