Mire jó a csodás goji bogyó?

A goji bogyó (Lycium barbarum), más néven farkasbogyó a burgonyafélék családjába tartozik. Ebben a növénycsaládban számos, az emberiség számára fontos élelmiszer- és gyógynövény található, úgy mint a burgonya, a paradicsom, a paprika vagy éppen a padlizsán.

Az Ázsia keleti részén honos Goji piros bogyóterméseit már évezredek óta használják a tradicionális kínai gyógyászatban. A kínai gyógyszerirodalomban úgy említik, mint a vese és máj táplálóját, a látásélesség javítóját, valamint olyan gyógynövényt, mely segít a testben a jin és jang energiák egyensúlyát helyreállítani.

A goji bogyók értékes biológiailag aktív vegyületek forrásai, melyek fontos szerepet játszhatnak a különböző krónikus betegségek – cukorbetegség, hiperlipimédia (a vér zsírtartalmának rendkívüli megnövekedése), daganatos betegségek, májgyulladás, immunrendszeri zavarok, trombózis valamint férfi meddőség – megelőzésében és gyógyításában. Egyes cukorbetegséggel összefüggő kutatásban a goji hozzájárult a testtömeg, a vércukorszint és az inzulinszint csökkenéséhez, valamint növelte az inzulinérzékenységet, és segített a diabétesz-indukált oxidatív stressz által okozott szövődmények csökkentésében.

Kínában 1983-ban engedélyezték a goji bogyó gyógynövény alapú gyógyszerként való forgalomba hozatalát.

Eszenciális aminosavakat, vitaminokat, zsírsavakat tartalmaz, különösen gazdag B2 és C-vitaminban, vasban és szelénben, valamint az erős antioxidáns hatású likopin és béta-karotin forrása.

Korábbi kutatások a gyümölcsben található poliszacharidoknak tulajdonították elsősorban a növény  egészségre gyakorolt  hatását. Ezekről az aktív összetevőkről az is bebizonyosodott, hogy növelik az állóképességet, segítenek elűzni a fáradtságot, szívvédő és antioxidáns hatással is rendelkeznek.

Egy 2011-es kutatás1 kimutatta, hogy a goji bogyó poliszacharidjai fokozzák a szervezet terhelési toleranciáját, csökkentik a lipidperoxidációt (a szabad gyökök sejtmembránt károsító hatása a lipidperoxidáción keresztül valósul meg), és testedzés közben fokozzák az antioxidáns enzimek aktivitását. Mindez azt jelzi, hogy a goji hatóanyaga hatékonyan csökkenti, illetve előzi meg az oxidatív stressz káros hatását, például egy kimerítő testedzés után.

A rendszeres testmozgás ugyan csökkenti a szív-és érrendszeri, a daganatos betegségek és a cukorbetegség kockázatát, azonban a fokozott testmozgás drámaian megnöveli az oxigénfelvételt, s ezzel egyidejűleg fokozódik a szabad gyökök termelődése, melyek lipidperoxidációt okozhatnak, károsíthatják a sejtek DNS-ét, valamint csökkentik a vérben és a szövetekben lévő antioxidánsok mennyiségét. A gojiban található poliszacharidok antioxidáns hatásuknak köszönhetően hatékonyan alkalmazhatók olyan rendellenességek kezelésében, melyeket az oxidatív stressz vált ki – beleértve a fizikai terhelés által kiváltott oxidatív stresszt is.

Egy 2012-es kutatás2 a Goji-bogyó másik gyógyhatására hívta fel a figyelmet. A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik súlyos szövődményeként alakul ki, a szemben lévő erek károsodásával jár, következményeként csökken vagy megszűnik a vérkeringés, károsodik az ideghártya, torzlátás, látótér csökkenés illetve a látásélesség csökkenése következik be. Ennek a súlyos szembetegségnek a kezelésében jótékony hatást mutat a taurin, mely bőségesen jelen van a goji gyümölcsében. A goji magas lutein és zeaxantin tartalmánál fogva is óvja a látás épségét.

A diabéteszes retinopátia kialakulásának korai eseménye a retina pigmentsejtjeinek (pigment epithelium) apoptózisa (sejthalála). A 2012-es tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a goji egyik fő hatóanyaga a taurin, illetve a goji-kivonat késleltetheti a retinopátia kifejlődését, ugyanis megvédi a retina védelmét ellátó (glükóznak kitett) sejteket a károsodástól. A goji glükózszintet-csökkentő és antiapoptotikus (programozott sejthalált gátló) hatással rendelkezik, és egyre több bizonyíték utal arra, hogy az időskori makuladegeneráció esetén is jótékonyan hat.

A goji bogyót a kínai orvoslás a terméketlenség és a szexuális működés zavarainak gyógyítására is használja. Egy 2012-es tanulmányban a goji kivonat kúraszerű (három hétig történő) alkalmazása javította a férfi szexuális teljesítményt. A goji poliszacharidjai ugyanis megelőzték a szexuális gátlást okozó kortikoszteron stresszhormonok krónikus mennyiségű termelődését.

Egy másik 2012-es tanulmány szerint a goji szedése javasolt azok számára, akiknél fokozott az isémiás stroke kockázata. A goji neuroprotektív hatásánál fogva ugyanis egy esetlegesen bekövetkező agyi katasztrófa esetén segít csökkenteni az agyi ödéma mértékét és az agyi infarktus által érintett területek nagyságát.

Vigyázat! Többféle Goji-bogyó létezik (Lycium barbarium és Lycium chinense, a köznyelvben mindkettőt goji bogyóként említik), ezért mielőtt vásárolnánk goji-kivonatot tartalmazó terméket, győződjünk meg róla, hogy a Lycium barbarum gyümölcséről van-e szó, ugyanis a fent említett pozitív hatások e faj gyümölcsével állnak összefüggésben. Bár káros hatása nem ismert, mindig tartsuk be a fogyasztására vonatkozó ajánlott adagolást! – Források: 1. Int J Mol Sci. 2011 Feb 9;12(2):1081-8., 2. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 323784.,3. PLoS One. 2012;7(3):e33596. Epub 2012 Mar 16., 4. Food Res Int. 2011 August 1; 44(7): 1856–1865., fotó: avicmart en.wik.

 

 • A jóga enyhíti a hát- és derékfájdalmakat

  A jógának szerves részét képezik a nyújtógyakorlatok, a különböző légzési technikák és a relaxáció. Segítségével minden izomcsoportot megtudunk erősíteni, és […]

 • Vas: hiánya és többlete is súlyos problémákat okozhat

  A vas a legtöbb élőlény számára nélkülözhetetlen ásványi anyag. Fontos része számos létfontosságú fehérjének és enzimnek, szükséges az oxigénszállításhoz és […]

 • Fibromyalgia elleni kezelések, melyek tényleg működnek

  A fibromyalgia kezelései nagyon változatosak lehetnek, ugyanakkor hatásuk egyénenként eltérő. Egy módszer, vagy egy hatóanyag, mely valakinél beválik, másnál hatástalan […]

 • Sokkal több fajta baktérium él az otthonunkban, ha van kutyánk

  Az Észak-Karolinai Állami Egyetem és a Colorado Egyetem új tanulmánya szerint sokkal több fajta baktérium él azok otthonában, akiknek van kutyájuk, […]