A hírességek is imádják a cicákat

Aki szereti a cicáját, az nem csak egyszerűen szereti, hanem rajong érte. Ma már kevésbé állja meg a helyét, hogy az embereket két csoportba lehet sorolni, cicabarátokra és kutyabarátokra, akik „fújnak” egymásra, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az ő kedvencük az okosabb és kedvesebb.

Viggo Mortensen is ezen a véleményen van. Szereti a kutyákat és a cicákat is, és nem érti, hogy sok kutyabarát miért jelenti ki kerek-perec, hogy nem kedveli a cicákat. A kettő ugyanis nem zárja ki egymást.

A cicáknak nem az újkor a fénykoruk. Nagyon sok kóbor cica él az utcán, ahol nem érnek meg hosszú életkort. Az ókori Egyiptomban egyenesen istenítették őket, s úgy vélték, hogy a macskák a Napisten rokonai. Ugyanakkor lényegesen jobb ma a helyzetük a középkorhoz képest, ami a cicák számára volt csak igazán sötét. Az ostoba babonák miatt üldözték ezeket az intelligens állatokat, és kész csoda, hogy fennmaradtak.

Tény, hogy nem sikerült úgy háziasítani őket, mint a kutyákat, de a cicabarátok számára éppen ebben rejlik fő vonzerejük, hogy önállóak, céltudatosak és független lények. Ennek ellenére nagyon is tudnak ragaszkodni gazdájukhoz, és nem igaz, hogy a helyhez, és nem az emberhez kötődnek. Intelligens tekintetük,  szépségük, kecses mozgásuk, puha, bársonyos tapintásuk és kedves hangjuk rabul ejti az embert.

Steve McQueen és kedvence, fotó: William Claxton, 1963.

Hollywood legendás színészei közül is nagyon sokan rajongtak a cicákért. Vivien Leigh és Laurence Olivier, Clark Gable és felsége, Carole Lombard, Fred Astaire, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, James Dean, Steve McQueen, és Marlon Brando egész életét cicákkal osztotta meg.

Vivien Leigh színésznőnek több cicája is volt élete során.

Mielőtt összeházodosott Laurence Olivier-vel, éppen akkor fogadott örökbe az utcáról egy fekete-fehér kóbor házicicát, aki a háború alatti években a legfőbb társasága volt.

A sziámi cicákat is szerette a színésznő, egyiküket Armandonak, egy másikat pedig maga után Viviennek nevezett el. Poo Jonest, egyik kedvenc sziámi cicáját gyakran vitte magával a színházba is. Ő volt az utolsó cicája, aki a színésznőt életben látta, ugyanis a cica mindig vele aludt. Viviven Leigh halála után a színésznő házvezetőnője vigyázott rá, élete hátralévő részét pedig Peter Hiley gondozásában töltötte. Hiley volt a színésznő üzleti ügyeinek az intézője.

A sziámi cicákat sok sztár kedveli, Clark Gable, John Lennon és Elizabeth Taylor is kedvelte ezt a fajtát. A Kleopátra sztárja már kislánykorától imádta a cicákat, és egész életét végigkísérték. Volt közöttük cirmos, fekete, tarka házi cica és perzsa macska is.

Clark Gable egyik sziámi cicájával

Tippi Hedren nem csak a kicsi, hanem a „nagy cicák” sorsával is törődik, és lelkes védelmezője az oroszlánoknak, tigriseknek, leopárdoknak és szerváloknak. Los Angelestől 64 kilométerre hozta létre a nagymacskák számára a Shambala rezervátumot. Ide került Michael Jackson két bengáli tigrise, Sabu és Thriller, miután az énekes neverlandi birtoka bezárt. Sajnos, Thriller 2012 júniusában elpusztult.

