Viggo Mortensen: szeretne mindent látni a világból

Argentínában nőtt fel, ahol édesapja, akit szintén Viggonak neveztek, csirkefarmot tartott fenn. Gyermekként élt Venezuelában is, és a sok költözésnek köszönheti nyelvtudását, az angolon kívül folyékonyan beszél spanyolul és dánul. Szereti a maté teát és az étcsokoládét, amiből jó sokat szokott enni.

Szülei tizenegy éves korában váltak el, ekkor költözött vissza szülőhelyére, New York-ba édesanyjával és két öccsével.  A diploma után Koppenhágába utazott, hogy felfedezze dán gyökereit. Mielőtt eldöntötte, hogy a színészetet választja, New York-i bárokban és koppenhágai virágpiacokon is dolgozott.

Első jelentős szerepét Gwyneth Paltrow oldalán kapta a Tökéletes gyilkosság című filmben, az igazi hírnevet és elismerést azonban a Gyűrűk Ura hozta meg számára.

Amerika északnyugati részén él, Idahoban, közel a kanadai határhoz, egy erdőben. Úgy érzi mindenhová és sehová sem tartozik egyszerre, ami talán a sok utazás következménye. Ám ezt abszolút pozitívumként éli meg, és segíti abban, hogy a világot többféle szemszögből lássa, amit a színészetben is kamatoztatni tud.

Szenvedélyesen szereti hivatását, mikor némát játszott a Darkly Noon című filmben, ő maga sem beszélt hetekig még a fiával sem, a Tökéletes gyilkosságban pedig, ahol egy festőt testesített meg, a műteremben látható összes képet saját kezűleg festette. Utóbbi nem meglepő, hiszen a képzőművészet is közel áll hozzá. Festményeit a világ számos galériájában kiállították már, csakúgy, mint fotóit.

A költészet és a zene világában is otthon van, már több verseskötete is megjelent, és számos CD-jét kiadták. A Gyűrűk Ura első és harmadik részében hallható egy-egy dalban is énekel. Szeret zongorázni, és előfordul, hogy egy fárasztó forgatási nap után után, ahelyett, hogy lepihenne vagy a másnapi szöveget tanulmányozná, inkább a zongorához ül játszani, s közben elgondolkodik azon, hogyan sikerültek az aznapi felvételek.

A maximalizmus is jellemző rá, mindent el akar végezni, és mindenkinek kedvére akar tenni. Mikor Új-Zélandon forgatták a Gyűrűk Urát, erősen próbálta elnyomni ezt a tulajdonságát, és figyelnie kellett arra, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljon. Nehéz változtatnia ezen a szokásán. Saját bevallása szerint, egyszerre mindig öt könyvet olvas.

Állítása szerint furcsa gyermek volt. Amióta csak az eszét tudja, tisztában van azzal, hogy a földi lét csak egy átmeneti állomás, ami korlátozott ideig tart. Soha nem félt a haláltól, de mindig igazságtalannak érezte, hogy egyszer el kell mennünk, hiszen annyi tennivalónk és felfedezni való dolog van a világon. És ezt felnőtt fejjel is így gondolja. Nem tudjuk az összes jó könyvet elolvasni, nem tudunk elmenni a világ minden olyan tájára, amit látni szeretnénk. Ez lehetetlen.

Talán innen ered az a vágya, hogy mindent látni akar, és mindent meg akar tenni.

Imádja a természetet és az állatokat. Odahaza van egy lova – az egyik, amelyik Hidalgot játszotta az azonos című filmben. Olyan jól kijöttek ugyanis a forgatásokon, hogy úgy döntött, magához veszi. A lovacska boldogan él vele, ma már kicsit kövérke és sokat lustálkodik, de jól van. Volt egy kutyája is, de ő már elment.

Boldoggá teszi, ha a szabadban lehet, nem számít, hogy a sivatagban, a tengeren vagy egy erdőben van. Akkor is a természetbe menekül, ha éppen egy keményebb időszakon megy keresztül.

Az emberi kapcsolatok is fontosak az életében. Annál is inkább, mert gyermekkorában nem voltak barátai a sok költözködés miatt. Fiával, Henryvel, akit tízéves korától az édesanyja nevelt a válás után, jó a kapcsolata. Sosem voltak nagyobb konfliktusaik. Jó barátok, és volt feleségével is azok maradtak.

A színész folyamatosan forgat, de 2011-ben visszatért a színház világába is – két évtizednyi kihagyás után – és főszerepet kapott egy madridi darabban. És ha mindent nem is láthat a világból, szerepei segítségével egyre többet megismer belőle, és mi is az ő szemén és játékán keresztül.-Fotó: Ivan Gonzalez

Random Posts

 • Ismerd meg a dió valamennyi egészségvédő hatását!

  A dió az egyik legegészségesebb és legtermészetesebb táplálékaink közé tartozik. Gazdag forrása az esszenciális aminosavaknak, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat […]

 • Natasha Richardsonról rózsát neveztek el

  A szép és tehetséges színésznő két évvel ezelőtt hunyt el tragikus hirtelenséggel egy síbaleset következtében. Családja még mindig gyászolja. Édesanyja, […]

 • Ön felfedezte már az illóolajok csodálatos világát?

  A különféle növények virágjából, leveléből, terméséből és egyéb részeiből kivont illóolajok gyógyító célú felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza, […]

 • A jövő környezettudatos gyermekei

  Bolygónkat a globális felmelegedés, vízhiány, aszályok fenyegetik. Mindezek nem a távoli jövő borúlátó előrejelzései, hiszen a kutatások szerint ezek a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.