Vegetáriánus sztárok

Általában két fő ok miatt lesz valakiből vegetáriánus. Az egyik, az állatok iránt érzett szeretet, és életük iránti tisztelet, a másik, egészségünk támogatása, és szervezetünk tisztán tartása a méreganyagoktól, és káros savaktól.

Alexandra Paul, a Baywatch sztárja, állatvédő és környezeti aktivista, aki azért vegetáriánus, mert tiszteli az állatokat, és esze ágában sincs megenni őket (fotó: atp tyreseus)

Mióta egyre több embert foglalkoztat bolygónk sorsa, a felmelegedés, azóta sokan környezetvédelmi okokból is elhagyják a húst az étrendjükből, vagy legalábbis csökkentik a fogyasztását. Ugyanis a legerősebb üvegházhatású gáz, mely szintén felelős a klímaváltozásért, a metán, a nagyüzemi állattartásból származik.

Na igen, nagyüzemi állattartás. Olyan, mint a nagyüzemi termelés. Ennek köszönhetően vannak tele a szupermarketek húsrészlegei friss húsokkal és húsárukkal, mert másképp nem is lehetne kielégíteni a fejlett társadalmakban a fogyasztók húsigényét, ami egyre növekszik.

És nem csak az igény növekszik, hanem a népesség is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint, emiatt nincsen alternatívája a nagyüzemi állattenyésztésnek. Azaz, ha azt szeretnénk, hogy kevesebb állatot öljenek le a vágóhidakon, akkor nekünk, fogyasztóknak kell mérsékelnünk, vagy elhagynunk a húsfogyasztást, mert nincs olyan szervezet, mely „kiszabadíthatná” ezekről a zsúfolt állattartó telepekről az állatokat.

A húsról való lemondás sokaknak nem könnyű, mert akik nem vegetáriánus családban nőttek fel, tulajdonképpen már az anyaméhben hozzászoktak a hús ízanyagaihoz. Ám valószínűleg sokkal többen lennének vegetáriánusok, ha az emberek több finom zöldségalapú receptet ismernének, és nem hinnék azt, hogy vegetáriánusnak lenni egyet jelent a salátaevéssel.

Pierce Brosnan vegetáriánus és lelkes környezet- és állatvédő, Dr. Jane Goodall főemlőskutató adománygyűjtő rendezvényein is sokszor feltűnik (fotó: Sheksays)

A legtöbb vegetáriánus híresség sem úgy született, hogy rögtön ezt az étrendet követte. Vannak, akik gyermekként választották a vegetarianizmust, mint Natalie Portman vagy Pamela Anderson – előbbi kilencéves, utóbbi tizenegy éves korában. Josh Hartnett is tini korában, tizenkét évesen döntött úgy, hogy többé nem kíván húst enni, miután anyukájával levágtak egy csirkét, és az egész konyhát elborította a vér.

Mások felnőtt fejjel értékelték újra, mit is jelent húst enni, és inkább a zöldségek mellett döntöttek, mint például, Tracy Bingham, Martin Shaw, Linda Blair, Sir Ian McKellen, Allyssa Milano, Noah Wyle, Pierce Brosnan, Samuel L. Jackson, Brad Pitt, Steve Martin, Kate Winslet vagy Ashley Judd.

Paul McCartney-tól való az a híres idézet, hogy „Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus lenne.” Lehetséges, hogy sokan még akkor sem mondanának le a húsevésről, ha szemtől szemben látnák az állatok kínjait és haláltusáját, de biztosan sokan elgondolkodnának az étrendjükön. Casy Afflecket, Ben Affleck testvérét és Sir Ian McKellent éppen a nagyüzemi állattartás látványa tántorította el a húsevéstől, mert ott az állatok hihetetlen szenvedésnek vannak kitéve.  Pamela Andersont is elborzasztja a vágóhídra került állatok sorsa. Szerinte a csirkéknek, malacoknak, és szarvasmarháknak is van egyéniségük, intelligensek, és még ha nem is olyan szeretni valóak, mint a kutyusok vagy a cicák, ugyanannyira szenvednek a fájdalomtól. Bár, sajnos van, ahol még a kutyákat és a cicákat is megeszik. Steven Seagal ugyan nem vegetáriánus, ahogy sokan gondolják, de imádja az állatokat, különösen a kutyákat, és mikor Thaiföldön járt, megmentett egy csapatnyi kutyát attól, hogy a tányéron végezzék. Sajnálja, hogy ennél többet nem tehet az ottani kutyákért.

