Tegyük állatbaráttá a kertünket!

Sok állatbarát szeretné, ha kutyája, cicája mellett vadon élő állatok is körülvennék őket. Ennek remek módja, ha kertünket úgy alakítjuk át, hogy vonzó legyen a „látogatók” számára. Ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a kis vendégekről.

 Az állatszerető emberek, ha útjukba kerül egy elárvult vagy sérült vadon élő állat vagy fióka, pártfogásba veszik, hazaviszik, és ott nevelgetik.

Ennek viszont súlyos következményei lehetnek. Egyrészt a gondozási ismeretek hiánya miatt a kis állat elpusztul, ami nem csak, hogy szomorú, de még azt is jelenti, hogy a faj egy egyeddel szegényebb lesz, és ez hosszabb távon akár egy egész populáció létszámára is kihatással lehet.

A másik következmény, hogy az állat megszelídül, és annyira hozzászokik az emberhez, hogy többé nem lehet szabadon engedni.

2011-ben egy szelíd hollófióka került a Szegedi Vadasparkba, melyet Tápén találtak. Valaki nyilván otthon nevelte, és a madár megszökött tőle. Valószínűleg már soha nem élhet szabadon.

Ha elárvult vagy bajba került állatot találunk, a legközelebbi nemzeti parkot, állatkertet vagy vadasparkot értesítsük.

Ne vigyük haza őket, inkább csalogassuk őket kertünkbe, ablakunkba, ha a társaságukra vágyunk.

Bogyós termésű cserjék – bodza, galagonya, kökény, fagyal, som – ültetésével ideális fészkelő- és táplálkozó helyet biztosíthatunk az énekesmadarak számára.

Sűrűbb bokrokkal a sünök is a kertbe csalhatók, oda nappal elbújhatnak.

Házilag is könnyen készíthető vagy készen kapható madáretetővel és odúk kihelyezésével akár 30-40 madárfaj is rendszeres vendéggé tehető.

Egy vízzel teli nagyméretű műanyag virágalátét a kertbe kihelyezve ideális itató –és fürdőhely a madarak számára. A kitett vizet a sün is meghálálja.

Ablakpárkányra is kiakaszthatunk etetőt és itatót, különösen a nyári meleg napokon van erre nagy szüksége az állatoknak.

Környezetünk állatbaráttá alakításával megfigyelhetjük az állatok természetes viselkedését, és gyönyörködhetünk bennük, anélkül, hogy túlzottan az emberhez szoktatnánk őket.

Mókus a kertben

Forrás: MME – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fenti képen egy vörösbegy látható.

Random Posts

 • Ha a menopauza tünetei túl korán jelentkeznek

  Hőhullámok, éjszakai izzadás, rendszertelen menstruációs ciklus és alvási problémák. Ezek a menopauza jellegzetes tünetei az 50 év körüli nőknél. De […]

 • Mit tehetünk, ha kutyánk nagyon ugatós?

  A kutyabarátok többségét nem zavarja az ugatás, de egy társasházban gondunk lehet abból, ha egyes szomszédok panaszkodnak emiatt. Ismertem egy […]

 • Jógával visszanyerhető az egyensúlyérzék szélütés után

  A rendszeres jóga segített visszanyerni szélütött emberek egyensúlyérzékét abban a kis méretű amerikai tanulmányban, amelynek eredményét a Stroke című orvosi […]

 • Melyek a legjobb szemvédő zöldségek és gyümölcsök?

  Az Egészségügyi Világszervezet 2010-es globális adatai alapján becslések szerint Európában mintegy 28 millió embert érint valamilyen látássérülés, a vakság előfordulási […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.