Nincsen összefüggés a túlsúly és a migrén között

Egy nemzetközi tanulmány szerint azok a nők, akik migrénes fejfájásoktól szenvednek, nem híznak nagyobb eséllyel, mint azok, akiknek a migrén nem okoz panaszokat. Néhány korábbi kutatási eredmény ugyanis azt sugallta, hogy a túlsúly és a migrénes rohamok gyakorisága között összefüggés lehet, ám ezek többek között azt sem vették figyelembe, hogy a többletsúly vagy a migrénes fejfájások jelentkeztek-e előbb, és van-e közöttük ok-okozati összefüggés.

Az új tanulmány egy hosszú távú vizsgálat eredménye, mely a 90-es évek közepétől kezdődően több ezer amerikai nő részvételével zajlott.

A kutatás megállapította, hogy a migréntől szenvedő nők a vizsgálat 13 esztendeje alatt nem mutattak nagyobb hajlamot a hízásra, azokhoz képest, akiket nem gyötört a görcsös fejfájás.

Tobias Kurth, a Francia Nemzeti Kutatóintézet és a Bordeaux-i Egyetem kutatója szerint, a tanulmányuk eredménye megnyugtató, miszerint a migrén és a jövőbeli elhízás között nincsen kapcsolat. A résztvevők két csoportjában az átlagos súlygyarapodás egyaránt4,5 kilogrammvolt.

A kutatás 19612 negyvenöt évnél idősebb nő bevonásával zajlott, akiknek a testsúlya a normál kategóriában volt a vizsgálat kezdetekor. Közülük 3500-an számoltak be arról, hogy migrénes rohamoktól szenvednek. A következő tizenhárom évben a résztvevők 41 százaléka vált túlsúlyossá, és 4 százalékuk elhízottá. De az elhízás kockázata nem volt magasabb azoknál a nőknél, akiknek a kórtörténetében migrén szerepelt. –forrás: VOA-Voz de América

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.