Szüksége van-e kedvencünknek ivókútra?

Manapság egyre divatosabbak a cicáknak és kutyáknak készült ivókutak, melyeknek kétségtelenül számos előnyük van, és bár beszerzésük feleslegesnek vagy luxusnak tűnhet, vannak olyan esetek, amikor érdemes elgondolkodnunk a megvásárlásukon.

Az ivókutakat elsősorban a cicák miatt fejlesztették ki, akik általában rossz ivó hírében állnak. A cicagazdik tudják, hogy kedvencüknek mindig friss ivóvizet kell biztosítani, lehetőleg a lakás több pontján, és még az sem mindegy, hogy miben kínáljuk a vizet – üvegben, kerámiában vagy műanyagban – mert a cicák erre is nagyon kényesek és válogatósak. Ám sok cica még akkor sem szívesen megy a vizes tálkájához inni, ha éppen szomjas, annyira utálja a vizet. Nehezen vehetők rá az ivásra. Sok olyan cica van, amelyik egyenesen a csapból szereti lefetyelni a csepegő vizet, de ezzel biztosan nem kerül annyi folyadék a szervezetébe, amennyire szüksége van. A kutyusokkal általában ilyen gond nem szokott előfordulni, sőt, ők annyira szeretnek inni, hogy sokszor még szórakozásból is lefetyelnek, akkor is, ha nem kifejezetten szomjasak, de higiénia szempontjából nekik is előnyös egy ivókút.

Az ivókutak nagy előnye, hogy a víz folyamatos mozgásban van bennük, és egy cserélhető szűrő biztosítja, hogy tiszta legyen. Ráadásul a cirkulálás miatt több oxigént is tartalmaz, mint egy tálkába kiöntött „állóvíz”.

Kedvencünk így folyamatosan friss, tiszta vízhez jut, és a csobogó víz látványával a cicákat is könnyebben rá lehet venni az ivásra. A szűrőnek köszönhetően a baktériumok nem szaporodnak el a vízben, és akár több napig sem kell a vizet cserélni – aktív szénszűrős ivókút esetében pedig akár két-négy hétig sem!

Ha kedvencünk rendesen iszik, és ügyelünk arra, hogy mindig friss víz legyen előtte, talán tényleg nincsen szükség ilyen speciális ivókútra. De ha ösztönözni kell a vízivásra, vagy egyszerűen csak szeretnénk, hogy kedvencünk úgy érezze, mintha csak a természetben egy tiszta vizű patakból inna, akkor vásároljunk neki egy ivókutat.

Amennyiben ezzel rávesszük őket, hogy többet igyanak, akkor annak nagyon fontos egészségügyi előnyei is vannak. Hiszen ha kedvencünk nem iszik elég vizet, akkor szervezete dehidratált lesz, valamint vese- és húgyúti betegség léphet fel nála.

Azok a gazdik, akik azért vettek kedvencüknek ivókutat, hogy rávegyék őket a vízivásra, rendszerint nagyon elégedettek, és arról számolnak be, hogy cicájuk végre sokkal többet iszik.

Vigyázzunk, mert többféle kapható, van amelyiknél csobog vagy csak áramlik a víz, másnál meg felülről csurog. Tehát, ha cicánk például a csapból csurgó vizet szereti inni, akkor utóbbit válasszuk.

Ne feledjük, hogy a kellő vízfogyasztás nem csak nálunk, embereknél, hanem kedvenceinknél is nagyon fontos. – kép: www.thepetstoreonline.com

 

Random Posts

 • Ray Liotta bármikor formába hozza magát, ha kell

  Az 56 éves színész az utóbbi időben jó pár kilót felszedett magára, de minthogy Hollywoodban egyre gyakrabban foglakoztatják, nem engedheti […]

 • Próbálta már depresszió és szorongás ellen a sáfrányt?

  A sáfrányt (Crocus sativus) számos országban termesztik, többek között Kínában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és főként Iránban. Utóbbi országban a sáfrány, […]

 • Leonardo DiCaprio a bolygó megmentéséért

  Egyre több híresség csatlakozik a zöld mozgalmakhoz, és veti be hírnevét és ismertségét az általa választott nemes cél érdekében. Miközben a „helyi” […]

 • Érdemes felkeresni: a Homoktövis Tanösvényt

  Június elején új tanösvényt adtak át Újpesten a Megyeri-híd közelében. A Homoktövis Tanösvényen több mint húsz védett növényfaj található, köztük […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.