A meditáció és a testmozgás segíthet a légúti fertőzések ellen

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, a meditáció vagy a testmozgás hatásosan enyhítheti a heveny légúti fertőzések tüneteit. Ezek a légúti megbetegedések, melyeket az influenza és egyéb vírusok okoznak, évente több millió embert döntenek le a lábukról. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy ezek ellen a betegségek ellen védelmet nyújthat, ha javítjuk fizikai és mentális egészségünk állapotát.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói véletlenszerűen kiválasztott 154 ötven év feletti ember részvételével végezték el a vizsgálatot. A résztvevőket három csoportba osztották, a meditációt végző, a testmozgást végző és a kontroll csoportba.

Az első csoport tagjai ún. éber figyelmen alapuló stresszcsökkentő meditációt végeztek, mely arra irányul, hogy képesek legyünk tudatosabban kezelni a stresszt, és ennek következtében elménk és szervezetünk is egészségesebben reagáljon a stresszre.

A második csoportban a résztvevők mérsékelt intenzitású testmozgást végeztek az utasításoknak megfelelően, például szobabiciklivel, futópaddal és egyéb felszerelésekkel, vagy éppen kocogással, futással.

Mindkét csoportban a gyakorlatokat nyolc héten át végezték, a gyakorlatok magukba foglaltak hetente 2,5 órás csoportos foglalkozást, valamint 45 perces otthoni testmozgást.

A kutatók megvizsgálták az akut légúti fertőzések súlyosságát a résztvevőknél. Megfigyelték, hogy a megbetegedés jelentősen enyhült a testmozgást végzőknél, de még ennél is nagyobb mértékben a meditációs csoportban. Azt is megállapították, hogy csökkent azon munkanapok száma, melyeket a résztvevők a betegség miatt töltöttek távol a  munkahelyükről, a testmozgásos csoportban 48 százalékkal, a meditációs csoportban pedig 76 százalékkal.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek az eredmények nagyon jelentősek, hiszen korábban heveny légúti megbetegedések ellen, eltekintve a kézmosástól, nem létezett bizonyított megelőzési stratégia. – forrás: NCCAM  , 2012.

Random Posts

 • A légszennyezés miatt több gyerek szenved mentális betegségtől

  Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékű svéd kutatás szerint – számolt be róla […]

 • Rakott burgonya

  Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú burgonya, 8 db tojás, két poharas tejföl, füstös ízű szójavirsli (még megbolondíthatjuk vega-kolbásszal is). Az […]

 • Hogyan óvjuk kedvencünk egészségét a nagy melegben?

  A hőség nem csak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Ilyenkor nem csak saját, hanem kedvencünk egészségére is […]

 • Élénk a kereslet a dobozos levegő iránt Kínában

  Napok alatt elkapkodták a dobozos oxigéndús levegőt, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.