A világ óceánjai jelenthetik a jövő gyógyszereinek forrását

Az emberiség már ősidők óta a természetben kereste a betegségeire a gyógymódot, a népi gyógyászat által lejegyzett gyógynövényeket a mai napig használjuk. Az esőerdők pusztítása többek között azért is kétségbeejtő, mert ezek az áthatolhatatlan dzsungelek is valószínűleg számos gyógyhatású növényt rejtenek. De gyógyszereket nem csak a szárazföldön találunk, a tudósok szerint a világ óceánjaiban is több ilyen „kincsre” lelhetünk.

Jelenleg legalább 26 olyan gyógyszer kapható vagy áll fejlesztés alatt, melyek hatóanyaga az óceánból származik.

De a kutatók úgy vélik, ennél sokkal több medicinára bukkanhatunk a világtengerekben.

Létezik például egy olyan mérgező csigafaj, mely halakkal táplálkozik. A mérgét láncszerűen összekapcsolódó aminosavak, ún. peptidek alkotják. Ez a méreg az idegrendszerre hat, és azt éri el, hogy a zsákmány egyáltalán nem érez fájdalmat, nem küzd, és nem akar elmenekülni, még akkor sem, ha a csiga már éppen elkezdte lakmározni.

A csigapeptid „újratervezésével” a kutatóknak sikerült egy olyan gyógyszert kifejleszteni, amellyel enyhíthetők a HIV és a rákos betegek fájdalmai.

A tengerekben élő szivacsok és korallok is segíthetnek új gyógyszerek megszületésében. Mivel ezek a szervezetek helyhez kötöttek, és nem tudnak mozogni, az ellenségeikkel szemben az egyetlen védekezési módjuk a „vegyi hadviselés”. Ezek rendkívül erős mérgező anyagok, amire azért van szükség, mert a víz felhígítja. Ilyen vegyi fegyverekre lenne szükség a rákos sejtek elpusztításához is.

Szintén ígéretes forrásnak számít az óceánok fenekét borító sárréteg. A Föld felszínének csaknem 70 százalékát borítja ez a vastag óceáni sár, és telis-tele van mikroorganizmusokkal. Egyetlen kockacukornyi nagyságú sármennyiségben egymilliárd sejt bújik meg. Ez egymilliószor több, mint amennyit hasonló mennyiségű szárazföldi talajban találnánk! Ez az óceáni sárréteg, amit a kutatók mikrobiális levesnek neveznek, igencsak felkeltette a tudományos világ érdeklődését.

Az elmúlt ötven évben ugyanis a szárazföldi mikroorganizmusokat arra használták, hogy segítségükkel antibiotikumokat, rákellenes és koleszterincsökkentő gyógyszereket hozzanak létre.

A kutatók szerint, az óceánok mélye egy teljesen új forrását jelentheti a mikroorganizmusok által termelt vegyületeknek. Ezek alapján már meg is indult két új gyógyszer fejlesztése, de a kutatók úgy vélik, hogy az óceánból származó gyógyszerek sora szinte végtelenül hosszú lehet. –forrás: VOA-Voice of America

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.