Mire figyeljünk a nikotinpótló termékeknél?

Ma már nem kérdés, hogy a cigaretta káros egészségünkre, arra is aki szívja, és arra is, aki „csak” a füstjét lélegzi be. A tüdőrák első számú okozója, ami a nőknél sokkal gyakoribb halálok, mint az emlőrák.

Már aznap, miután végleg letettük a cigarettát, a vérnyomásunk csökkenni fog, egy hónapon belül a keringésünk és a légzésünk is javul. A szívbetegségnek is az egyik legfőbb kockázati tényezője, de ha sikerül végleg leszokni, már egy év múlva a kockázatok a felére csökkennek!

Leszokni azért nehéz, mert a szervezet hozzászokik a cigarettában lévő nikotinhoz és egyéb kemikáliákhoz. Ha elhagyjuk, elvonási tünetek jelentkezhetnek, idegesség, ingerlékenység, fejfájás, alvási problémák.

Bizonyos termékek segíthetnek, hogy leszokási szándékunkat siker koronázza!

A nikotintartalmú termékek úgy biztosítják a szervezet által kívánt nikotint, hogy eközben nem tartalmazzák a többi káros összetevőt, mely a cigarettában megtalálható. Ilyenek a nikotintapaszok és nikotintartalmú rágógumik, cukorkák illetve az orvos által felírható orrspray-k és inhalátorok, valamint gyógyszerek, illetve az e-cigaretta. Jó azonban tudni, hogy ezeknek is vannak mellékhatásai, és alkalmazásuk csak rövid ideig javasolt. Kérjünk tanácsot orvosunktól, hogy melyik terméket válasszuk.

Fontos tudnivalók a nikotinpótló termékekről:

– ha bármilyen nikotinpótló terméket használunk, akkor mellette semmi esetre se dohányozzunk.

– terhesség és szoptatás idején csak akkor használjunk ilyen termékeket, ha azt orvosunk engedélyezi.

szívbetegség, cukorbetegség, asztma, gyomorfekély esetén beszéljünk orvosunkkal, mielőtt ilyen termékeket szedni szeretnénk. Akkor is beszéljünk az orvossal, ha a közelmúltban szívrohamunk volt, vagy magas a vérnyomásunk, és nem szedünk rá gyógyszert.

– azonnal hagyjuk abba a nikotinpótló termék alkalmazását, ha a következő tüneteket észleljük: hányinger, émelygés, szédülés, gyengeség, hányás, gyors vagy szabálytalan szívverés, száj és torok problémák, tapasz esetén bőrpír vagy duzzanat a tapasz környékén, mely nem múlik el.

Természetesen, ha a leszokásban segítő gyógyszert írt fel az orvosunk, és mellékhatást tapasztalunk, haladéktalanul függesszük fel a szedését.

A nikotin pótlására szolgáló termékeket tehát nagy körültekintéssel alkalmazzuk. Bizonyos természetes étrendkiegészítők is segthetnek a megvonási tünetek enyhítésben, ilyen péládul a noni juice.

Egyszerű tippek a leszokáshoz:

– jelöljük ki azt a napot, amikor végleg le akarjuk tenni a cigarettát.

– vásároljunk egy dobozzal olyan cigarettát, amit ki nem állhatunk, ez legyen nálunk a táskában.

– mindenképpen kérjünk tanácsot orvosunktól, és beszéljük meg vele, hogy melyik leszokást segítő terméket szeretnénk kipróbálni, vagy melyiket tanácsolja (erős dohányosoknak ugyanis erősebb, receptre kapható szert szoktak javasolni)

– előre tervezzük meg, hogyan viselkedünk majd egy olyan társaságban, ahol mások rágyújtanak

– próbáljunk mással együtt leszokni, találjunk olyat a baráti társaságból, aki szintén le akar mondani a cigiről. Beszéljünk olyanokkal, akiknek már sikerült, ők hogyan csinálták.

– mozogjunk többet, ez csökkenti az elvonás okozta stresszt. A mozgás vagy bármilyen hobbi segíthet elterelni a figyelmünket is, hogy gondolataink ne a cigaretta körül forogjanak.

Ha már egyszer belevágtunk, de mégsem sikerült, ne adjuk fel! Próbáljuk meg újra, ahányszor szükséges. Egészségünk érdekében sosem késő leszokni!forrás: FDA-Food and Drug Administration 

Random Posts

 • Min élesítse a cica a karmait a lakásban?

  Ha magunkhoz veszünk egy cicát, tudnunk kell, hogy a karmaikkal való kaparászás egyik kedvenc időtöltésük közé tartozik. Persze nem csak […]

 • Mi segít megőrizni az agy frissességét ötvenen túl is?

  A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett […]

 • Műanyaghulladékot mutattak ki halak gyomrában

  Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.     A […]

 • Eduardo Yáñez Juan del Diablo szerepével Eduardo Palomo előtt is tiszteleg

  Aki látta annak idején a nagy sikerű ’Megveszem ezt a nőt’ című telenovellát, bizonyára emlékszik Eduardo Palomo-ra, aki nagyszerűen alakította […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.