Larry Hagman azért lett vegán, mert 2011-ben rákot diagnosztizáltak nála, és új étrendjének segítségével kívánta felvenni a harcot a betegséggel szemben. Mára meggyógyult, és gyógyulása után is maradt a vegetáriánus étrendnél (fotó: Tabercil)

A vásárlók csak a boltban találkoznak az állattenyésztés eredményével, egy darab hússal, ami már nem néz, nem ad ki hangokat, nem visít, és csak egy darab finom falatot jelent ebédre vagy vacsorára.

Természetesen nem az a cél, hogy a vegetáriánusok bűntudatot keltsenek azokban az emberekben, akik húst esznek. Mindenkinek saját meggyőződésből kell döntenie a vegetarianizmus mellett, nem lehet erőltetni senkit az állatszeretetre, ha azt egyébként nem érzi.

Tény, hogy a húsukért tenyésztett háziállatoknak is bármit meg lehet tanítani, bizonyíték erre a filmekben való szereplésük is. Sok embernek nem egyeztethető össze az értékrendjével, hogy például miután jól szórakozott a moziban Babe, a kismalac kalandjain, beüljön egy vendéglőbe egy malacsültet elropogtatni.

Mindegy, hogy milyen állatról van szó, még ha nem is tartozunk ugyanabba a fajba, képesek vagyunk meghitt kapcsolatot kialakítani velük, és ők is tudnak ragaszkodni hozzánk. Ahogy Anatole France francia író mondta: „Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.” És aki valaha is barátjának mondhatott egy állatot, az tudja, hogy ennek a mondatnak minden szava igaz.

Joaquin Phoenix szigorú vegán életmódú sztár, vegetáriánus és békeaktivista családból származik, és még bőrből készült ruhadarabot sem venne fel semmi pénzért (fotó: Tony Shek)

A sztárok között nagyon sok vegetáriánust találunk, akik amellett, hogy nem akarják, hogy egy állatot miattuk öljenek meg, a környezetet is aktívan védik, mint például Alexandra Paul, a Baywatch sztárja.

Vannak, akik még szigorúbb elvek alapján étkeznek, mint a vegetáriánusok.

Ők a vegánok, akik csak és kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, zöldséget, gyümölcsöt, és gabonát. Nem esznek tojást, és nem isznak tejet sem, bár ezek miatt nem oltják ki az állatok életét.

Híres vegánok Alicia Silverstone, Woody Harrelson, Liv Tyler, Michelle Pfeiffer, Eric Roberts és Joaqin Phoenix.

És a hazai sztárok között is jócskán találunk példát. Bódi Sylvi, Kőbán Rita, Karafiáth Orsolya, Mester Tamás, Révész Sándor és Lukács László is a vegetáriánus étrend hívei.

A sort persze még hosszan lehetne folytatni, és a felsorolás napról-napra csak bővül. Nem csak a sztárok közül térnek át egyre többen a húsmentes életre, hanem számos rajongójuk is, akik bevallottan kedvenc hírességük miatt hagynak fel a húsevéssel. A legtöbben persze nem a sztárok miatt válnak vegetáriánusokká, de azért érdemes odafigyelnünk az indokaikra.

Random Posts

 • 10 egészséges élelmiszer, melyek segítenek, hogy fittek legyünk

  Mindenki szeretne karcsú és fitt lenni. Íme, tíz olyan élelmiszer, melyek segítenek csúcsformában lenni, fontosak izmaink számára és „derékbarátok” is, […]

 • Hogyan védjük a babákat a káros sugaraktól, ha naptejet nem használhatunk?

  Ha kimegyünk a strandra, mi könnyen megvédhetjük bőrünket a káros UV-sugaraktól, de ha velünk van pár hónapos kisbabánk is, rá […]

 • Saját magvait elásó növényt fedeztek fel

  Északkelet-Brazíliában, az Atlanti esőerdőben olyan növényt fedezett fel egy amatőr botanikus, amely lehajol, hogy magvait a talajba juttassa. A Spigelia genuflexa […]

 • 6 gyógyító hatású növényi olaj

  Számos olyan növény van, melynek levele, termése vagy olajos magja értékes, gyógyító hatóanyagokat rejt magában. Az egyes növények olajos kivonata […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.