Mit nem ehet a kutyusunk?

Nehéz ellenállni az ennivalót kérő kedves kutyaszemeknek, a legtöbb gazdi ezt nem is tudja megtenni, és bármivel megkínálja kedvencét, amit az kikönyörög.

De jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok az ételek és italok, melyeket még akkor sem adhatunk a kutyának, ha ellenállhatatlan tekintettel néz ránk.

Nézzük, mik szerepelnek a tiltólistán:

Zsír és csont: a húsról lefejtett zsír nyersen vagy főve hasnyálmirigy gyulladást okozhat. Ne adjunk olyan csontot se, amelyet rágás közben nagyobb darabra zúz a kutya, mert bélelzáródást okozhat. Legveszélyesebb a szálkásan törő csirkecsont, mert megsértheti az állat nyelőcsövét, gyomrát és bélrendszerét. Csont helyett inkább fogtisztító hatású csontformájú jutalomfalatot kapjon.

Nyers hús: a nyers hús és a halhús olyan baktériumokat tartalmazhat, mellyel súlyos ételmérgezést okozhatunk kedvencünknek, ezért a biztonság kedvéért mindig hőkezeljük a felkínált táplálékot.

Kizárólag májon vagy marhahúson, illetve más színhúson ne tartsuk a kutyát, mert a májjal túladagolhatjuk az A-vitamint, és a többi húsféle sem fedezi a kutya tápanyagigényét. A hús a táplálék felét vagy harmadát tegye ki mennyiségileg.

Nyers tojás: szalmonellamérgezést kaphat tőle, illetve a nyers fehérje gátolja a biotin nevű vitamin felszívódását, ezért ha sokszor etetjük nyers tojással, az bőr- és szőrzetproblémákhoz vezethet.

Tejtermékek: hasmenést okoznak, a fagyi is.

Kelt tészta: súlyos gyomorfájdalmakat válthat ki.

Édességek és erősen sós ételek: a cukros ételek ugyanúgy cukorbetegséget okozhatnak a kutyának, mint nekünk, a sós étkek (chipsz) pedig nátriummérgezést válthatnak ki, és a vesét is „megbolondíthatják” a fokozott szomjúság és túlzott ivás miatt.

Csokoládé:  a kakaóban lévő teobromin, ami a fehér csokiban is megtalálható, szívrendellenességet, szívritmuszavart, görcsrohamot, hányást, hasmenést, és akár a kutya halálát is okozhatja. A legveszélyesebb az étcsokoládé, mert annak a legmagasabb a kakaó-szárazanyagtartalma.

Hagyma: bár a kutyák többféle zöldséget és gyümölcsöt is megehetnek, répát, paprikát, almát például, de a hagyma sem nyersen sem főve nem tehető az ételébe. A hagyma tönkreteszi a kutya vörösvérsejtjeit, és vérszegénységet okozhat. Ha véletlenül kerül az ételébe kis mennyiségben, az még nem gond, de rendszeresen soha nem kapjon, és lehetőleg hagyjuk ki teljesen az étrendjéből. A burgonyát ne adjuk nyersen, mert nem tudja a kutya megemészteni, csak főtt és pépesített krumplit keverhetünk az ételébe. Kukoricát, rizst, főzeléknövényeket is csak főve vagy párolva tálaljunk fel.

Szőlő: veseelégtelenség idézhet elő.

Alkohol vagy alkoholtartalmú élelmiszer: súlyos légzőszervi elégtelenséget, koordinációs problémákat, kómát okozhat, de végzetes is lehet mennyiségtől függően.

Koffein: Meglepő módon egyes kutyák szeretnek kávézni, szívesen belelefetyelnek a csészébe, ha a gazdi megengedi. A kávéban, teában, csokoládéban lévő koffein szívdobogást, szapora légzést és görcsöket okozhat.

Fűszeres ételek: a kutyusok nagyon szeretik az embereknek készített felvágottakat, a kolbászt, szalámit, disznósajtot, ezek azonban magas fűszer- és sótartalmuknál fogva szintén ártalmasak számára, ilyen élelmiszerekkel se etessük őket.

Random Posts

 • Zárjuk el a gyerekek elől a szem- és orrcseppeket!

  Gyerekek elől minden gyógyszert el kell zárni, még az ártalmatlannak tűnő szem- és orrcseppeket is, mert ezek lenyelése súlyos következményekkel […]

 • Kutyabenge: egy hatékony és gyengéd hashajtó

  A kutyabenge (Frangula alnus) a bengefélék családjába tartozó, vízparti ligeterdőkben, nedves talajon élő lombhullató cserje. Magassága 3-6 méter, barna hajtásainak […]

 • Kevesebb hússal a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne

  Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne […]

 • Mintegy 150 ezer pingvin pusztult el a Déli-sarkon

  Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben. Az öbölbe […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.