Melyek a palástfű bizonyított gyógyhatásai?

A palástfű (Alchemilla vulgaris) a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, melyet a hölgyek gyógynövényének is tartanak, ám gyógyhatásai nem minden esetben bizonyítottak.

Nyomokban szalicilsavat és béta-hidroxi-savat tartalmaz, melyek segítik a bőr hámlását és megújulását, ezért eredményesen használhatjuk a kisebb bőrhibák eltüntetésére. A bőrre általánosan is pozitívan hat: feszesíti, összehúzza a tág pórusokat, csökkenti a gyulladást és nyugtatja a bőrt. Összehúzó, vérzéscsillapító hatásánál fogva közvetlenül a bőrön alkalmazva , sebek – vágott és égési sebek, horzsolások – gyógyítására is használták, s használják ma is. Egyes feljegyzések szerint ekcéma és fekélyek ellen is alkalmazható.

Valaha úgy gondolták, hogy a női szépség fenntartója a palástfű, és még a mell feszesítése céljából is felhasználták, ám valószínűleg ilyen csodás hatásokkal nem rendelkezik, ellenben tényleg hat a női reproduktív szervek működésére.

Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas menstruáció enyhítésében. Menstruációs zavarok kezelésére gyakran kombinálják cickafarkkal. A menopauza tüneteit is mérsékli. Jótékonyan hat szorongás ellen.

Egyesek úgy vélik, hogy hasznos lehet a meddőség kezelésében, továbbá javasolják terhesség idején is a fogyasztását, mert megkönnyíti a szülést. A kismedencei szervek fertőzéseire és gyulladásaira is eredményesen alkalmazható. Vízhajtóként is fogyasztható, és segíthet elhízás ellen.

A palástfű valóban a népi gyógyászat növénye, hatásairól ugyanis szinte kizárólag a tradicionális feljegyzések szólnak. A fent említett gyógyhatásairól több helyen is olvashatunk az interneten, de nem igen találni olyan tanulmányt, mely klinikai vizsgálatokkal támasztaná alá hatásosságát –legalábbis nem találtunk ilyet, kivéve néhányat. Egy 2007-es kutatás1 sebgyógyító hatásáról számolt be, egy 2006-os vizsgálatban2 glicerinnel együtt biztonságosnak és nagyon hatékonynak találták a szájüregi fekélyek gyógyításában, bőrfeszesítő illetve fogyást elősegítő hatásáról egy 1998-as valamint egy 2011-es tanulmányban írtak, de egyikben sem önmagában használták a palástfüvet, hanem több más gyógynövénnyel kombinálva.

Kémiai összetételénél fogva tudhatjuk bizonyosan, hogy a benne lévő tanninok összehúzó és feszesítő tulajdonságuknál fogva valóban alkalmazhatók sebekre, hegekre, pórusösszehúzásra, hasmenés ellen, antioxidáns flavonoidjai pedig támogatják a szív- és érrendszer működését.

Belsőleg történő alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, eddig nem állapították meg, hogy bármilyen mellékhatást okozna, bár német kutatók arra figyelmeztetnek, hogy esetleg májkárosodás léphet fel szedésekor, mások szerint ez a megállapítás eltúlzott.

Nagyon kevés információ áll rendelkezésre azzal kapcsolatban is, hogy a bőrön történő használata mennyire biztonságos. Szintén nem igen vizsgálták lehetséges mellékhatását terhesség és szoptatás idején, ilyen esetekben mindig úgy járjunk el, hogy a biztonság kedvéért inkább ne szedjük. Hormonális hatású gyógynövényeket pedig mindig nagy körültekintéssel használjunk – bizonyos esetekben pedig egyáltalán ne – mert súlyosbíthatja a hormonfüggő daganatos megbetegedéseket. -forrás: 1. Phytother Res. 2007 Apr;21(4):369-73., 2. Clin Drug Investig. 2006;26(10):567-73., 3. Int J Cosmet Sci. 1998 Aug;20(4):223-33., Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:874538. Epub 2011 Jun 16., fotó: Jina Lee 

 • Itt a jó idő! – Készítsük fel kedvenceinket a szezonra!

  A hosszúra nyúlt tél után végre itt a jó idő, amit kedvenceink legalább annyira élveznek, mint mi. A meleg időben […]

 • A zöld tea csökkenti az emésztőrendszeri daganatok kockázatát

  A Vanderbilt-Ingram Rákközpont kutatóinak legújabb tanulmánya szerint, a zöld tea fogyasztása csökkenti bizonyos emésztőrendszeri daganatok – különösen a nyelőcső, a gyomor, […]

 • Webkamerán is láthatók a hortobágyi vadlovak

  Már webkamerák segítségével is láthatják az érdeklődők a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő Przsevalszkij-lópopulációt. A park területén három webkamerát szereltek fel, […]

 • Lorena Rojas legyőzte a rákot

  2008 -ban, karrierje és sikerei addigi csúcspontján, a mexikói színésznőnél mellrákot diagnosztizáltak. A vizsgálatok nem sok jóval biztatták, de ő […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.