Anyatejes táplálás mindenek felett!

Az anyatejjel való táplálás fontosságát nem győzik eléggé hangsúlyozni a szakemberek. Az egész világon arra hívják fel az anyukák figyelmét, hogy a szoptatásnak óriási jelentősége van a gyermek és az anya egészsége, valamint a gyermekhalandóság csökkentése szempontjából.

 Dél-Afrikában, ahol a csecsemőhalandóság sajnos növekvő tendenciát mutat, az egészségügyi tanácsok között első helyen szerepel a szoptatás, mert a csecsemő túlélésében kiemelten fontos szerepe van.

Ma már számtalan kutatási eredmény áll rendelkezésre, mely bizonyítja, hogy nem tanácsos a tápszeres etetést előtérbe helyezni az anyatejjel szemben.

 Azok babák, aki anyatejen nőttek fel, jobban védve vannak a fertőzések ellen, úgy, mint hasmenés, légúti megbetegedések, allergiák, fülfertőzések, és az alultápláltság kockázata is kisebb náluk.

Az anyatej pozitív hatásai még felnőttkorban is érvényesülnek, mert kisebb a krónikus megbetegedések, a szívkoszorúér betegség, az elhízás, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

 Az édesanyák számára is előnyös, nem csupán azért, mert a szoptatás által erősebb érzelmi kötődés alakul ki a baba és a mama között, hanem mert csökkenti az emlő- és a petefészekrák kialakulásának esélyét.

Ráadásul könnyebben nyerhetik vissza a terhesség előtti testsúlyukat, valamint a szoptatás ideje alatt kisebb az esélye az újbóli teherbeesésnek.

Az UNICEF és a WHO- Egészségügyi Világszervezet a fejletlenebb afrikai országokban még a HIV-pozitív édesanyáknak is azt tanácsolja, hogy szoptassanak, mert ez tekinthető a legbiztonságosabb csecsemőtáplálási lehetőségnek, az előnyök ugyanis messze túlhaladják az esetleges kockázatokat. Az anyatej számos fertőző betegség ellen is védelmet nyújt.

A kutatások szerint, ha a babát kizárólag anyatejjel táplálják, számottevően kisebb az esély arra, hogy megbetegedjen, mint akkor, ha vegyesen etetik.

Minden csecsemő számára élete első hat hónapjában az anyatej a legkiválóbb táplálék, és más élelmiszert és tápanyagot csak ezután kell bevezetni az étrendjébe.- Forrás: health-e.org

Kapcsolódó cikkek:

Az anyatejjel táplált gyerekeknek erősebb az immunrendszere

A bennünk élő mikroorganizmusok 

 

 

Random Posts

 • Oxigénnel a szívinfarktus ellen

  Kutatások szerint a hiperbár oxigénterápia hatékonyan segíthet a legtöbb szívbetegség – így például a szívinfarktus – megelőzésében és leküzdésében. A […]

 • A jövő környezettudatos gyermekei

  Bolygónkat a globális felmelegedés, vízhiány, aszályok fenyegetik. Mindezek nem a távoli jövő borúlátó előrejelzései, hiszen a kutatások szerint ezek a […]

 • Az Idősek Világnapja

  Október elsején ünnepeljük az Idősek Világnapját. 1990. december 14-én az ENSZ Közgyűlésén jelölték ki ezt a napot az Idősek Nemzetközi […]

 • Nem csak a szén-dioxid visszaszorításával fékezhető a tengerszint-emelkedés

  Klímakutatók új jelentése szerint még van idő, hogy fékezni lehessen szerte a világon a tengerszint-emelkedést. A fókuszban ezúttal nem a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.