A kutyák ízületi betegségének legfőbb okai

Fontos, hogy ismerjük a kutyák ízületi betegségének okait és tüneteit, mielőtt az visszafordíthatatlan károkat okoz a kutya ízületében.

Az ízületi gyulladás, más néven arthritis ismert betegség az emberek körében, ami sajnos kedvenceinknél is kialakulhat. Akárcsak nálunk, a kor előrehaladtával egyre nő a betegség kialakulásának esélye, így az idősebb kutyusoknál is gyakoribb az előfordulása, mindazonáltal fiatalabb kutyáknál is megjelenhet. Ez a degeneratív betegség a kutya ízületeit érinti súlyos fájdalmat okozva.

Egyes kutyáknál már életük első felében kialakul a betegség, de a tünetek csak idősebb korukban jelentkeznek. Bizonyos fajták hajlamosabbak az arthritisre, és a tünetek is korábban jelentkezhetnek náluk. A nagytestű fajtáknál – német juhász, dog, retriever – gyakoribb az ízületi megbetegedés, de közepes és kistestű fajtáknál – spániel, bulldog, törpe schnauzer, yorkshire terrier – is könnyen előfordulhat.

A koron kívül az ízületi gyulladást betegség és sérülés is kiválthatja. A leggyakoribb okok:

degeneratív gerinc-ízületi betegség, kauda ekvina-szindróma (az ágyéki, keresztcsonti és farkcsonti idegek gerincvelőből kilépő lófarokszerű kötegeinek sérülése), illetve porckorong betegségek

gyulladásos ízületi betegség, úgy mint rheumatoid arthritis és Lyme-kór

ízületet is érintő csonttörések

anyagcsere betegségek, úgy mint Von Willebrand-kór (hemofilia,  azaz vérzékenység, ahol a visszatérő ízületi vérzések krónikus ízületi elváltozást okozhatnak)

étrenddel összefüggő és hormonális betegségek, például elhízottság vagy pajzsmirigy túlműködés

fejlődési rendellenességek: Legg-Perthes kór (vagy Legg-Calve-Perthes kór, kistestű kutyáknál a combcsontfej nem fertőzéses eredetű elhalása), leváló csont-porcgyulladásos betegség, könyök-, illetve csípő diszplázia (az ízület örökletes, súlyos gyulladásos-elfajulásos elváltozása)

izom-, ín-, vagy ínszalag betegség, például elülső keresztszalag repedése

Amennyiben a kutya a fenti betegségek valamelyikében szenved, vagy netán több betegség is érinti, nagyobb valószínűséggel alakul ki idősebb korában ízületi gyulladása.

Az ízületi gyulladás nagymértékben rontja a kutya egészségét, ezért nagyon fontos, hogy felfigyeljünk a betegség legkisebb jeleire is, hogy kedvencünket mihamarabb állatorvoshoz vigyük, és megakadályozzuk állapota romlását.

A legszembetűnőbb jel, ha kutyusunk nem úgy jár, mint eddig, hanem lassabban vagy sántikálva, vagy pihenés után felkelve is sántikál. A fájdalom miatt kedvetlenebb lesz, a mozgása kötötté válik, vonakodik az ugrástól, ahová korábban könnyűszerrel felugrott, már nem megy fel, vagy „felkéredzkedik”, azaz a gazdáját nézi, hogy tegye fel. Szintén a betegségre utal, ha nem akar lépcsőzni, pontosabban képtelen felmenni a lépcsőn, vagy hosszabb fekvés után nem bír felállni, vagy egyáltalán nem is akar sétálni menni. Mivel a betegség erős fájdalommal jár, az is intő jel lehet, ha feljajdul, nyüszít a mozgás során, vagy, ha felemeljük, netán akkor is, ha megsimogatjuk.

A ízületi gyulladással küzdő kutyát feltétlenül állatorvoshoz kell vinnünk, hiszen állapota fokozatosan súlyosbodhat. Soha ne próbálkozzunk magunk kezelni embereknek szánt fájdalomcsillapító illetve gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, csak nagyobb kárt idézhetünk elő. Egyrészt, ezeknek a dózisát csakis állatorvos állapíthatja meg, másrészt, mert májkárosodást okozhatunk kedvencünknek. Nagyon sokféle fájdalom-, és gyulladáscsökkentő gyógyszer kapható az állatok számára is, melyeket csakis állatorvosi receptre felírva tudunk beszerezni. A tartósan gyógyszert szedő állatoknak rendszeres, legalább háromhavi laboratóriumi vizsgálatra (vér-és vizeletvizsgálatra) van szükségük, hogy az orvos lássa, nem alakult-e ki májkárosodás. Az embereknek szánt táplálékkiegészítők (glükózamin) alkalmazását is beszéljük meg az állatorvossal. Ilyen készítmények egyébként speciálisan kutyák számára is kaphatók.

A megelőzésben nagyon fontos, hogy kutyusunk testsúlyát az ideális tartományban tartsuk, mert az extra súly jobban megterheli az ízületeket. A fokozott igénybevételnek kitett kutyáknak érdemes speciális összetételű táplálékkiegészítőket, tablettát, kapszulát, folyadékot adni, ez az idősebb illetve az ízületi betegségre hajlamosabb kutyusoknál is fontos lehet. A már kialakult ízületi gyulladásnál speciális állatorvosi gyógytápok is mérsékelhetik a tüneteket.-forrás: PRLog.Org 

Random Posts

 • Hogyan gyűjtsünk szelektíven?

  Az új hulladékgazdálkodási törvény kötelezővé teszi majd a szelektív hulladékgyűjtést.  Mivel a hulladékot mi magunk termeljük, fontos tudni, hogy ezek […]

 • A tengelic a 2017-es év madara

  A tengelicet, Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely […]

 • Suttogással védekeznek a ragadozók ellen a bálnaborjak

  Suttogva kommunikálnak egymással a nőstény hosszúszárnyú bálnák és borjaik, hogy ne vonzzák magukhoz a ragadozókat.     A dániai Aarhusi Egyetemen dolgozó […]

 • A forró csoki élesen tarthatja a korosodó elmét

  Egy új tanulmány szerint napi két csésze forró csoki segíthet élesen tartani az idősödő elmét. A Harvard Orvosi Iskola neurológusa, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.