Dohányzás a terhesség alatt

A dohányzásról való leszokás nem könnyű feladat, és sokan nem tudják megtenni saját egészségük érdekében. Egy kismama azonban nem csupán saját, hanem születendő gyermeke egészségéért is felelős. A terhesség alatti dohányzás már magzati korban is károsan hat a gyermek fejlődésére, ezen túl azonban még kisgyermekkorban is éreztetni fogja a hatását.

Sőt, legújabb kutatások kimutatták, hogy felnőtt korban is hajlamosabbak lesznek azok az emberek a szívbetegségekre, akiknek anyukája még áldott állapotban sem tette le a cigarettát.

Egy 2011-es tanulmány szerint a terhesség alatti dohányzás 15 százalékkal növeli meg annak az esélyét, hogy a gyermeknek felnőtt korában szívproblémái lesznek, továbbá nő a koszorúér-betegségek, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata is. A dohányzás következtében a gyermek HDL koleszterinszintje akár 10 százalékkal alacsonyabb lehet. A HDL koleszterin alacsony szintje esetén megnő a szívbetegségek és az agyvérzés esélye is.

Újabb érv született hát amellett, miért érdemes megválni a cigarettától. Bár az eddigi tudományos eredmények is olyan tényeket fedtek fel, ami valószínűleg elegendő okot adhatott a leszokásra.

Többek között azt, hogy a dohányzás károsítja a magzat oxigénellátását, ami fejlődésbeli zavart okozhat, és hátrányosan érinti a magzat tápanyagellátását is. A nikotinnak, a koffeinhez hasonlóan, érszűkítő hatása van, ezáltal a méhlepény vérellátása sem lesz megfelelő. Következésképpen a magzati szövetek nem kapnak elegendő oxigént, helyette megnő a szén-dioxid mennyisége. A fejlődő utódnak el kell viselni az alacsonyabb oxigénszintet, mivel saját légzése nincsen. Meg kell várnia, míg megtisztul a vére ettől a gáztól.

A dohányzás nem csak az anyuka, hanem a magzat tüdőszövetét is károsítja.

A nikotin másik hatása, hogy csökkenti a vitaminok és ásványi anyagok, többek között a kalcium és a C-vitamin felszívódását, pedig ezekből áldott állapotban még nagyobb mennyiségre van szükség.

Az idegrendszer egészséges fejlődését is gátolja a nikotin.

A káros szenvedély miatt a koraszülés és a vetélés kockázata is nagyobb.

A nikotinon kívül számos egyéb mérgező anyagot is tartalmaz a cigaretta, tehát nem elég, ha egyszerűen alacsonyabb nikotintartalmú cigire vált valaki a terhesség idején.

Sokan védekeznek azzal, hogy a terhesség miatt nagyobb bennük a stressz, csakhogy a nikotin ezt nem képes csökkenteni. Pusztán arról van szó, hogy egy-egy szál enyhíti a megvonásos tüneteket.

Mindezek ismeretében az a kismama, aki egészséges babát és gyermeket akar,  mondjon le káros szenvedélyéről. Ha ez önállóan nem sikerül, ma már valóban számos termék és módszer segítségét igénybe veheti.

Random Posts

 • Dohányzás kontra boldog családi élet

  A dohányzás és a meddőség között szoros összefüggés mutatható ki. A dohányzó nők körében sokkal nagyobb a kockázata a terméketlenség […]

 • A nő, aki megmentette Robert Downey-t

  Susan Levin, aki immáron hat esztendeje Mrs. Downey, a színésszel való első találkozáskor párját nem találta sem vonzónak, sem lenyűgözőnek. […]

 • Mit tehetünk terhességi derékfájás esetén?

  A terhességi derékfájás igen gyakori panasz, és alaposan megkeserítheti a várandós kismamák mindennapjait. Becslések szerint minden második nőt érint a […]

 • A lenyűgöző Nagy-korallzátony

  A Nagy-Korallzátony Földünk egyik legszebb természetes képződménye. A globális felmelegedés miatt a tudósok eddig úgy gondolták, hogy ez a csodás […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.