Szüksége van-e kedvencünknek ivókútra?

Manapság egyre divatosabbak a cicáknak és kutyáknak készült ivókutak, melyeknek kétségtelenül számos előnyük van, és bár beszerzésük feleslegesnek vagy luxusnak tűnhet, vannak olyan esetek, amikor érdemes elgondolkodnunk a megvásárlásukon.

Az ivókutakat elsősorban a cicák miatt fejlesztették ki, akik általában rossz ivó hírében állnak. A cicagazdik tudják, hogy kedvencüknek mindig friss ivóvizet kell biztosítani, lehetőleg a lakás több pontján, és még az sem mindegy, hogy miben kínáljuk a vizet – üvegben, kerámiában vagy műanyagban – mert a cicák erre is nagyon kényesek és válogatósak. Ám sok cica még akkor sem szívesen megy a vizes tálkájához inni, ha éppen szomjas, annyira utálja a vizet. Nehezen vehetők rá az ivásra. Sok olyan cica van, amelyik egyenesen a csapból szereti lefetyelni a csepegő vizet, de ezzel biztosan nem kerül annyi folyadék a szervezetébe, amennyire szüksége van. A kutyusokkal általában ilyen gond nem szokott előfordulni, sőt, ők annyira szeretnek inni, hogy sokszor még szórakozásból is lefetyelnek, akkor is, ha nem kifejezetten szomjasak, de higiénia szempontjából nekik is előnyös egy ivókút.

Az ivókutak nagy előnye, hogy a víz folyamatos mozgásban van bennük, és egy cserélhető szűrő biztosítja, hogy tiszta legyen. Ráadásul a cirkulálás miatt több oxigént is tartalmaz, mint egy tálkába kiöntött „állóvíz”.

Kedvencünk így folyamatosan friss, tiszta vízhez jut, és a csobogó víz látványával a cicákat is könnyebben rá lehet venni az ivásra. A szűrőnek köszönhetően a baktériumok nem szaporodnak el a vízben, és akár több napig sem kell a vizet cserélni – aktív szénszűrős ivókút esetében pedig akár két-négy hétig sem!

Ha kedvencünk rendesen iszik, és ügyelünk arra, hogy mindig friss víz legyen előtte, talán tényleg nincsen szükség ilyen speciális ivókútra. De ha ösztönözni kell a vízivásra, vagy egyszerűen csak szeretnénk, hogy kedvencünk úgy érezze, mintha csak a természetben egy tiszta vizű patakból inna, akkor vásároljunk neki egy ivókutat.

Amennyiben ezzel rávesszük őket, hogy többet igyanak, akkor annak nagyon fontos egészségügyi előnyei is vannak. Hiszen ha kedvencünk nem iszik elég vizet, akkor szervezete dehidratált lesz, valamint vese- és húgyúti betegség léphet fel nála.

Azok a gazdik, akik azért vettek kedvencüknek ivókutat, hogy rávegyék őket a vízivásra, rendszerint nagyon elégedettek, és arról számolnak be, hogy cicájuk végre sokkal többet iszik.

Vigyázzunk, mert többféle kapható, van amelyiknél csobog vagy csak áramlik a víz, másnál meg felülről csurog. Tehát, ha cicánk például a csapból csurgó vizet szereti inni, akkor utóbbit válasszuk.

Ne feledjük, hogy a kellő vízfogyasztás nem csak nálunk, embereknél, hanem kedvenceinknél is nagyon fontos. – kép: www.thepetstoreonline.com

 

Random Posts

 • A fehér húsú gyümölcsök védhetnek a szélütéstől

  A sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen – állapították meg holland kutatók. A tanulmányban 20 ezernél több […]

 • Hatásos az aszpirin a prosztatarák kezelésében

  A rendszeresen fogyasztott aszpirin növeli a prosztatarákban szenvedő férfiak túlélési esélyét, ezt állítja az egyesült államokbeli Texasi Orvosi Központ egyetemének […]

 • Ezért érdemes cikóriagyökeret fogyasztani az étkezések mellé!

  A mezei katáng gyökere kiváló epe- és májbántalmakra, valamint emésztési zavarokra. Hazánkban mindenki ismeri ezt a katángkórónak is nevezett fészekvirágzatú […]

 • Szájszárazság? Tegyen ellene!

  Szinte mindenkinél előfordul néha, hogy kiszárad a szája. Ám ha folyamatosan úgy érezzük, mintha „vatta” lenne a szánkban, ne halogassuk […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.