Dohányzás a terhesség alatt

A dohányzásról való leszokás nem könnyű feladat, és sokan nem tudják megtenni saját egészségük érdekében. Egy kismama azonban nem csupán saját, hanem születendő gyermeke egészségéért is felelős. A terhesség alatti dohányzás már magzati korban is károsan hat a gyermek fejlődésére, ezen túl azonban még kisgyermekkorban is éreztetni fogja a hatását.

Sőt, legújabb kutatások kimutatták, hogy felnőtt korban is hajlamosabbak lesznek azok az emberek a szívbetegségekre, akiknek anyukája még áldott állapotban sem tette le a cigarettát.

Egy 2011-es tanulmány szerint a terhesség alatti dohányzás 15 százalékkal növeli meg annak az esélyét, hogy a gyermeknek felnőtt korában szívproblémái lesznek, továbbá nő a koszorúér-betegségek, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata is. A dohányzás következtében a gyermek HDL koleszterinszintje akár 10 százalékkal alacsonyabb lehet. A HDL koleszterin alacsony szintje esetén megnő a szívbetegségek és az agyvérzés esélye is.

Újabb érv született hát amellett, miért érdemes megválni a cigarettától. Bár az eddigi tudományos eredmények is olyan tényeket fedtek fel, ami valószínűleg elegendő okot adhatott a leszokásra.

Többek között azt, hogy a dohányzás károsítja a magzat oxigénellátását, ami fejlődésbeli zavart okozhat, és hátrányosan érinti a magzat tápanyagellátását is. A nikotinnak, a koffeinhez hasonlóan, érszűkítő hatása van, ezáltal a méhlepény vérellátása sem lesz megfelelő. Következésképpen a magzati szövetek nem kapnak elegendő oxigént, helyette megnő a szén-dioxid mennyisége. A fejlődő utódnak el kell viselni az alacsonyabb oxigénszintet, mivel saját légzése nincsen. Meg kell várnia, míg megtisztul a vére ettől a gáztól.

A dohányzás nem csak az anyuka, hanem a magzat tüdőszövetét is károsítja.

A nikotin másik hatása, hogy csökkenti a vitaminok és ásványi anyagok, többek között a kalcium és a C-vitamin felszívódását, pedig ezekből áldott állapotban még nagyobb mennyiségre van szükség.

Az idegrendszer egészséges fejlődését is gátolja a nikotin.

A káros szenvedély miatt a koraszülés és a vetélés kockázata is nagyobb.

A nikotinon kívül számos egyéb mérgező anyagot is tartalmaz a cigaretta, tehát nem elég, ha egyszerűen alacsonyabb nikotintartalmú cigire vált valaki a terhesség idején.

Sokan védekeznek azzal, hogy a terhesség miatt nagyobb bennük a stressz, csakhogy a nikotin ezt nem képes csökkenteni. Pusztán arról van szó, hogy egy-egy szál enyhíti a megvonásos tüneteket.

Mindezek ismeretében az a kismama, aki egészséges babát és gyermeket akar,  mondjon le káros szenvedélyéről. Ha ez önállóan nem sikerül, ma már valóban számos termék és módszer segítségét igénybe veheti.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.