Rövid böjtkúrával is fogyhatunk

Manapság szinte mindenki fogyni akar, ki többet, ki kevesebbet, és lehetőleg minél hamarabb. Tudjuk, hogy a villámdiéták nem feltétlenül hoznak tartós eredményt, de néha azért szüksége van az embernek arra, hogy gyorsan megszabaduljon két-három kilótól. Vagy azért, hogy beleférjünk a tavalyi ruhánkba, vagy azért, mert egy hosszabb távú, lassú hatású fogyókúrához szeretnénk megkapni a „kezdő lökést”, azaz egy kis motivációt.

A böjtölés gyakorlatilag egy ősrégi módszer a mentális és fizikai egészségünk javítására, már az ókorban is gyógyterápiaként alkalmazták. Betegség idején hozzájárul a szervezet regenerálódásához, és akkor is hasznos, ha folyamatosan nagyon sok ennivalóval terheljük szervezetünket. Ilyenkor nem árt, ha hagyunk a testünknek és emésztőrendszerünknek egy kis időt a pihenésre és a méregtelenítésre. A böjt hatására testünk megtisztul, bőrünk feszesebb és szebb lesz, közérzetünk javul, és energikusabbak leszünk.

A böjtölést fogyókúrás céllal is fel lehet használni, de fontos tudni, hogy csak egészséges ember vághat bele egy-egy „keményebb” böjtbe.

Ilyen a vízböjt, melynek során csak tiszta, szénsavmentes ásványvizet fogyasztunk. Ezt a kúrát csak pihenő, heverésző életmód mellett lehet betartani, és három napnál hosszabb ideig csak orvosi felügyelet mellett folytatható.

A vízböjtnél könnyebb betartani a léböjtöt, amikor csak zöldség- vagy gyümölcsleveket iszunk.

Gyümölcsböjt során friss, szezonális, megbízható termelőtől beszerzett vegyszerektől mentes gyümölcsöket fogyasszunk. Ezt a kúrát nem csak napokig, hanem hetekig tarthatjuk. A gyümölcsöket ne keverjük egymással, hanem lehetőleg pár napig mindig csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, dinnyét, almát, vagy amit szeretnénk.

Meg lehet próbálkozni a száraz böjttel is, bár ezt kevesebben szokták csinálni. Három napon keresztül aszalt gyümölcsöket kell enni, a három nap végén pedig egy hashajtó hatású gyógyteával zárni a kúrát.

Egy szigorú böjtbe csak akkor kezdjünk bele, ha tökéletesen egészségesek vagyunk, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy szervezetünk hogyan fog reagálni a koplalásra, keressük fel háziorvosunkat egy gyors ellenőrzésre.

Érdemes a következő tanácsokat is betartani:

1. Mielőtt a böjtbe kezdenénk, hagyjunk pár napot a testünknek az átállásra, és együnk néhány napig főtt zöldségeket, gyümölcsöket, így máris kezdetét veszi egy tisztító folyamat, és elindul a vastagbél „kiseprése” is. Ne lepődjünk meg, ha a böjt kezdetén átmenetileg kicsit rossz lesz a közérzetünk, ez a tisztító folyamat beindulását jelzi. A böjt végeztével is ugyanez a szabály, ne kezdjünk „falni” nehéz ételeket, fő a fokozatosság.

2. Három órával vacsora után, de egy órával a lefekvés előtt néha iktassunk be egy csésze vízhajtó vagy enyhe hashajtó hatású gyógyteát.

3. Reggelente igyunk 2-4 csészényi cukor nélküli limonádét, ugyanis a citromos víz segít fenntartani a szervezet ideális pH-egyensúlyát, mert lúgosító hatással rendelkezik.

4. Készüljünk fel mentálisan is a böjtölésre, ez az akaraterőt is erősíti.

5. Annak érdekében, hogy a böjtölés ne okozzon bennünk feszültségeket, és ne okozzon gondot a kevés energiabevitel, lehetőleg szabadság idején, sok pihenés mellett végezzük.

6. Kerüljük a mikrohullámú sütő használatát a kúra idején.

Kúraszeren egy évben többször is böjtölhetünk, sokan egy-egy nagyobb eszem-iszom után vágnak bele. A szervezet meg fogja hálálni, és nem csak pár kilótól segít megszabadulni, hanem fittebbnek is fogjuk magunkat érezni. –forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • A fájdalmas vizeletürítés 5 leggyakoribb oka férfiaknál

  A vizeletürítésnek normál esetben nem szabad fájdalommal járnia. Ha ez mégis megtörténik, elsősorban valamilyen fertőzésre kell gondolni, amivel mindenképpen érdemes […]

 • Az eddig ismertnél is súlyosabb ára van egy kismama dohányzásának

  A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében […]

 • Ébredés után rágyújtani még veszélyesebb!

  Azoknak a dohányosoknak, akik felkelés után máris rágyújtanak egy cigarettára, sokkal nagyobb a kockázatuk a tüdő és a szájüregi rák […]

 • Veszélyes lehet a citrusfélék héja

  Fokozottan kell ügyelni a citrusfélék héjának felhasználásakor, mert a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, így a héj alkalmatlan […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.