Helyes életmóddal a székrekedés ellen

A rendszeres székeléssel olyan problémákat lehet megelőzni, mint a székrekedés, az aranyér, vagy a divertikulózis kialakulása. Ezeket a problémákat a megfelelő életmóddal, táplálkozással és mozgással könnyen elkerülhetjük.

 A megfelelő bélműködés fenntartása sokkal egyszerűbb, mint a már kialakult, krónikus székrekedés kezelése. Egyszerű, új szokások bevezetésével biztosíthatjuk a rendszeres székelést.

 1. Válasszunk olyan időpontot a székelésre, amikor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy senki sem zavar meg. Általában, ha a szervezet „rááll” egy bizonyos időpontra, akkor minden nap azonos időpontban lehet rá sort keríteni.
 1. A székelést soha ne tartsuk vissza, mert ez is székrekedés kialakulásához vezet.
 1. Étrendünket egészítsük ki – ha eddig még nem tettük – magas rosttartalmú élelmiszerekkel, teljes kiőrlésű gabonákból készült péktermékekkel, gabonapelyhekkel, sok zöldséggel, gyümölccsel, és hüvelyesekkel, babbal, lencsével, borsóval. A rost nem szívódik fel a szervezetben, hanem emésztetlenül halad át a bélrendszeren, elősegíti a bél ritmikus összehúzódását és a bélsár tovahaladását. A rost felszívja a vizet, ezáltal lágyítja a székletet, ami szintén segíti az ürítést.
 1. Ha az étrendünk rosttartalmát növeljük, akkor ezt kell tennünk a napi folyadékfogyasztással is. Legalább 2-2,5 liter folyadékot kell meginnunk, természetesen nem mindet víz formájában, hiszen ebbe a mennyiségbe beletartozik az elfogyasztott leves, a zöldségek, a gyümölcsök, és az ételeink víztartalma is. A koffeinfogyasztást is minimalizáljuk, mert ez elszívja a vizet a béltartalomból.
 1. Amennyiben nem veszünk magunkhoz elengedő folyadékot, a sok rost éppen ellenkező hatást válthat ki, mint amit szeretnénk.
 1. A napi rendszeres mozgás nem csak az izmokat, hanem a beleket is segít mozgásban tartani. Megakadályozza a belek ellustulását, ezáltal a székrekedést. Napi mozgásként iktassunk be félórás aerobikot vagy sétát, gyaloglást. A jóga egyes pozíciói is nagyon jó hatásúak, mert a speciális légzéstechnika és a hasüreg izmainak erősítése révén pozitívan hatnak székrekedés ellen. A mozgásban is tartsuk be a mértékletességet. A túlzásba vitt intenzív mozgás akár hasmenést is okozhat.

Székrekedést okozhatnak a különböző gyógyszerek, a kalcium és a vastartalmú táplálékkiegészítők. Szem előtt kell tartani, hogy a hashajtók szedése nem jelent tartós megoldást, mert gyakori használatuk csökkenti a belek izomtónusát, és akár krónikus székrekedést is okozhatnak.

A probiotikumok fogyasztása szintén hozzájárul az egészséges bélműködéshez.-Forrás: PRlog.Org

Random Posts

 • A sikeres fogyáshoz a legfontosabb, hogy a szénhidrátokra figyeljünk!

  A hosszú távú eredményes fogyásnak a legfőbb titka, hogy elsősorban a cukrok és szénhidrátok fogyasztását korlátozzuk, állapította meg egy új […]

 • A tea gátolhatja a vas felszívódását

  A teázás nagyon egészséges, ám oda kell figyelnünk arra, hogy mikor fogyasszuk el, ugyanis nem feltétlenül jó, ha étkezés mellé isszuk, mert gátolhatja  […]

 • Cukor nélkül még agresszívabbá válhatnak a tumorok

  A daganatos sejteknek, akárcsak az egészségeseknek, tápanyagra van szükségük az életben maradáshoz és a növekedéshez. A táplálék megszerzésében pedig nagyon […]

 • Védelem a kismamáknak: a kalcium csökkenti a vér ólomszintjét

  Az ólom, akárcsak a kalcium, a csontokban tárolódik, és általában nem kering a szervezetben. Terhesség és szoptatás idején az anya […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.