Ed O’Neill, a feketeöves harcművész

Ed O’Neill, akit a világ leginkább Al Bundyként ismer, nem az a tunya, életúnt ember a valóságban, mint akit a sorozatban alakít. Bár a karaktert olyan hitelesen játszotta, hogy bárki azt hihetné, ennek fő oka, hogy könnyen tudott azonosulni a fotelben lustálkodó, söröző családapával, az életben egy nagyon is aktív, energikus ember.

A sportolás az egyik fő szenvedélye. Az egyetemi évek után profi sportolónak állt, és minden idejét a futballnak szentelte. Ám végül nem sikerült az álmait megvalósítania, nem választották be a profik közé.

Mielőtt színész lett, tanárként is dolgozott, majd számos filmszerepben feltűnt, de igazán az 1987 és 1997 között futó Rém rendes család révén ismerte meg az arcát a világ. A foci iránti szenvedélye nem múlt el, de idővel egy másik sport is felkeltette az érdeklődését, ami mára az egyik kedvenc időtöltésévé vált.

Kevesen tudják, hogy Ed O’Neill egy igazi harcművész, aki a brazil jiu-jitsu fekete övével büszkélkedhet. A fekete övet 2007-ben szerezte meg a kaliforniai Rorion Gracie Akadémiától, amit tizenöt évnyi kemény tréning előzött meg.

A brazil jiu-jitsu egy Brazíliából eredő harcművészet és küzdősport. Az 1910-es években egy Brazíliába emigrált japán dzsúdószakértő, Maeda Mitsuyo azzal a céllal érkezett a dél-amerikai országba, hogy a sportágat népszerűsítse. Tudását továbbadta a Gracie családnak, melynek férfitagjai nemzedékről-nemzedékre tanították fiaikat, és a klasszikus dzsúdótechnikákat más brazil harcművészeti elemekkel ötvözték, hogy minél hatékonyabb harcművészetet hozzanak létre, olyat, amellyel egy gyengébb ember is fel tudja venni a küzdelmet egy erősebb ellenféllel szemben. A brazil jiu-jitsuban összesen hét öv van felnőtt kategóriában: fehér, kék, lila, barna, fekete, fekete-piros és piros.

A 20. század második felében és a 21. században egyre nő a brazil jiu-jitsu népszerűsége, és mind többen vágnak bele a gyakorlásába – köztük nagyon sok rendőr és biztonsági őr – akik egy olyan technikát szeretnének elsajátítani, amivel biztosan sikert érhetnek el, ha test-test elleni küzdelemre kerül sor, ahol puszta kézzel kell harcolni.

A 66 esztendős Ed O’Neill ma is aktívan játszik, és bár elvállal kisebb filmszerepeket, fő vonalnak megmaradt nála a helyzetkomédia. Jelenleg is egy amerikai vígjátéksorozatban alakít egy szarkasztikus humorú családapát és nagypapát. De ezúttal nem egy szegény eladót, hanem egy építőipari cég igen gazdag tulajdonosát.-fotó: wikipedia

Random Posts

 • Kolumbia legkedveltebb gyógynövényei

  Kolumbiában a lakosság mintegy 80 százaléka egészségének megóvására továbbra is a népi gyógyászatot alkalmazza. A kutatók fontosnak tartották, hogy lejegyezzék […]

 • Komoly kihívás elé néznek az európai erdők

  Túléltek már tüzeket, rovarinvázókat, fakitermelést, de csak ezután kell szembenézniük az eddigi legnagyobb kihívással: az éghajlatváltozással. A globális felmelegedés a […]

 • A rossz alvás fokozza a szívelégtelenség kockázatát

  A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói több mint 50 ezer 20 és 89 év közötti embereket vizsgáltak 11 éven […]

 • Az édesvízi hidra rejti az örök fiatalság titkát?

  A németországi Kieli Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy minek köszönheti az édesvízi hidra a “halhatatlanságot”, s eközben teljesen váratlanul rábukkantak […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.