Figyeljünk a gyógyszerkölcsönhatásokra!

Ha gyógyszert szedünk, a hatóanyagok kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerrel, étrendkiegészítővel vagy akár egy élelmiszerrel is, amit elfogyasztunk. A gyógyszerkölcsönhatások akár súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, ezért legyünk nagyon körültekintőek, hogy miket szedünk be egyidejűleg.

Az ún. MAO-gátló (mono-amino-oxidáz gátló) gyógyszerek a depresszió tüneteit hivatottak enyhíteni. De talán kevesen tudják, hogy egy sor olyan élelmiszer van, melyet nem szabad fogyasztani ilyen gyógyszer bevétele után. Ilyen a csokoládé, az érett sajtok, a szalámi, a kolbász, vagy a pepperoni. Ha MAO-gátló gyógyszerre például sok csokit eszünk, az hirtelen vérnyomásemelkedést okozhat, akárcsak a többi felsorolt élelmiszer.

A gyógyszerkölcsönhatásoknak három fő típusa létezik.

1. Gyógyszer – Élelmiszer/ital kölcsönhatás

– fontos szabály, hogy alkoholt lehetőleg ne fogyasszunk, ha gyógyszert is szedünk, mert felerősítheti vagy gyengítheti a gyógyszer hatását.

– a grépfút léről köztudott, hogy többféle hatóanyaggal is kölcsönhatásba léphet, de pontosan nem ismert az összes gyógyszerkölcsönhatása. Annyi bizonyos, hogy nem szedhető együtt egyes vérnyomáscsökkentőkkel és olyan gyógyszerrel, mely szervátültetésen átesett pácienseknél az átültetett szerv kilökődését hivatott meggátolni (ciklosporin). Szintén kölcsönhatásba léphet szorongás elleni gyógyszerrel (buspiron), malária-ellenes gyógyszerrel (kinin) és álmatlanság elleni triazolam hatóanyaggal.

– az édesgyökér tartalmú medvecukrot ne fogyasszuk, ha digoxin hatóanyagú gyógyszert szedünk pangásos szívelégtelenségre, szívritmuszavarra. Az édesgyökér csökkentheti a vérnyomáscsökkentők és a vizelethajtók (hidroklorotiazid,  spironolakton) hatását.

2. Gyógyszer – Étrendkiegészítő kölcsönhatás

Manapság egyre többen fogyasztanak valamilyen étrendkiegészítőt, melyek annak ellenére, hogy természetes eredetűek, szintén okozhatnak gyógyszerkölcsönhatást.

– az orbáncfű hatással van a májenzimek termelődésére, ezért csökkentheti a vérbe került gyógyszerhatóanyagok koncentrációját, például a lovastatin nevű vérnyomáscsökkentő hatóanyagok és a merevedési zavarokra szedett sildenafil hatóanyag mennyiségét.

– az E-vitamint sem szabad véralvadásgátlókkal együtt szedni, mert felerősítheti a gyógyszer hatását, és fokozott vérzést okozhat.

– a ginzeng fokozhatja a heparin, az aszpirin, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, és a coumadin vérhígító hatását, MAO- inhibitorokkal együtt fogyasztva pedig fejfájást, alvászavart, hiperaktivitást és idegességet okozhat.

– a nagy dózisban szedett Ginkgo biloba csökkentheti a terápia hatékonyságát azoknál a betegeknél, akik görcsrohamok ellen karbamazepin vagy valproinsav hatóanyagú gyógyszert szednek.

3. Gyógyszer-Gyógyszer kölcsönhatás

amiodarone hatóanyagú gyógyszerek, melyeket a szívritmus szabályozására és koleszterincsökkentőként szednek, gátolhatják vagy csökkenthetik a véralvadásgátló warfarin hatását.

– az allergiás tünetekre szedett antihisztaminok befolyásolhatják egyes vérnyomácsökkentő, nyugtató és depresszióellenes gyógyszerek hatását, ezért ha ilyen gyógyszert szedünk, kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt antihisztamin szedésébe kezdenénk.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a gyógyszerkölcsönhatásokat, mindig olvassuk el a gyógyszer tájékoztatóját, ahol ezek az adatok fel vannak tüntetve. Ha valamilyen új gyógyszert kel szednünk, mindig tájékoztassuk orvosunkat, hogy mellette milyen egyéb gyógyszereket vagy étrendkiegészítőt fogyasztunk. Mindig tájékozódjunk a gyógynövények és vitaminok hatásairól is, mert egy ártalmatlannak tűnő vitamin is befolyásolhatja negatívan egy gyógyszer hatását.-forrás: FDA-Food and Drug Administration

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.