Megtudhatjuk kutyánk szemszínéből, hogy hajlamos-e bőrallergiára?

Az allergia nem csak ránk, emberekre jellemző. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség 2012-es tanulmánya kimutatta, hogy a kutyák az emberhez képest tizenötször nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen élelmiszer- vagy bőrallergiában.

Állatorvostan hallgatók kis csoportja ezzel összefüggésben végzett el egy vizsgálatot, mely 4000 bőrallergiás kutya bevonásával azt igyekezett felderíteni, hogy melyek azok a kutya-tulajdonságok, melyekkel egy kutyánál nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrallergia.

Jimmy Jones állatorvos hallgató vezetésével, az összes tanulmányban részt vevő kutya részletes profilját elkészítették, lejegyezték a szőrük színét, a fajtájukat, a szemük színét, hogy milyen környezetben élnek, és hogy mivel táplálják őket.

A tanulók egy közös tulajdonságot kerestek, mint bőrallergiával összefüggő tényezőt.

Az állatorvos hallgatók azt vették észre, hogy a klinikára sokkal gyakrabban hoznak be egy bizonyos szemszínű kutyákat bőrallergiás panasszal, mégpedig a világosabb árnyalatú kék szeműeket. Ebből kétfajta következtetést lehet levonni, vagy valóban a világos szeműek hajlamosabbak a betegségre, vagy egyszerűen csak a sötétebb szemszínű kutyákkal nem mentek el a gazdik a klinikára.

Az sem zárható ki, hogy a sötétebb szemszínű kutyák nem vagy sokkal ritkábban szenvednek bőrallergiában, ezért ezt a kérdést érdemes tovább vizsgálni.

Egy vezető állatorvos szerint, a szemszín és a bőrallergia közti kapcsolat összefüggésben állhat az immunrendszerrel is. Ugyanis szintén a közelmúltban jelent meg egy állatorvosi cikk, mely arról ír, hogy a világosabb bőrű és szemszínű kutyusokkal gyakrabban járnak a gazdik állatorvoshoz, mint a sötétebb bőrű, szőrű és szemszínű kutyákkal. Ez egy olyan terület, mely további vizsgálatokat igényel, és fontos felderíteni, mert nagy segítséget jelenthet a jövőben a kisállatok számára.-forrás: Press Release

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.