A kutyák fogápolásának fontossága

A kutyák szájüregének, az ínynek és a fogaknak az egészsége különösen fontos kutyánk jóléte szempontjából. A fogkövek kialakulása komoly problémákat okozhat.

A fogak és az íny állapotát egyszerű szemrevételezéssel is ellenőrizhetjük: az ínynek szép rózsaszínnek kell lennie, ha vörös vagy fehér, netán duzzadt, az már valamilyen problémára utal. A fogakon lévő sárgás illetve barna elszíneződés pedig már a fogkő jelenlétére utal. Ha a kutya lehelete nem kifejezetten friss illatú, nem kell rögtön szájüregi problémára gondolni, mert ez teljesen normális, hacsak nem különösen bűzös, és nem kíséri egyéb súlyos tünet, például étvágytalanság, hányás, fokozott folyadékfelvétel és vizeletürítés. Fontos a rendszeres ellenőrzés, és a tünetek felismerése, hogy tudjuk, mikor kell állatorvoshoz fordulnunk. A rossz lehelet, a szájüregi duzzanatok és ciszták, az íny elszíneződése nem csak szájüregi, hanem gyomor-bélrendszeri betegségre is utalhat. A kutyák szájában élő baktériumok a bevitt táplálékkal ugyanolyan lerakódásokat, ún. plakkokat hoznak létre a kutyák fogain, mint a mi fogainknál. Ezek idővel kemény fogkővé alakulhatnak, súlyos esetben az íny begyullad, a fogak meglazulnak, végül kihullnak.

A megoldást a kutya rendszeres fogtisztása jelenti, amit vagy mi végzünk el fogkefe segítségével vagy olyan tápot illetve kiegészítőt adunk kutyánknak, mely csökkenti vagy esetleg meg is akadályozza a plakkok kialakulását. Ne használjunk se felnőtteknek, se gyerekeknek szánt fogkrémet, mert az irritálhatja a kutya gyomrát.

Ha a fogkő már megjelent, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulnunk, hogy megszabadítsa tőle kedvencünket, és ha ez megtörtént, akkor már nincs más dolgunk, minthogy megakadályozzuk az újbóli megjelenésüket.

Hetente kétszer-háromszor ajánlott a fogmosás, amit vagy egy kutya fogkefével vagy az ujjunkra csavart gézzel végezhetünk el. Erre vigyük fel a fogkrémet, és akárcsak nálunk, a kutyánál is körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogak felület. A külső oldalon halmozódik fel a legtöbb plakk, elsősorban ennek megtisztításra helyezzük a hangsúlyt, a fogak belső oldalán kevés a lepedék mennyisége. Ha ezt oldalt nem engedi kedvencünk megtisztítani, akkor ne erőltessük, mert véglegesen elvehetjük kedvét a fogmosástól, és még azt se fogja tűrni, hogy a külső oldalt megmossuk.

Ha végképp nem lehet a fogmosásra szoktatni kutyusunkat, akkor maradnak a speciális fogtisztító jutalomfalatok és pálcikák, vagy a lepedékoldó étrendkiegészítők használata. Persze a legjobb minőségű tápok gondoskodnak arról, hogy ne vagy csak nagyon lassan alakuljon ki a fogkő. A száraz tápok mechanikailag is tisztítják a fogakat rágás közben, de a fogak és az íny tisztításában a préselt csont és egyéb rágcsálnivaló játékok is segítenek.

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.