Termográfia vagy mammográfia?

Termográfia. A színek jelzik a testfelszín által kibocsátott infravörös sugárzás növekedését vagy csökkenését
Termográfia: a színek jelzik a testfelszín által kibocsátott infravörös sugárzás növekedését vagy csökkenését

A termográfia korunk egyik legkorszerűbb diagnosztikai eljárása, melynek során egy infravörös hőérzékelő kamera segítségével feltérképezik a test különböző felszíneinek hőkibocsátását. A kóros szöveti növekedés ugyanis hőmérsékletváltozást okozhat, mely megjelenik a hőtérképen. A termográfiával az emlőrák és más daganatos megbetegedések is diagnosztizálhatók.

A termográfia mellett szól, hogy egy abszolút biztonságos eljárás, melynek során szervezetünket nem érik olyan káros sugárzások, melyek növelhetik a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát. Továbbá teljesen fájdalommentes és gyors eljárás, és még terhesség idején is elvégezhető.

A termográfia képes megtalálni a testben azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek jelenléte számos, gyakori betegséggel függ össze, a daganatos betegségeken túl, a szív és érrendszeri betegséggel, az ízületi megbetegedéssel, agyvérzéssel, cukorbetegséggel és magas vérnyomással. Ha valamelyik testrészünk fájdalmas, akkor is indokolt lehet egy hőtérképet készíttetni, mert így fény derülhet a nyak- és hátfájás, a fogfájás, és egyéb fájdalmaink okára.

Mivel a termográfia a gyulladásokat már korai stádiumban képes megtalálni, hatékony segítséget jelent ezeknek a betegségeknek a megelőzésében, illetve időben történő felismerésükben. Ez azonban még nem jelent gyógyulást, csak a diagnózis felállítását, és ennek tudatában a betegség kezelésénél természetesen fontos, hogy kikérjük kezelőorvosunk véleményét. A gyulladás csökkentésében nagy szerepe van a helyes táplálkozásnak, fontos, hogy szervezetünket ellássuk a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, de ha már kialakult a baj, ez nem mindig jelent elegendő segítséget.

A legtöbb orvos hasznosnak találja a hőtérképes felmérést, de a legpontosabb diagnózis érdekében továbbra is sokan a hagyományos orvosdiagnosztikai eljárásokat ajánlják, a mammográfiát, a röntgent, az ultrahangot, a CT és az MRI-vizsgálatokat. Talán a legtöbb érv és ellenérv az emlőrák diagnosztizálásával kapcsolatban született meg az elmúlt években. Az emlőben található legparányibb elváltozást ugyanis csak a mammográfia tudja kimutatni, ez ugyanis a mell anatómiai elváltozásait képes felderíteni. Sokan félnek az eljárástól, ugyanis a vizsgálat során kibocsátott sugárzás szintén növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Az orvosok szerint azonban ez a kockázat eltörpül a módszer előnyei mellett, nem is beszélve arról, ha segítségével a lehető legkorábban felismerhető a rákos elváltozás, mielőtt az továbbterjedne. A vizsgálat során az emlőszövetek elnyelik a röntgensugárzást, ami nem veszélytelen, ezért ha nincs rá alapos indok, akkor nem javasolt a gyakori megismétlése. Ami szintén nem teszi kellemessé, hogy a vizsgálathoz az emlők összenyomása szükséges, bár ma már létezik olyan eljárás is, mely e nélkül is képes felismerni a néhány mm-es elváltozásokat is. Ezt a korszerű eljárást CT-lézer-mammográfiás emlővizsgálatnak hívják.

Mivel maga a sugárzás jelent nagy kockázatot, sok orvos az ún. digitális mammográfiát ajánlja. Ez a technológia a mammográfiánál jóval alacsonyabb sugárterhelést jelent, röntgenfilm helyett digitális receptorokat és számítógépet használ, az elektromos jelek pedig könnyebben kielemezhetők a számítógép segítségével.

A termográfiának is vannak hátrányai. Egyrészt a lassan növekvő, kevés hőt kibocsátó daganatokat nem mindig észleli, másrészt előfordul, hogy tévesen pozitív eredményt ad a betegségre – ez a mammográfiánál is megeshet -, ami megtévesztő lehet, és más vizsgálatokkal kell ellenőrizni a kapott diagnózist.

A becslések szerint nyolcból egy nőnél diagnosztizálnak élete során valamikor emlőrákot. A betegségnél nagyon fontos a minél korábbi felismerés, mert ekkor a gyógyulási esélyek 95 százalékosak, ezért az önvizsgálaton túl fontos, hogy igénybe vegyük a korunk által kínált lehetőségeket az időben történő diagnosztizálás érdekében. Az emberi testben nagyon sok elváltozás jelenhet meg, de szerencsére ezek nem mindig jelentenek rákos elváltozást, ezért érdemes minél hamarabb elmenni a vizsgálatra. Ennek kettős előnye van, ha nincs komoly baj, akkor megkíméljük magunkat a felesleges idegeskedéstől, ha pedig a betegség kezelést igényel, akkor az minél hamarabb elkezdődhet.

Ha van rá lehetőségünk, vegyük igénybe a legkorszerűbb eljárásokat, például a termográfiát, mely nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot, de ettől még szükség lehet a további vizsgálatokra – orvosunk ajánlása alapján. Ám azt is tudnunk kell, hogy a termográfia önmagában nem mindig alkalmas az emlőrák felismerésére, és a diagnózis felállítására, ráadásul egyik módszer sem száz százalékos, azaz nem mindig derítik fel a korai stádiumú betegséget.-forrás: National Cancer Institute, FDA-Food and Drug Administration

Random Posts

 • A legyakoribb fogyást segítő étrendkiegészítők és hatékonyságuk

  Becslések szerint a világon minden harmadik felnőtt küzd túlsúllyal. A legtöbben szeretnének ezen változtatni, elsősorban, hogy csinosabbak legyenek, de a […]

 • A zöld pázsit egészségügyi előnyei

  Aki olyan szerencsés, hogy saját kertjében kertészkedhet, ahol zöld gyepfelület van kialakítva, talán nem is tudja, hogy a zöld fűszőnyeg […]

 • Jógával akár minden más testedzést kiválthatunk?

  A legtöbb fitnesz szakértő szerint a megfelelő fizikai edzettség az alábbi öt összetevőből áll: a szív- és az érrendszer valamint […]

 • Pénzkidobás a terhesvitamin?

  A Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban megjelent tanulmány szerzői elemezték az eddigi kutatásokat és azt találták, hogy az étrendkiegészítők […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.