Lehet-e a kutya allergiás a cicára?

Egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy egy családban kutyák és cicák együtt élnek a legjobb haverságban. Az viszont már igen-igen ritka, és még az állatorvost is meglepheti, ha a kutyusunk allergiás a macskaszőrre.

Állítólag az első, feljegyzett eset éppen a közelmúltból való. Egy Dél-Kaliforniában élő család úgy döntött, hogy fekete retriever kutyájuk mellé örökbe fogadnak egy cicát. A kutyus nagyon barátságosan fogadta az új családtagot, játszott a cicával, és a gazdája ekkor vette észre, hogy kutyája erősen vakarózni kezdett. A gazdi azonnal bolhákra gyanakodott, ezért alaposan megfürdette bolhairtó samponnal, de a viszketés továbbra sem akart megszűnni.

Szegénykét annyira kínozta a viszketés, hogy állatorvoshoz kellett vinni, ahol bőrtesztek sora következett, mely erős irritációt és gyulladást mutatott ki. Az állatorvos megkérdezte, hogy milyen új dolog van a kutya környezetében, ami kiválthatta a reakciót. A gazdi azt felelte, hogy az egyetlen változás, a kiscica érkezése volt.

Hamar kiderült, hogy a cica közelsége okozza az allergiát. A kutyák ugyanúgy reagálnak az allergiára, mint az emberek, a kutya bőrén mindenütt apró dudorok nőttek, és ezek őrületesen viszkettek.

Az állatorvos próbált utánanézni az orvosi könyvekben, hogy leírtak-e ilyen esetet korábban, de nem talált egyértelmű leírást arra vonatkozóan, hogy bőrallergiát okozhat a kutyánál a cicával való közvetlen érintkezés. Sajnos, a kutyus és a cica útjai elváltak egymástól, mert csak így lehetett elérni, hogy a kutya ne szenvedjen az allergiától.

De még mielőtt azt gondolná valaki, hogy csak a kutya lehet allergiás a cicára, az téved. A cica is lehet allergiás a kutyára, bár arra még nem volt példa, hogy ezt a kutya váltotta volna ki közvetlenül, inkább a kutyákon élő bolhák.

Bármelyik állatunk lehet bármire és bárkire allergiás, pollenre, penészgomba spórájára, atkára, a bolha nyálára, valamilyen táplálékra, de akár még ránk, emberekre is! Utóbbit az emberi hámsejtek váltják ki. Közvetlen, kontakt allergiát okozhat a gyapjú, a különféle textíliák, a nyakörv, gumi, műanyag, és a háztartásban a felmosáshoz használt vegyi anyagok.

A cica is lehet allergiás mindezekre, és bár ő is produkálhat az emberi allergiához hasonló reakciót, tüsszögést, köhögést, mégis sokkal valószínűbb, hogy az allergia vakarózás formájában jelentkezik főként a fül, a farok és a lábak területén. Cicák virágpor allergiájánál viszketés, tüsszögés, súlyosabb esetben szőrhullás, sebek jelentkezhetnek.

A probléma megszüntetésére a legkézenfekvőbb dolog, az allergiát kiváltó tényező megszüntetése, de ha ez nem lehetséges, akkor a hosszadalmas immunterápiás kezelés vagy állatorvos által felírt gyógyszer jelentheti a megoldást.-forrás: Press Release 

 

Random Posts

 • A hangyák is használnak eszközöket?

  A megfelelő eszközt igyekeznek kiválasztani a folyékony táplálék elszállításához két hangyafaj egyedei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak kísérletei szerint, melyek […]

 • Az éjszakai lámpa depresszióhoz, tanulási nehézségekhez vezethet

  A történelem során az emberek jobbára hajnalhasadtával keltek és alkonyatkor tértek nyugovóra egészen Edisonig: ekkor egyetlen kattintással nappallá változott az […]

 • Gyermekkori szívbetegségek gyógyítása

  A betegségek korai felismerése egyfajta versenyfutás az idővel, kulcskérdés szinte valamennyi egészségügyi területen. Hogy mennyire érvényes szempont a csecsemők és […]

 • A döntésképtelenség réme

  Imádjuk a laptopunkat, az okos telefonunkat, a GPS-t az autóban, a programozható sütőt, a tévét és így tovább. A mai […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.