Milyen gyümölcs adható a csecsemőnek?

A csecsemők számára 4-6 hónapos koráig a legkitűnőbb táplálékot az anyatej jelenti. A gyümölcsöket fokozatosan vezethetjük be az étrendjükbe, amelyek nem csak új színt hoznak étkezésükbe, hanem fontos vitaminokat, úgy mint A, B, C, K vitamin, és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, magnéziumot, kalciumot, káliumot. A gyümölcsökben lévő fruktóz, azaz gyümölcscukor pedig gyorsan felszívódó értékes energiaforrást jelent a kicsik számára.

Az alma a csecsemők életében az első gyümölcs. Az alaposan megmosott, egészséges gyümölcsöt hámozás után reszeljük le pépesre. Az édes almát nem szükséges megcukrozni. Kezdetben csak egy-két kanállal kapjon.

A körtét az almához hasonlóan készíthetjük el, 5-6 hónapos kortól már adható a gyermeknek.

A szőlő hat hónapos kortól építhető az étrendbe! Szemenként mossuk meg, mivel permetezett növényről van szó, a szer maradványai mérgezést okozhatnak. Nyomjuk át a szemeket szitán, így kinyerhetjük a levét. Pohárból itassuk. Vigyázzunk, nehogy mag kerüljön bele!

Déligyümölcsök közül a banán is adható fiatal csecsemőnek, ezt is könnyen pépesíthetjük. A narancsot narancslé formájában kaphatja.

Amik nem ajánlottak:

-Az eper és a málna allergiát, csalánkiütést okozhat. Ráadásul az eper közvetlenül a földdel érintkezik, és a felszínének a felépítése miatt nehezen tisztítható. Málnát a kis magvai miatt sem tanácsos adni.

-A sárgabarack, szilva és a dinnye könnyen erjednek, ezért inkább ne adjuk csecsemőnek.

A kekszes gyümölcs 7-8 hónapos kortól remek táplálék tízóraira vagy uzsonnára.

Egyéves kortól már minden gyümölcs adható, csak arra ügyeljünk, hogy fokozatosan vezessük be az étkezésbe. A magvakat mindig távolítsuk el, beleértve az apró magvakat is (dinnye, szőlő).

 

Random Posts

 • Ezért érdemes cikóriagyökeret fogyasztani az étkezések mellé!

  A mezei katáng gyökere kiváló epe- és májbántalmakra, valamint emésztési zavarokra. Hazánkban mindenki ismeri ezt a katángkórónak is nevezett fészekvirágzatú […]

 • Fekete bodza: egy jól bevált gyógynövény, nem csak megfázásra

  A fekete bodzát (Sambucus nigra) leggyakrabban az influenza és a megfázás kezelésére használják, de ezen kívül számos gyógyító hatással rendelkezik, […]

 • Folyékony kenyerünk: a sör

  A sör az egyik legkedveltebb és az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. Időszámításunk előtt 6000-től fogyasztják az emberek, […]

 • Julia Roberts már nem ücsöröghet otthon nyugodtan

  Mielőtt megszülettek a ’Micsoda nő’ gyermekei, annyi szabadideje volt, hogy azt sem tudta, mihez kezdjen vele. Ma már, 43 évesen, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.