Legyünk aktívak cukorbetegen is!

Szervezetünk a cukrot arra használja, hogy energiát biztosítson számunkra, de ha túl magas a vér glükóz szintje, az már káros. Ha kellően ellenőrzés alatt tartjuk cukorbetegségünket, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, és csökkentjük a kockázatát a betegség vesét, szemet, idegeket, lábakat és fogakat érintő szövődményeinek.

Betegségünket kontroll alatt tudjuk tartani, ha:

– fizikailag aktív életet élünk

– helyes étrendet követünk

– szedjük az orvos által felírt gyógyszereket

Mit ad a testmozgás, ha cukorbetegek vagyunk?

– csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást

– csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, míg a „jó” koleszterin (HDL) mennyiségét növeli

– fokozza a test inzulin felhasználó képességét

– csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát

– erősíti a szívet és a csontokat

– biztosítja az ízületek rugalmasságát

– csökkenti az elesés kockázatát

– segíti a fogyást

– csökkenti a testzsír mennyiségét

– többlet energiát ad

-csökkenti a stresszt

Milyen testmozgások segítenek?

– extra testmozgások a mindennapi tevékenységek során

– aerob testmozgások

– erősítő edzések

– izmok nyújtása

Az extra testmozgások a nap folyamán segítenek a plusz kalóriák elégetésében, ilyenek például a következő tippek: telefonálás közben ne üljünk, hanem álljunk fel és sétáljunk, játsszunk a gyerekekkel, vigyük a kutyát sétálni, a tévécsatorna váltásához menjünk a tévéhez, és ne használjuk a távirányítót, dolgozzunk a kertben, gereblyézzük össze a leveleket, mossuk le az autót, menjünk gyalog a boltba, használjuk a lépcsőt lift helyett, sétáljunk ebédszünet alatt.

Az aerob testmozgások olyan gyakorlatok, melyek a test nagyobb izmait veszik igénybe, és megnövelik a pulzusszámot. A szívünk gyorsabban ver, és a légzésünk is nehezebbé válik. Hetente ötször napi fél órában mozogjunk így, az sem baj, ha a fél órát három részletre elosszuk, és három gyors ütemű 10 perces sétát iktatunk be napitervünkbe. Cukorbetegség esetén a legjobb, ha mérsékelt intenzitású, folyamatos mozgásformát választunk. A fürge séta, a lépcsőzés, úszás, aerobic, vízi aerobic, kerékpározás vagy szobabiciklizés ideális választások.

Erősítő gyakorlatokhoz kézi súlyokat, rugalmas szalagokat vagy edzőgépeket is használhatunk. Ha több rajtunk az izom, és kevesebb a zsír, akkor több kalóriát égetünk el, mert az izom jobban égeti a kalóriákat. Ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy a mindennapi házimunkát könnyeben végezzük, javítják az egyensúlyérzéket és a koordinációt. Kérjünk szakképzett edzőtől tanácsot, hogy milyen gyakorlatokat ajánl számunkra.

Az izmok nyújtása minden edzés után különösen fontos és elengedhetetlen. A nyújtás növeli az izmok rugalmasságát, csökkenti a stresszt, és segít megelőzni az izomfájdalmakat.

Ha még sosem sportoltunk, kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt belekezdenénk. Orvosunk arra vonatkozóan is tanácsot tud adni, hogy hetente mennyi időt fordítsunk sportolásra, és milyen éterndet kövessünk.

Egyes típusú cukorbetegseg esetén kerüljük a megerőltető testmozgást, ha ketonok vannak a vérünkben és a vizeletben. A ketonok olyan vegyületek, melyeket a szervezet termel, ha a vércukorszint túl magas, az inzulinszint pedig túl alacsony. Ha ketonok vannak a vérünkben és a vizeletben, és testmozgást végzünk, az tovább emelheti a vércukorszintet!

Kettes típusú cukorbetegség esetén, ha magas a vércukorszint, de nincsenek ketonok, akkor a mérsékelt testmozgás csökkentheti a vércukorszintet.

Vannak kerülendő fizikai tevékenységek is, ha már kialakult a cukorbetegség valamely szövődménye:

– ne végezzünk olyan tevékenységet, melyek növelik a szemben a nyomást, például ne emeljünk nehéz súlyokat

– ha idegkárosodás miatt zsibbadnak a lábaink, akkor sétálás helyett inkább ússzunk

A fizikai aktivitás alacsony vércukorszintet is okozhat testmozgás alatt, után vagy akár egy nappal az edzést követően is. Ennek tünetei a gyengeség, zavartság, ingerlékenység, fáradtság, éhség, esetleg fokozott izzadás és erős fejfájás is jelentkezhet. A túl alacsony vércukorszint rohamot is okozhat. Ezért edzés előtt mindig ellenőrizzük a vércukorszintet, és kérdezzük meg orvosunkat, hogy a vércukorszintet csökentő gyógyszer dózisát hogyan módosítsuk testmozgás előtt.

Edzés közben legyen rajtunk betegségünket jelző karszalag, tartsunk magunknál szőlőcukrot is, és ha egy órán át edzünk, közben többször ellenőrizzük a vércukorszintünket, és a mérést ne mulasszuk el a testmozgás után sem.

Ha vércukorszintünk nem éri el a 70 mg/dl értéket, akkor a következő “gyorssegélyek” közül válasszunk egyet:

– kapjunk be 3-4 szőlőcukor tablettát

– igyunk 1,2 dl bármilyen gyümölcslevet

– igyunk 1,2 dl nem diétás üdítőitalt

– igyunk meg 2,5 dl tejet

– szopogassunk el 5-6 kemény cukorkát

– kapjunk be egy evőkanál cukrot vagy mézet

Mindig beszéljünk orvosunkkal, mielőtt bármilyen fizikai edzséprogramba kezdenénk. Kérdezzük meg, hogy meg kell-e változtatunk a gyógyszeradagolást edzés előtt. Ha már kialakult szívbetegségünk, vesebetegségünk, szem- illetve lábproblémáink vannak, kérdezzük meg, mely testmozgás biztonságos a számunkra.-forrás: http://diabetes.niddk.nih.gov, Medlineplus en español, fotó:www.localfitness.com.au

 

 • Sosem voltak ilyen nyomás alatt az ökoszisztémák

  A Föld ökoszisztémái még sosem voltak ilyen nyomás alatt, mióta az ember megjelent a bolygón.  Ez a jelenség jól megfigyelhető […]

 • Európa erdeinek több mint fele eltűnt az elmúlt hatezer évben

  Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa […]

 • Sportoló gyerekek étrendje

  A gyerekek egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől. […]

 • Kisebbek lettek a fák termésének magvai Brazíliában az esőerdők kiirtása miatt

  Kisebbek, gyengébbek, kevésbé reproduktívak lettek az esőerdők kiirtása miatt a fák termésének magvai Brazíliában – hívta fel a figyelmet az […]