A probiotikumok szerepe az ekcéma megelőzésében

Az atópiás dermatitis (AD), más néven ekcéma, a világon egyre gyakrabban előforduló immunbetegség. Hogy pontosan mi okozza, az még nem tisztázott, és egyelőre biztos gyógymód sincsen rá. Ez a nem fertőző, erős viszketéssel járó krónikus bőrbetegség időről-időre fellángol, majd „elcsendesedik”.

Az elmúlt 30 évben egyre nő az allergiás – ekcémás, asztmás és allergiás rhinitisszel (orrnyálkahártya-gyulladásssal) küzdő – betegek száma, bár a 13-14 éves korú gyermekek körében csökkent az előfordulási gyakorisága olyan területeken, ahol korábban jóval gyakoribb volt, mint például az Egyesült Királyságban.

Az allergia előfordulási gyakorisága alacsonyabb azokban a családokban, ahol nagyobb a testvérek száma, ugyanakkor magasabb az arány a városokban, mint vidéken. Ezek a megfigyelések is igazolják, hogy a környezeti és a genetikai tényezőknek is nagy szerepe van az allergiás betegségek kialakulásában.

A Bifidus baktériumok javíthatnak az ekcéma tünetein

Az ekcéma ellen némi védettséget nyújthat csecsemőkorban az anyatejes táplálás, de ez nem nyújt kizárólagos védelmet. Megfigyelték, hogy azok a csecsemők, akiket úgymond nem steril környezetben nevelnek, és a környezetükben élnek házillatok, haszonállatok és a mindennapi mikroorganizmusok, sokkal jobb ellenálló képességük alakul ki a különféle allergiás betegségekkel szemben.

A bél immunrendszere alkotja teljes immunrendszerünk legnagyobb részét, ahol is mintegy 100 ezer milliárd mikroorganizmus él. Fontos szerepük van a K-vitamin termelésében, ami elengedhetetlen a véralvadáshoz, elősegítik a D-vitamin valamint az ásványi anyagok felszívódását, elbontják azokat a tápanyagokat, melyekre mi nem vagyunk képesek, segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, és védelmet nyújtanak számos fertőző és gyulladásos, valamint immunológiai alapú megbetegedés ellen. A baktériumok csak születésünk után kezdik birtokba venni bélrendszerünket. Összetételük függ a befogadó szervezettől és a született baba környezetétől, hogy ott milyen baktériumokkal érintkezik. A kiegyensúlyozott immunrendszer kialakulásához elengedhetetlen az átlagos mikrobákkal teli környezet, a túlzott higiénia miatt ugyanis kevésbé lesz fejlett a gyermek bélflórája.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, főként baktériumok, melyek nagyon hasonlítanak az emberi bélben található jótékony mikroorganizmusokhoz. Fogyasztásuk kifejezetten ajánlott bizonyos betegségek megelőzésére és kezelésére, illetve az általános közérzet javítására.

A probiotikumok kellő mennyiségű alkalmazása jótékonyan hat hasmenés, antibiotikum-okozta hasmenés, irritábilis bél szindróma és atópiás dermatitis esetén.

Leggyakrabban két csoportjuk fordul elő, a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok. Hatásosságukat az ekcéma megelőzésében különösen a csecsemőknél jegyezték fel a perinatalis időszakban (születés körüli időszakban). Kis mennyiségű liofilizált Bifidus baktériumok szájon át történő adására is javulást figyeltek meg a csecsemők allergiás tüneteiben. Fiatal gyerekek közül különösen azok mutattak jelentős javulást, akiknél az IgE (ImmunglobulinE) váltja ki az ekcémás tüneteket.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőtt immunrendszer már nehezebben modulálható probiotikumok szedésével, és ezért csak kisebb előnnyel járnak ekcéma esetén, de ennek ellenére az immunmodulálás felnőttkorban is elérhető.

A probiotikumok hatásai törzsspecifikusak, azaz nem mindegyik jelent segítséget. A Bifidobacterium lactis és L.paracasei kiegészítés esetén nem találtak jótékony hatást az ekcéma kezelésében, de mivel a különböző tanulmányok különböző probiotikus törzsek keverékét használják, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyek azok a törzsek, melyek hatásosak lennének.

A legtöbb vizsgálat szerint azonban a probiotikumok és prebiotikumok szedése pozitívan hathat az ekcémás tüneteket enyhítésében, és nem csak az élőflórás, hanem a liofilizált baktériumokkal is jelentős javulás érhető el az életminőségben és a bőrtünetek mérséklésében főként gyerekeknél, de a felnőttek körében is. A javuláshoz legalább 8-12 héten át tartó szedésük szükséges. Hatásuk az immunrendszer fejlődése idején, azaz csecsemőkorban a legerősebb, ezért nagy szerepük van az ekcéma megelőzésében is.-forrás: Korean J Pediatr. 2012 June; 55(6): 193–201. Effects of probiotics on the prevention of atopic dermatitis, Nam Yeun Kim, MS and Geun Eog Ji, PhD

 

 

 

 

 

 

 

Random Posts

 • A kutyák szürkehályog betegsége

  A szürkehályog a kutyák egyik leggyakoribb szembetegsége. Több különböző formája van, és számos kiváltó oka lehet. Mindegyik fajtájú kutyust egyaránt […]

 • Iskolafóbia: segítsünk leküzdeni!

  Újra itt a szeptember, becsengettek az iskolába a gyerekeknek. Sokan közülük izgatottak ilyenkor, örülnek, hogy viszontláthatják barátaikat, de némelyiküknél az […]

 • Teri Hatcher nem szívesen emlékszik a gyermekkorára

  A színészek sokszor fura módon önmagukat alakítják a filmvásznon. A 46 éves színésznőre is saját élete köszön vissza a ’Született […]

 • Sokkal több fajta baktérium él az otthonunkban, ha van kutyánk

  Az Észak-Karolinai Állami Egyetem és a Colorado Egyetem új tanulmánya szerint sokkal több fajta baktérium él azok otthonában, akiknek van kutyájuk, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.