Mit nem ehet a kutyusunk?

Nehéz ellenállni az ennivalót kérő kedves kutyaszemeknek, a legtöbb gazdi ezt nem is tudja megtenni, és bármivel megkínálja kedvencét, amit az kikönyörög.

De jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok az ételek és italok, melyeket még akkor sem adhatunk a kutyának, ha ellenállhatatlan tekintettel néz ránk.

Nézzük, mik szerepelnek a tiltólistán:

Zsír és csont: a húsról lefejtett zsír nyersen vagy főve hasnyálmirigy gyulladást okozhat. Ne adjunk olyan csontot se, amelyet rágás közben nagyobb darabra zúz a kutya, mert bélelzáródást okozhat. Legveszélyesebb a szálkásan törő csirkecsont, mert megsértheti az állat nyelőcsövét, gyomrát és bélrendszerét. Csont helyett inkább fogtisztító hatású csontformájú jutalomfalatot kapjon.

Nyers hús: a nyers hús és a halhús olyan baktériumokat tartalmazhat, mellyel súlyos ételmérgezést okozhatunk kedvencünknek, ezért a biztonság kedvéért mindig hőkezeljük a felkínált táplálékot.

Kizárólag májon vagy marhahúson, illetve más színhúson ne tartsuk a kutyát, mert a májjal túladagolhatjuk az A-vitamint, és a többi húsféle sem fedezi a kutya tápanyagigényét. A hús a táplálék felét vagy harmadát tegye ki mennyiségileg.

Nyers tojás: szalmonellamérgezést kaphat tőle, illetve a nyers fehérje gátolja a biotin nevű vitamin felszívódását, ezért ha sokszor etetjük nyers tojással, az bőr- és szőrzetproblémákhoz vezethet.

Tejtermékek: hasmenést okoznak, a fagyi is.

Kelt tészta: súlyos gyomorfájdalmakat válthat ki.

Édességek és erősen sós ételek: a cukros ételek ugyanúgy cukorbetegséget okozhatnak a kutyának, mint nekünk, a sós étkek (chipsz) pedig nátriummérgezést válthatnak ki, és a vesét is „megbolondíthatják” a fokozott szomjúság és túlzott ivás miatt.

Csokoládé:  a kakaóban lévő teobromin, ami a fehér csokiban is megtalálható, szívrendellenességet, szívritmuszavart, görcsrohamot, hányást, hasmenést, és akár a kutya halálát is okozhatja. A legveszélyesebb az étcsokoládé, mert annak a legmagasabb a kakaó-szárazanyagtartalma.

Hagyma: bár a kutyák többféle zöldséget és gyümölcsöt is megehetnek, répát, paprikát, almát például, de a hagyma sem nyersen sem főve nem tehető az ételébe. A hagyma tönkreteszi a kutya vörösvérsejtjeit, és vérszegénységet okozhat. Ha véletlenül kerül az ételébe kis mennyiségben, az még nem gond, de rendszeresen soha nem kapjon, és lehetőleg hagyjuk ki teljesen az étrendjéből. A burgonyát ne adjuk nyersen, mert nem tudja a kutya megemészteni, csak főtt és pépesített krumplit keverhetünk az ételébe. Kukoricát, rizst, főzeléknövényeket is csak főve vagy párolva tálaljunk fel.

Szőlő: veseelégtelenség idézhet elő.

Alkohol vagy alkoholtartalmú élelmiszer: súlyos légzőszervi elégtelenséget, koordinációs problémákat, kómát okozhat, de végzetes is lehet mennyiségtől függően.

Koffein: Meglepő módon egyes kutyák szeretnek kávézni, szívesen belelefetyelnek a csészébe, ha a gazdi megengedi. A kávéban, teában, csokoládéban lévő koffein szívdobogást, szapora légzést és görcsöket okozhat.

Fűszeres ételek: a kutyusok nagyon szeretik az embereknek készített felvágottakat, a kolbászt, szalámit, disznósajtot, ezek azonban magas fűszer- és sótartalmuknál fogva szintén ártalmasak számára, ilyen élelmiszerekkel se etessük őket.

Random Posts

 • Spanyolországban a házi kedvencek is fagyiznak

  Egy spanyol cég kifejezetten kutyáknak és cicáknak készít fagyikat, hogy szőrös barátaink is könnyebben viselhessék a nyári meleget. A sonka […]

 • Természetes savlekötők

  A gyomorsav-túltengéstől szenvedők életének mindennapjait alaposan megkeseríti a gyomorszáj tájékán fellépő égő, maró fájdalom, ami több helyre is kisugározhat. A […]

 • Veszélyeztetett cápák milliói végzik a levesben

  Minden évben cápák millióit fogják ki a tengerből, hogy aztán levágják uszonyaikat, és a megkínzott állatot visszadobják a vízbe meghalni. […]

 • Ülj a földre, ne a blökire!

  A kisgyerekek hajlamosak lovacskának nézni a család kutyáját, s néhány szülő meg is engedi, hogy gyermeke a kutya hátára üljön. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.