Tegyük állatbaráttá a kertünket!

Sok állatbarát szeretné, ha kutyája, cicája mellett vadon élő állatok is körülvennék őket. Ennek remek módja, ha kertünket úgy alakítjuk át, hogy vonzó legyen a „látogatók” számára. Ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a kis vendégekről.

 Az állatszerető emberek, ha útjukba kerül egy elárvult vagy sérült vadon élő állat vagy fióka, pártfogásba veszik, hazaviszik, és ott nevelgetik.

Ennek viszont súlyos következményei lehetnek. Egyrészt a gondozási ismeretek hiánya miatt a kis állat elpusztul, ami nem csak, hogy szomorú, de még azt is jelenti, hogy a faj egy egyeddel szegényebb lesz, és ez hosszabb távon akár egy egész populáció létszámára is kihatással lehet.

A másik következmény, hogy az állat megszelídül, és annyira hozzászokik az emberhez, hogy többé nem lehet szabadon engedni.

2011-ben egy szelíd hollófióka került a Szegedi Vadasparkba, melyet Tápén találtak. Valaki nyilván otthon nevelte, és a madár megszökött tőle. Valószínűleg már soha nem élhet szabadon.

Ha elárvult vagy bajba került állatot találunk, a legközelebbi nemzeti parkot, állatkertet vagy vadasparkot értesítsük.

Ne vigyük haza őket, inkább csalogassuk őket kertünkbe, ablakunkba, ha a társaságukra vágyunk.

Bogyós termésű cserjék – bodza, galagonya, kökény, fagyal, som – ültetésével ideális fészkelő- és táplálkozó helyet biztosíthatunk az énekesmadarak számára.

Sűrűbb bokrokkal a sünök is a kertbe csalhatók, oda nappal elbújhatnak.

Házilag is könnyen készíthető vagy készen kapható madáretetővel és odúk kihelyezésével akár 30-40 madárfaj is rendszeres vendéggé tehető.

Egy vízzel teli nagyméretű műanyag virágalátét a kertbe kihelyezve ideális itató –és fürdőhely a madarak számára. A kitett vizet a sün is meghálálja.

Ablakpárkányra is kiakaszthatunk etetőt és itatót, különösen a nyári meleg napokon van erre nagy szüksége az állatoknak.

Környezetünk állatbaráttá alakításával megfigyelhetjük az állatok természetes viselkedését, és gyönyörködhetünk bennük, anélkül, hogy túlzottan az emberhez szoktatnánk őket.

Mókus a kertben

Forrás: MME – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fenti képen egy vörösbegy látható.

Random Posts

 • A hímveréb által tollakkal jól kibélelt fészekbe több tojást rak a tojó

  Minél több tollal béleli ki a hímveréb a fészket, annál több tojást rak a tojó – erre a megállapításra jutott […]

 • Brokkolival a leukémia ellen

  Egy új tanulmány megállapította, hogy a brokkoliban és más keresztesvirágú zöldségben található vegyület, az ún. szulforafán, koncentrált formában csökkentette az akut limfoblasztos […]

 • 10 ok arra, hogy több vizet igyunk!

  Kezdjük egy érdekes történettel! 1990-ben, egy Dr. Batmanghelidj nevű orvos börtönben lévő fogvatartottak egészségéért volt felelős. Egy nap az egyik […]

 • Orrszarvúak világnapja van

  Az orrszarvúak világnapján, a természetvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy az orvvadászat és a természetes élőhelyek pusztulása miatt ezeket […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.