Világító állatok

Kétségtelenül sok olyan képesség létezik, amiben le vagyunk maradva az állatoktól. A sötétben például elemlámpa nélkül el vagyunk veszve, egyes állatoknál viszont saját világító szerv alakult ki, amelynek segítségével képesek fényt kibocsátani magukból. Ez persze nem jelenti azt, hogy tudnak fényt termelni. Fény helyett világító anyagot termelnek, az ún. luciferint. A luciferin a luciferáz nevű enzim hatására oxidálódik, és a folyamat közben felszabaduló energia látható fény formájában. Ehhez a folyamathoz feltétlenül oxigén szükséges.

A világítóképesség az állatvilágban nem is olyan ritka jelenség, mint ahogy azt gondolnánk. Sok állat birtokában van ennek a képességnek, legtöbbjük a tengerekben él, de akad néhány ilyen szárazföldi állatfaj is. Ez a képesség egyedül az édesvízi állatoknál nem fordul elő.

 A kibocsátott fény többféle színű lehet, a fehéren és a sárgán kívül vörös, kék és zöld szín is előfordul.

Szentjánosbogár nősténye, fotó: Wolf (Nagyításhoz kattintson a képre!)

A legtöbb ember számára a legismertebb világító állat egy bogár, amely a csendes, meleg nyári estéken röpköd világítva. A szentjánosbogárról van szó. Világító szervük a potrohuk hasoldalán található, ahol az átlátszó kültakaró alatt találhatóak a világító sejtek. A szentjánosbogaraknak csak a hímjei tudnak röpülni, a lárvákhoz hasonló küllemű nőstények a növényeken ülve világítva csalogatják őket magukhoz zöldes színű fényükkel. Sajnos, a fényük hamar kialszik örökre, ugyanis a kifejlett rovarok a párzás és a peterakás után nem sokkal elpusztulnak.

Létezik egy másik világító bogár, amely Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi erdős területein él, amely olyan erős fényt képes kibocsátani, hogy a bennszülöttek lámpásként használják őket kis ketrecben több rovart tartva.

Dél-amerikai világító bogár, Pyrophorus noctilucus, fotó: Gilberto Santa Rosa, Brazíila

A világító rákok, más néven krillek, planktonikus, apró szervezetek. A világ óceánjaiban mindenütt előfordulnak. Világító szerveik a potroh hasoldalán találhatók náluk is, és a pontos szerepük eddig ismeretlen. Lehet szerepük a párzásban, kapcsolattartásban, a tájékozódásban, egyes kutatók azt feltételezik, hogy a felülről jövő fény elleni megvilágításként a ragadozók elleni álcázásban van szerepe.

Világító rákok, fotó: Qystein Pau (Nagyításhoz kattintson a képre!)

A meleg és mérsékelt tengerekben, a Földközi-tengerben, a Vörös-tengerben és az Atlanti óceánban fordul elő a világító medúza. A fényt a víz turbulenciájának segítségével állítja elő, ennek megfelelően a fénye fel-felvillan úszás közben.

Világító medúza (Pelagia noctiluca), fotó: Nano Sanchez

A világító állatokban az emberi szem csak gyönyörködik, ám az állatvilágban a fény kibocsátás többféle szerepet is betölt: a fajtársak közötti kapcsolattartásban, a párok “egymásra találásában”, a zsákmányszerzésben, vagy éppen az ellenség megtévesztésében.

Random Posts

 • B3-vitaminnal a szuperbaktériumok ellen

  A B3-vitamin extra nagy dózisa segíthet abban, hogy testünk felvegye a harcot a világ néhány leghalálosabb szuperbaktériuma ellen. Egy új tanulmány […]

 • Veszélyes terhesség idején a szénhidrátmentes étkezés

  Terhesség idején, de már a baba tervezésekor is kockázatos a csökkentett szénhidráttartalmú étkezés, mivel 30 százalékkal is megnövelheti a magzatnál […]

 • A folsav kiegészítés a terhesség kezdetén csökkenti az autizmus kockázatát

  Azok a kismamák, akik a terhességük korai szakaszában folsavval egészítik ki étrendjüket, 40 százalékkal csökkentik annak az esélyét, hogy születendő […]

 • A psoriasis lehetséges kezelési módjai

  A psoriasis, más néven pikkelysömör egy ártalmatlan, nem fertőző bőrbetegség, de sok ember számára jelent komoly problémát. A betegség oka […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.