Sir Sean Connery, aki 2011-ben hivatalosan bejelentette visszavonulását, boldogan és meghitten él feleségével, de nem egyedüli ura a házának. Tigris névre hallgató bengáli keverék cicája gyakran elfoglalja a családfő székét, és harciasan meg is védi. Nem szeretné ugyanis, hogy alfa-hím szerepe csorbát szenvedne odahaza, még ha olyan híres is a gazdája.

Mark Webber Forma-1-es pilótát is várja otthon egy cica két verseny közötti pinehőben.

Ian Somerhaldernek annyi cicája van otthon, hogy pontosan még ő sem tudja a számukat. Arról nincs szó, hogy őrülten „gyűjti” a cicákat, és nem visz haza egyet sem, amelyik szembe jön vele az utcán, mert nem akarja, hogy a gyerekei, ahogy saját cicáit nevezi, elkapjanak valami betegséget. De nem megy el a kóbor cicák mellett az utcán, amelyik segítrégre szorul, az biztosan számíthat Ianra, aki ismer egy remek klinikát Atlantában, ahol ellátják a gazdátlan cicákat is. A színész egyébként imádja az állatokat, és hírnevét minden téren igyekszik felhasználni, legyen szó cápavadászatról, kanadai fókavadászatról, szőrmekereskedelemről vagy a veszélyeztetett fajokról.

Ian Somerhalder minden állatot imád és védelmez, a cicákat is, fotó: Gage Skidmore

Nicholas Cage is ifjú kora óta rajong a cicákért, de utoljára egy olyan történetet mesélt el Lewis nevű cicájával kapcsolatban, ami miatt sok embernek tátva maradt a szája. 2010-ben történt, hgy a színész cicája megevett egy maroknyit a hűtőben tartott gombából, majd Cage is evett az állítólag hallucinogén hatású gombából. Ezután leültek egymással szemben az ágyra, és órákig nézték egymást. Cage esküdni merne, hogy a cica beszélt hozzá. A bizarr történet után a színész megígérte magának, hogy többet ilyet nem csinál, de az internet így is megtelt a viccből készült Nicholas Cage-arcú cicákkal.

A Macskanő, Halle Berry, mikor a filmbeli szerepére készült, saját cicájának a nyávogó hangját próbálta megtanulni, hogy felhasználhassa a forgatás során. Azt mondta, hogy folyamatosan figyelte a cicáját, hogyan játszik, nyávog és dorombol, és ezt a filmben is megpróbálta kamatoztatni. A cicáját egyébként azon hatvan otthontalan cica közül választotta ki, melyek a 2003-as Gothika című film utolsó jelenetében szerepeltek.

Anthony Hopkins is egy forgatás alatt fogadott örökbe egy cicát, éppen Magyarországon.

A cicákat szerető sztárok sorát még hosszan lehetne folytatni, hiszen ezek a kedves, vidámságot adó, doromboló lények a hírességek szívéhez is közelférkőznek.

Ezen az oldalon sok sztár cicával készült fotóját tekintheti meg:

 http://famouspeoplepluscats.tumblr.com/

Random Posts

 • A brokkoli bizonyítottan rákellenes hatású!

  Ezt az óriási zöld bimbós virágzatot kevesen fogyasztják a mindennapok során, pedig a benne lévő vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma, […]

 • Mi történt velük a sorozat óta?

  A ’Csengetett, Mylord?’ című népszerű angol sorozat csaknem húsz évvel ezelőtt készült, 1993-ban forgatták az utolsó epizódot, mégis időről-időre megismétlik. […]

 • Új gekkófajt fedeztek fel, mely képes kibújni a bőréből

  “Letéphető bőrű” pikkelyes gekkófajt fedeztek fel Madagaszkáron német kutatók – írja a BBC News. Sok gyíkféle képes megválni a farkától, […]

 • Kedvenceink társas kapcsolatainkra is pozitívan hatnak

  Aki kutyával, cicával vagy más háziállattal osztja meg az életét, nem csak fizikálisan és mentálisan örvend jobb egészségnek. A kis […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.