B3-vitaminnal a szuperbaktériumok ellen

A B3-vitamin extra nagy dózisa segíthet abban, hogy testünk felvegye a harcot a világ néhány leghalálosabb szuperbaktériuma ellen. Egy új tanulmány szerint a B3-vitamin – sokkal nagyobb mennyiségben, mint amennyit a mindennapi táplálékunk tartalmaz – felerősíti az immunrendszer működését, és ennek köszönhetően képes megölni az életveszélyes fertőzést okozó methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus nevű baktériumot, más néven az MRSA-t.

Az Egyesült Államokban jelenleg többen halnak meg ettől a fertőzéstől, mint az AIDS-től. 2005-ben több mint 18 ezer halálesetet tulajdonítottak az MRSA baktériumnak – míg az adott évben 16 ezren veszítették életüket az AIDS miatt.

A kutatók szerint az igen magas dózisú B3-vitamin egy olyan gén működésétre hat ösztönzőleg, mely részt vesz speciális neutrofil fehérvérsejtek termelésében. Ezek a sejtek elpusztítják és elsöprik a káros baktériumokat, ugyanis az immunrendszer fertőzésre adott válaszreakcióját 100-ról 1000 százalékosra növelik.

A B3-vitamin, más néven nikotinamid, nem közvetlenül végez a baktériumokkal, hanem a védekezésben részt vevő fehérvérsejteket teszi sokkal hatékonyabbá a baktériumokkal szemben.

A kutatók súlyosan fertőzött embereken próbálták ki a vitamin hatását, és arra figyelmeztetnek, hogy a kutatás eredménye nyomán senki ne próbálja meg extra mennyiségű B3 étrendkiegészítővel erősíteni az immunrendszerét, ugyanis egyelőre nincsen információ a pontos dózisra vonatkozóan, és a vitamin túladagolása veszélyes lehet. Bár jelenleg nincsen arra bizonyíték, hogy a megadózisú B3-vitamin jelentős mellékhatásokat okozna, még további vizsgálatot igényel a pontos adagolása a baktériumok legyőzésében. A tanulmány a The Journal of Clinical Investigation 2012 szeptemberi számában jelent meg.– forrás: VOA-Voice of America

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.