Karnoszol: egy ígéretes rákellenes és gyulladáscsökkentő szer

A mediterrán étrend, s azon belül főként az olívaolaj, a zöldségek, gyümölcsök és bizonyos húsok fogyasztása kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázatával. Különösen Görögországban és Olaszország déli régiójában figyelhetők meg pozitív hatások – a daganatos betegségek kisebb előfordulása – a sok friss zöldségnek és gyümölcsnek, az olívaolajnak, a finomítatlan gabonaféléknek, és a viszonylag kevés húsfogyasztásnak köszönhetően.

A mediterrán régióban élők részvételével zajló számos közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy ez az étrend többféle rákos megbetegedés, a mell-, a vastagbél-, a gyomor- és a prosztatarák kockázatát is csökkenti. A legtöbb tanulmány középpontjában azonban főként a zöldségek, gyümölcsök és az olívaolaj vizsgálata állt, miközben a fűszerek hatását nem vizsgálták.

A mediterrán fűszernövények, köztük a képen látható rozmaring, értékes gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületet, karnoszolt tartalmaznak. fotó: Fford

Egy tanulmányban azonban felfigyeltek a mediterrán konyhában használt fűszerek, a rozmaring, a zsálya, a bazsalikom és az oregánó tüdőrák kockázatát csökkentő hatására. Az eredmények indokolttá tették, hogy a kutatók feltárják, hogy ezek a növények milyen növényi vegyületeket, fitokemikáliákat rejtenek. Az egyik vegyület melyre bukkantak, a karnoszol, hatékony gyulladáscsökkentő és rákellenes szernek bizonyult.

A mediterrán fűszernövényeket, például a rozmaringot és a zsályát, nem csak étkezési, hanem gyógyászati célokra is használják évezredek óta. A szárított rozmaringlevél karnoszol, illetve karnoszolsav tartalma csupán 5 százalék, mégis ezek felelősek több mint 90 százalékban a növény antioxidáns aktivitásáért.

Antioxidáns hatásuknál fogva segítenek megszabadítani a szervezetet a káros szabad gyököktől, a rekatív oxigén gyököktől, ezáltal jótékonyan támogatják szervezetünk helyes működését, immunrendszerünket, valamint gátlólag hatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a gyulladásos állapotok, és a daganatok kialakulására. Az antioxidáns hatás a kutatók szerint, a karnoszol fő származékának, a karnoszol-kinonnak köszönhető.

A karnoszolról azt is kimutatták, hogy gátolja a káros LDL koleszterin oxidációját.

A karnoszol blokkol számos gyulladásos jelátviteli folyamatot, s ezzel nem csupán a gyulladásokat képes csökkenteni, hanem azokat a rákbetegségeket is, melyek kialakulása gyulladással áll összefüggésben.

A prosztatarákkal kapcsolatban már sikerült kimutatni és bebizonyítani, hogy a karnoszol csökkenti a prosztata egyes rákos sejteinek életképességét. Mellrák esetében hasonló eredmény született.

A rozmaring alkoholos kivonata – melyben urzolsav, karnozol és karnozolsav található – csökkenti a bőrrák kockázatát, a már kialakult bőrdaganatoknál pedig a rákos sejtek számát jelentős mértékben.

Egyes leukémiás sejtvonalaknál megfigyelték, hogy a karnoszol képes kiváltani a rákos sejtek halálát. A vastagbélrák étrendi kezelésénél is vizsgálják a hatását, és az eredmények biztatóak, ugyanis az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a gátlólag hat a tumor fejlődésére.

A karnoszolról ma már egyértelműen kijelenthető, hogy egy jelentős antioxidáns és mutációellenes vegyület. Bár a karnoszol kivonása igen költséges folyamat – leggyakrabban rozmaringból vonják ki a megfelelő tisztaságban – ha egészségünket kívánjuk támogatni vele, az is elegendő, ha gyakrabban használunk az ételeinkhez karnoszoltartalmú fűszernövényeket, hiszen így is hatással vannak szervezetünkre, ahogy az a mediterrán étrendet fogyasztóknál is kimutatható.forrás: Cancer Lett. 2011 June 1; 305(1): 1–7., Jeremy J. Johnson, Carnosol: A promising anti-cancer and anti-inflammatory agent

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.