A curry csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint, a kettes-típusú cukorbetegségben szenvedők száma 2030-ra el fogja érni a 366 milliót. A cukorbetegségben szenvedők számára gondot okoz a szervezetükbe került cukor feldolgozása, és ahelyett, hogy az energia formájában raktározódna el, veszélyes mértékben halmozódik fel a vérükben.

Egy kisebb, 2012-es thaiföldi tanulmány azt sugallja, hogy a curry fűszer segíthet a betegség kockázatának csökkentésében. A kutatók szerint a curry egyik fő alkotórészének, a jellegzetes ízt és sárga színt adó kurkumának a legfőbb kémiai összetevője, a kurkumin, csökkentheti annak az esélyét, hogy a pre-diabéteszben szenvedőknél kialakuljon a cukorbetegség. Pre-diabétesznek nevezzük azt az állapotot, mely a normálisnál magasabb vércukorszinttel jár, de még nem olyan mértékben, hogy azt kialakult cukorbetegségnek lehetne nevezni.

A bangkoki Srinakharinwirot Egyetem tanulmányában 240 ember vett részt, akiknél a pre-diabétesz állapotát diagnosztizálták, és egyikük sem szedett semmilyen gyógyszert ennek kezelésére.

A résztvevők fele kilenc hónapon keresztül minden nap kapszulázott kurkumint szedett, míg a csoport másik fele hatóanyag nélküli placebót, továbbá mindenkit tájékoztattak arról, hogyan „kezelhetik” önmagukat helyes étrenddel és megfelelő mozgással.

A vizsgálat végére a placebo-csoport tagjainak 16 százalékánál alakult ki a kettes-típusú cukorbetegség, a kurkumint szedőknél viszont senkinél sem.

Constance Brown-Riggs amerikai dietetikus szerint, ez az eredmény nagyon jelentős, de nem szabad a kurkuminra úgy tekinteni, mint ami helyettesíti a helyes étkezés és testmozgás szerepét a cukorbetegség kezelésében. Az emberek hajlamosak „csodaszereket” keresni a betegségeikre, de nem egyetlen étrendkiegészítő fogja megakadályozni, hogy valakinél kialakuljon a cukorbetegség, tette hozzá. A túlsúly és az elhízás nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, ezért aki jobban odafigyel e táplálkozására, és sikerül leadnia a plusz súlyából, az a rizikót is csökkenti. A helyes táplálkozásban, a ditetekus szerint, helyet érdemel a kurkumin is, az eredmények fényében, annál is inkább, mert a kurkumint fogyasztóknál súlycsökkenés is bekövetkezett, a másik csoportban nem. A fogyás az inzulinrezisztenciát is csökkenti. Utóbbiról akkor beszélünk, amikor a sejtjeink már nem reagálnak az inzulin nevű hormonra, mely az étellel bevitt glükózt energiává alakítja.

A vércukorszint éveken át, észrevétlenül emelkedhet, és a fel nem fedezett betegségnek komoly szövődményei lehetnek, rossz vérkeringés és vakság kialakulásához is vezethet.

A thaiföldi kutatók szerint a kurkumin gyulladásgátló tulajdonságánál fogva abban is segíthet, hogy megvédheti a hasnyálmirigy inzulin-termelő béta-sejtjeit a károsodástól, s ezáltal javítja hatékonyságukat.-forrás: VOA-Voice of America

 

 

 

 

 

 

Random Posts

 • Milyen állat a liger?

  Mi történik, ha a macskafélék családjának két legimpozánsabb tagját, az oroszlánt és a tigrist keresztezzük egymással? A nászból megszületik egy […]

 • Emeli a szívroham kockázatát a járművek kipufogógáza

  A városi közlekedés által okozott légszennyezés, a járművek kipufogógázának belélegzése a rákövetkező hat órában növeli a szívroham kockázatát, állapították meg […]

 • Mire figyeljünk a nikotinpótló termékeknél?

  Ma már nem kérdés, hogy a cigaretta káros egészségünkre, arra is aki szívja, és arra is, aki „csak” a füstjét […]

 • Milyen hatóanyagok vannak egy jó ránctalanító krémben?

  A ráncok eltüntetésére szolgáló krémek a hidratáló összetevők mellett tartalmazhatnak fényvédő hatóanyagot, színezéket, illatanyagot és dúsító anyagot. Összetételük természetesen befolyásolja […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.