Hogyan gyűjtsünk szelektíven?

Az új hulladékgazdálkodási törvény kötelezővé teszi majd a szelektív hulladékgyűjtést.  Mivel a hulladékot mi magunk termeljük, fontos tudni, hogy ezek mennyiségét hogyan csökkenthetjük, milyen lépésekkel tudunk mi is hozzájárulni tiszta és egészséges környezetünk fenntartásához. Ezt a célt kívánja elérni az önkormányzat által nemrég létrehozott Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

Mit dobhatunk bele a műanyaghulladék gyűjtőkbe?
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.), háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrot, tasakot, csomagoló fóliát stb.), tejes, gyümölcsleves dobozt.

Mit ne dobjunk be a műanyaghulladék gyűjtőkbe?
Zsíros, olajos, háztartási vegyes anyaggal szennyezet (nem kimosott) flakont, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot-hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya).

Mit dobjunk be a papírhulladék gyűjtőkbe?
Újságpapírt, folyóiratot, reklámújságot, füzetet, könyvet (műanyag bevonatos, bőr és műbőr kötés nélkül), kartondobozt (kilapítva, hullámpapírt), papírzacskót (amennyiben tiszta.

Mit ne dobjunk be a papírhulladék gyűjtőkbe?
Hőérzékeny papírt (faxpapír), használt szalvéta, papírzsebkendőt, fóliázott papírokat (ha egy magazinnak csak a borítója ilyen, tépjük le róla, így a belső lapokat bedobhatjuk).

Mit dobjunk be a üveghulladék gyűjtőkbe?
Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegeket (konzerves, parfümös stb.).

Mit ne dobjunk be a üveghulladék gyűjtőkbe?
Tükröt, ablaküveget, síküveget, villanykörtét, fénycsövet, neoncsövet, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt.

Forrás: MTI-ÖS /  http://www.bekesvaros.hu

 • Hogyan befolyásolja csontjaink állapota az egészségünket?

  A csontok törékenysége miatt bekövetkezett törések komoly egészségi problémát jelentenek, hiszen súlyos fájdalmat, hosszabb ideig tartó mozgásképtelenséget vagy mozgásban való […]

 • Környezeti tényezők okozhatták a tatárantilopok tömeges pusztulását

  A szokatlanul magas nedvességtartalom és a nagy meleg is elősegíthették a tatárantilopok három évvel ezelőtti hirtelen tömeges pusztulását okozó fertőzést […]

 • Ez a vitamin segíthet szívizomgyengeség esetén

  A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján. A 163 szívbeteg részvételével folytatott Leedsi […]

 • Nyakszépítés házilag

  A nyak ráncosodása és öregedése hamarabb válik láthatóvá, mint az arcbőr megereszkedése, így ápolására külön gondot kell fordítani. Természetesen kaphatóak […]