Milyen állat a liger?

Mi történik, ha a macskafélék családjának két legimpozánsabb tagját, az oroszlánt és a tigrist keresztezzük egymással? A nászból megszületik egy hibrid, a liger, mely a legnagyobb élő nagymacska Földünkön. Nevét az oroszlán  és a tigris angol elnevezésének, a lion és tiger szavak szótagjainak összerakásából kapta.

Egy hím oroszlán és egy nőstény tigris utóda, a liger

A liger szülei egy hím oroszlán és egy nőstény tigris. Hím tigris és nőstény oroszlán keresztezéséből ugyanis egy másik hibrid faj jön létre, a tigon. És még több ilyen macskafélére is találunk példát. A leopon egy hím leopárd és egy nőstény oroszlán utóda, hím oroszlán és nőstény jaguár párosításából születik a liguar, hím jaguár és nőstény leopárd frigyéből pedig a jagulep nevű állat.

Ezeknek a hibrid állatoknak a szülei egyazon nemzettségből, de külön fajból valók. De hogyan születhetnek ilyen hibridek, melyeket természetfilmekben sosem láthatunk, ami nem csoda, hiszen természetes körülmények között két külön faj egyedei nem szoktak párosodni egymással. Hogyan születik közös utódja egy afrikai és egy ázsiai nagymacskának? A válasz igen egyszerű, mint oly sok mindenben, ebben is az ember keze van. A két faj véletlenszerűen párosodott egymással fogságban állatkertekben és cirkuszokban. Utóbbi helyeken talán a keresztezésnek szándékos okai is voltak, hogy egy különleges, „sosem látott” állatfajt mutathassanak be a nagyközönségnek.

Bár léteznek legendák, melyek szerint, amikor még Ázsiában is éltek oroszlánok, akkor a vadonban is voltak ligerek, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy ezek az állatok csak fogságban léteztek, mint ahogy manapság is csak így találkozhatunk velük. A vadonban ugyanis egy ilyen párosodásból steril hím utódok születnek, és bár a nőstények képesek utódot szülni, a hibridek sokkal fogékonyabbak a különféle betegségekre, főként a rákos betegségekre. Ennek ellenére, nem egy híres példány húsz évnél is magasabb kort ért meg.

A Wikipédia leírása szerint, a ligerek története a 19 század elejéig, Indiába nyúlik vissza. Ez a különleges megjelenésű ragadozó nagyon izgatta a természettudósok és a nemesi származású emberek fantáziáját, ezért az állatkertekben többször is születtek ligerek. Az eddigi legnagyobb liger a 19. században élt Dél-Afrikában, tömege elérte a 798 kg-ot! A jelenlegi csúcstartó a floridai Jungle Island nevű állatparkban élő Herkules nevű liger, mely naponta 9 kilogramm   húst eszik, tömege pedig csaknem 410 kg.

Hazánkban, a győri állatkertben is élt egy Monty nevű liger. 2006-ban érkezett egy olasz cirkusztól, hogy nyugdíjas éveit nálunk tölthesse. 2007-ben rosszindulatú daganatot távolítottak el a hátából, és egy különleges, teljesen egyedülálló őssejtterápiát alkalmaztak nála, hogy megakadályozzák a rák kiújulását. A kedvező prognózis ellenére Monty 2008-ban elpusztult.

A ligerek különleges megjelenésű nagymacskák, melyeknél ötvöződik az oroszlánok és a tigrisek szépsége, bár küllemben inkább egy hatalmas oroszlánra emlékeztetnek, melynek érdekes mintázata van. Bundájuk alapszíne akárcsak az oroszlánoké, sárgásbarna, melyet a tigriscsíkokhoz hasonló minták tarkítanak. Nagyon szeretnek úszni, amit tigris anyjuktól örököltek, apjukra ütettek viszont abban, hogy nagyon kedvelik a társaságot. Ezek a hatalmas nagymacskák barátságosabbak is, mint vadon élő „fajtiszta” társaik.

A liger mellett a kisebb termetű tigon a leggyakoribb nagymacska-hibrid, a többi macskaféle keresztkézésből született hibrid fajok is nagyon szépek, de igen-igen ritkák.

A floridai Jungle Island állatpark hatalmas ligere, Herkules. -forrás: www.jungleisland.com

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.