Min élesítse a cica a karmait a lakásban?

Ha magunkhoz veszünk egy cicát, tudnunk kell, hogy a karmaikkal való kaparászás egyik kedvenc időtöltésük közé tartozik. Persze nem csak élvezetből és játékból teszik ezt, hanem azért, hogy megjelöljék területüket és eltávolítsák a kopott, töredezett karmokat, és új, élesebb karmokat növesszenek. A cicák mindent megtesznek, hogy küllemük makulátlan legyen, és ehhez nem csak a szőrük, hanem karmaik ápolása is hozzátartozik. Ennek érdekében nem csak a bútorokon élesítik karmaikat, hanem úgy rágják, akár a gyerekek a körmüket.

Aki ügyes, házilag is készíthet kaparófát, de ügyeljünk rá, hogy stabil legyen

A bútorok megóvása mellett egészségügyi okból is nagyon fontos, hogy biztosítsunk kedvencünknek valamilyen kaparni való alkalmatosságot, ugyanis, ha nem tud megszabadulni a betöredezett, régi karmoktól, az beszakadhat, és fájdalmas gyulladást okozhat.

A cicagazdik gyakori problémája, hogy cicájuk nem a kaparófát használja, hanem továbbra is a bútorokat, vagy a padlószőnyeget. Utóbbi egyébként elég jól bírja a strapát, különösen a dús szövésű, hurkolt, érdesebb felületű padlószőnyegek, és csak ott kopnak ki idővel, ahol a cica rendszeresen kaparja. A padlószőnyeg előnye, hogy a szétszedett darabot szépen ki lehet vágni, és pótolhatjuk egy új darab méretre vágásával és leragasztásával. A bútorok kárpitja azonban már nem áll ellen ilyen jól a cica karmainak.

Ha egy cica elhatározza, hogy ez így jó neki, akkor tényleg nehéz rávenni a változtatásra.

A boltokban többféle kaparófát szerezhetünk be. Vannak lapos, függőleges, felakasztható, sarokra illeszthető, és íves szizálrost burkolatú kaparófák, kartonbetétes kaparófák, és olyan szizálrostos kaparófák, melyek egyúttal macskabútorként és cicajátszótérként is funkcionálnak. Ezeket a kaparófákat később ki lehet cserélni szizálrost pótoszlopokkal, miután elhasználódtak.

Érdemes alaposan körülnézni az áruházak választékában, mert előfordulhat, hogy egy sima függőleges kaparófa ugyannyiba kerül, mint egy ülőkével és lógó játékokkal ellátott kaparófás cicabútor. És lehet, hogy könnyebben rá lehet venni a cicát a kaparófa használatára, ha az játékokkal van kombinálva. Vannak cicák, akik hamar rájönnek, hogy milyen jól lehet használni a nekik szánt kaparófát, de némelyik továbbra is ragaszkodik jól bevált szokásaihoz és a bútorokhoz.

Ezért legtöbbször a gazdiknak trükköket kell bevetni a siker érdekében. Fontos, hogy ne a kaparászásról próbáljuk leszoktatni a cicát, azaz ne állítsuk meg ebbéli tevékenysége közben, hanem tanítsuk meg arra, hogy hol, és mit kell kaparnia.

A nem lakásban tartott cicák a fák törzsét használják karmaik rendben tartására

Figyeljük meg, hogy cicánk hogyan szeret kaparászni. Függőlegesen vagy ferdén a bútort, vagy inkább vízszintesen a szőnyeget. Ennek megfelelően válasszuk ki a kaparófát is. A macskamenta és a lógó játékok ösztönzőleg hatnak a használatra. Vannak cicák, akik azért részesítik előnyben a függőleges kaparófát, mert azon alaposan ki is tudnak nyújtózkodni. A természetben is ezt a pózt használják a „kapirgáláshoz”, minthogy odakint a fák törzsén élesítik a karmaikat. Sok gazdi, éppen ezért, hogy természetes körülményeket biztosítson cicája számára, egy puha fatörzset szerez be kedvencének. Természetesen házilag is készíthetünk kaparófát, ha cicánk ezt jobban elfogadja, csak arra kell ügyelnünk, hogy nagyon stabil legyen, és ne boruljon fel használat közben. A házilag gyártott kaparófa alapja lehet egy sima deszkalap is, melyet olyan anyaggal burkolhatunk be, melyhez kedvencünk már hozzászokott, például bútorkárpittal, szőnyegpadló kárpittal, vagy szorosan betekerhetjük szizálrosttal, melyet viszonylag olcsón be lehet szerezni.

Miközben minden erőnkkel próbálunk kedvet csinálni cicánknak a kaparófa használatához, ezzel párhuzamosan el kell tántorítanunk a régi kaparóhelyek használatától. Például az átállás idejére a bútorokat leragaszthatjuk kétoldali ragasztószalaggal a kaparászás helyén – persze úgy, hogy a cica nehogy lenyelje -, vagy borítsuk be olyan anyaggal, mely nem alkalmas körömélesítésre, vagy a cica nem szereti. A tiltott helyek mellé helyezzük el a kaparófát, hogy cicánk rögtön megtalálhassa azt a felületet, melyet használhat. De ha nincs más mód, megtehetjük, hogy valamilyen, a cica számára kellemetlen illattal tántorítjuk el a bútoroktól. Vannak olyan illóolajok, mint például a borsosmenta, melyet nem szeretnek a cicák, és elmennek arról a helyről, ahol megérzik. De ezt csak végső esetben vessük be, mert az illóolaj izgatja a cica szemét és orrát, ráadásul stresszként élheti meg az új helyzetet. Először mindig a szelíd módszerekkel próbálkozzunk. A cicákat nem lehet úgy fegyelmezni, mint a kutyákat, ha rájuk kiabálunk vagy hangos tapssal zavarjuk el, vagy lespricceljük vízzel, akkor a negatív élményt velünk fogják összetársítani, megtanulják, hogy félni kell tőlünk, és oda lesz a barátságunk.- Fotók:1.  Jess , 2. 4028mdk09 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.