Cukorbetegen is vállalhatunk kisbabát

Cukorbetegséggel együtt élő nőnek is születhet egészséges gyermeke, mindössze plusz odafigyelésre van szükség a teherbe esés előtt, és a terhesség idején. Nagyon fontos, hogy a vércukorszint tökéletes kontroll alatt legyen, így elkerülhetőek a születési rendellenességek, a koraszülés, a vetélés és a halvaszületés kockázata.

Az 5 legfontosabb dolog, amit mi magunk is megtehetünk, hogy egészéges gyermekünk szülessen:

1. Készüljünk fel a terhességre

Jó előre tervezzük meg a teherbeesést, hogy testünk készen álljon a terhességre. Feltétlenül keressük fel az orvosunkat – a terhesség alatt is ahányszor szükséges – és beszéljük meg vele terveinket. Lehetséges, hogy másik gyógyszert kell szednünk a diabéteszre, mint eddig. Folyamatosan legyen ellenőrzés alatt a  vércukorszintünk már a terhesség előtt is,  így csökkenthető a születési rendellenségek kockázata, úgy mint agy- és gerincfejlődési rendellenességek, ajak- és szájpadhasadék, veleszületett szívhibák, veseműködés zavara, végtaghiány. Az orvossal folyamatosan konzultálni kell, hogy ezeknek a kockázatát a minimálisra csökkentsük, vagy a felmerülő problémák súlyosbodását megelőzzük.

2. Táplálkozzunk egészségesen és maradjunk aktívak

Kérjük dietetikus segítségét étrendünk helyes összeállításához, segítségével azt is megtudhatjuk, mit és hogyan kell ennünk ahhoz, hogy vércukorszintünket a megfelelő tartományban tarthassuk.

Már a terhesség előtt is legyünk aktívak, és mozogjunk a terhesség alatt és után is. A mérsékelt testmozgás, mint például a tempós gyaloglás tökéletesen megfelel, hetente szánjunk rá két és fél órát, ami naponta kétszer 15 percet jelent a hét öt napjára. Ez a mozgásmennyiség már kielégítő, de beszéljük meg orvosunkkal, hogy ő is egyetért-e vele.

3. Helyesen szedjük gyógyszerünket

Gyógyszerünket mindig vigyük magunkkal, és pontosan kövessük a szedésére vonatkozó orvosi utasításokat.

4. Gyakran ellenőrizzük vércukorszintünket

Nagyon fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy vércukorszintünk nagyon gyorsan megváltozhat, túl magas vagy túl alacsony értékre. Étrendünk, fizikai aktivitásunk, és a fejlődő kisbaba is megváltoztatja a vércukorszintet többször is a nap folyamán. Gyakran ellenőrizzük az értékét, akkkor is, ha a vércukorszint-változás tüneteit észlejük magunkon.

5. Az alacsony vércukorszintet azonnal ellenőrizzük és kezeljük

Az alacsony vércukorszintre azonnal reagálni kell, mindig legyen nálunk kemény cukorka vagy szőlőcukor tabletta. Viseljünk egészségügyi azonosító karkötőt, ami azt jelzi, hogy cukorbetegek vagyunk.

Még ha sikerült is a terhesség előtt ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet, a kontroll jóval nehezebbé válhat a várandósság alatt.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium ajánlása szerint  a vércukorszintet meg kell próbálni 70 mg/dl érték felett illetve a következő értkek alatt tartani:

Étkezés előtt 95 mg/dl
Étkezés után egy órával 130 mg/dl
Étkezés után két órával 120 mg/dl

Ezek az értékek csak irányadó jellegűek. Lehetséges, hogy az orvosunk más értékeket javasol, melyeket fontos, hogy lejegyezzünk.

Alacsony vércukorszint tünetei Magas vércukorszint tünetei
Éhségérzet Szomjúságérzet
Izzadás Gyakori vizeletürítés
Fejfájás, gyengeség, szédülés, bizonytalanság Fejfájás
Szorongás, ingerlékenység Koncentráció csökkenése
Zavartság Homályos látás
Szapora szívverés érzése Gyengeség, fáradtság érzése
Sápadtság Gombás fertőzések előfordulása

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük, azonnal ellenőrizzük a vércukorszintünket. Ha alacsony, gyorsan fogyasszunk el 5-6 db kemény cukorkát, vagy 3-4 szem szőlőcukrot vagy másfél deci gyümölcslevet, és 15 perc múlva ismét ellenőrizzük a vércukorszintet. Ha nem javul az érték, újra fogyasszunk valamelyik cukorforrásból. Ha már jobban érezzük magunkat, együnk valamilyen fehérjeforrást, például sajtot. Feltétlenül beszéljünk orvosunkkal, ha egy héten belül kétszer vagy többször is leesik a vércukorszintünk.

Cukorbetegen is nyugodtan készülhetünk az anyaságra, csak ne feledjük, hogy saját és kisbabánk egészsége érdekében pontosan kövessük az orvos utasításait, és gondosan tartsuk ellenőrzés alatt vércukorszintünket. forrás: Centers for Disease Control and Prevention 

Random Posts

 • A kanadai aranygyökér hatásos fertőzésekre és sebekre

  A kanadai aranygyökér (Hydrastis canadensis) Észak-Amerikából származó gyógynövény. Nagy keresettsége miatt ma már veszélyeztetettnek minősül, ezért termesztik, hogy megvédjék a […]

 • Az állatoknak szánt játékok veszélyesek is lehetnek

  Teljesen természetes, hogy szeretett kedvencünket időről-időre meglepjük különféle játékokkal, aminek úgy tudnak örülni, akár a gyerekek. Az állatok számára játék […]

 • A kávé csökkenti a nők depresszióját

  Egy több mint tíz éven át tartó amerikai kutatás megállapította, hogy a rendszeres kávézás drasztikusan csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét […]

 • Az erős hajszálakért: AHA-gyümölcssav!

  Az AHA-gyümölcssavat széles körben alkalmazzák a kozmetikában, ahol az egyik legismertebb beavatkozás a gyümölcssavas hámlasztás, amely csodálatosan képes megújítani az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.