Hogyan gyűjtsünk szelektíven?

Az új hulladékgazdálkodási törvény kötelezővé teszi majd a szelektív hulladékgyűjtést.  Mivel a hulladékot mi magunk termeljük, fontos tudni, hogy ezek mennyiségét hogyan csökkenthetjük, milyen lépésekkel tudunk mi is hozzájárulni tiszta és egészséges környezetünk fenntartásához. Ezt a célt kívánja elérni az önkormányzat által nemrég létrehozott Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

Mit dobhatunk bele a műanyaghulladék gyűjtőkbe?
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.), háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrot, tasakot, csomagoló fóliát stb.), tejes, gyümölcsleves dobozt.

Mit ne dobjunk be a műanyaghulladék gyűjtőkbe?
Zsíros, olajos, háztartási vegyes anyaggal szennyezet (nem kimosott) flakont, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot-hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya).

Mit dobjunk be a papírhulladék gyűjtőkbe?
Újságpapírt, folyóiratot, reklámújságot, füzetet, könyvet (műanyag bevonatos, bőr és műbőr kötés nélkül), kartondobozt (kilapítva, hullámpapírt), papírzacskót (amennyiben tiszta.

Mit ne dobjunk be a papírhulladék gyűjtőkbe?
Hőérzékeny papírt (faxpapír), használt szalvéta, papírzsebkendőt, fóliázott papírokat (ha egy magazinnak csak a borítója ilyen, tépjük le róla, így a belső lapokat bedobhatjuk).

Mit dobjunk be a üveghulladék gyűjtőkbe?
Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegeket (konzerves, parfümös stb.).

Mit ne dobjunk be a üveghulladék gyűjtőkbe?
Tükröt, ablaküveget, síküveget, villanykörtét, fénycsövet, neoncsövet, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt.

Forrás: MTI-ÖS /  http://www.bekesvaros.hu

 • Fogyás után még látványosabb a narancsbőr? Mit tehetünk ellene?

  A legtöbben úgy gondolják, hogy a sikeres súlycsökkenéssel a narancsbőr tünetei is enyhülnek majd, ennek ellenére ez az esztétikai probléma […]

 • A férfiaknak több szerep jut a terhességben, mint azt eddig gondoltuk

  A sikeres terhességhez nem csak hímivarsejtekre van szükség. Az Adelaide Egyetem kutatói felfedezték, hogy azoknál a nőknél, akik a fogamzás […]

 • Természetes savlekötők

  A gyomorsav-túltengéstől szenvedők életének mindennapjait alaposan megkeseríti a gyomorszáj tájékán fellépő égő, maró fájdalom, ami több helyre is kisugározhat. A […]

 • A légszennyezés miatt több gyerek szenved mentális betegségtől

  Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékű svéd kutatás szerint – számolt be róla […]