A Ginkgo kivonat és a fekete áfonya javítja a látási funkciókat normál szemnyomású glaukóma esetén

A Ginkgo biloba kivonata és a fekete áfonyában lévő anticianinek elsősorban arról ismertek, hogy kedvezően hatnak a különböző érrendszeri betegségek esetén. Egy 2012-es japán tanulmányban azt vizsgálták, hogy a Ginkgo kivonat és az antocianinek fogyasztása javítja-e a látási funkciót azoknál a betegeknél, akiknek normál szemnyomású glaukómája van. A zöldhályog e típusában a szem belső nyomása a normális tartományban van, ennek ellenére alakulhat ki a látóideg károsodása és a látótér eltérése. A normál szemnyomású zöldhályog inkább a hölgyeknél jellemző, mint a férfiaknál, de ez a glaukóma-típus kevésbé gyakran fordul elő, mint a magas szembelnyomású glaukóma. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, de a vaszkuláris elmélet szerint létrejöttében szerepe lehet annak, hogy romlik a látóideg vérellátása. Sok páciens az orvosi kezelések és műtéti beavatkozások ellenére sem tapasztal javulást a látásában.

A Ginkgo biloba kivonatát és a fekete áfonyából származó antocianineket pozitív hatásuk miatt egyre gyakrabban alkalmazzák a szemészet területén is, hiszen javítják a szem vérellátását, sőt, az antocianinekről régóta ismert, hogy különösen pozitívan hatnak a szem és az érrendszer szöveteire. A Ginkgo levél kivonata a vérkeringés fokozásán túl, a szabad gyökök által okozott sejtmembrán károsodás megelőzésében is segít. Az antocianinek javítják a mikrokeringést, elősegítik a kollagén képződését, csökkentik a hajszálerek áteresztőképességét és törékenységét, gátolják a vérrögképződést valamint a gyulladáskeltő vegyületek – hisztaminok, prosztaglandinok – termelődését.

Az említett japán tanulmányban 2005 januárja és 2010 decembere között követték nyomon a normál szemnyomású glaukómás betegek állapotát résztvevőnként tizenkét hónapos vagy annál hosszabb megfigyelési idővel. A több mit 330 20 és 89 év közötti részvevőt három csoportba sorolták, az egyikben antocianinekkel, a másikban Ginkgo kivonattal kezelték őket, a harmadik csoport volt a kontroll csoport. Az első csoport 60 mg antocianineket tartalmazó kapszulákat kapott, a Ginkgo kivonatot fogyasztóknál egy kapszula 80 mg kivonatot tartalmazott. A kapszulákból naponta kettőt kellett elfogyasztania a résztvevőknek, egyet reggeli, egyet pedig vacsora után. A kezelések átlagos időtartama 24 hónap volt (12-59 hónap).

Az eredmények azt mutatták, hogy a Ginkgo kivonatot és az aniocianineket fogyasztóknál egyaránt hatékonyan javultak a látási funkciók normál szemnyomású glaukóma esetén, bár különbözőségek voltak tapasztalhatók a szerint, h hogy az illető hány éves volt, volt-e magas vérnyomása, cukorbetegségek.

A vizsgálat szerint mind az áfonya- mind a Ginkgo kivonatot jól tolerálta a normál szemnyomású glaumás betegek szervezete, így hatékony kiegészítő terápiát jelenthetnek a kezelés során.

Számos más tanulmány is kimutatta már a Ginkgo és a fekete áfonya kivonat szemre gyakorolt pozitív hatását, mely elsősorban vérkeringést fokozó illetve antioxidáns hatásuknak köszönhető. Egy klinikai vizsgálatban napi 480 mg fekete áfonya kivonat javította a láb vénás mikrokeringését, és enyhítette a tüneteket a vénás elégtelenségben szenvedőknél. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a szem vérkeringését is javítják az antocianinek. Egy másik vizsgálatban tizenegy egészséges önkéntes kapott két napig napi 120 mg Ginkgo biloba kivonatot, melynek hatására fokozódott a véráramlás sebessége a testben és a szemben egyaránt. -Forrás: J Med Food. 2012 Sep;15(9):818-23. Epub 2012 Aug 7.

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.