Hogyan táplálkozzunk a mediterrán étrend szerint

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mediterrán étrend pozitív módon befolyásolja egészségünket. Egy 2011-es svéd tanulmány szerint például a mediterrán konyha húsz százalékkal megnöveli a hosszú élet esélyét, valamint három-négy évvel az élettartamot, ami főleg az ételsor magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásával áll összefüggésben. Olaszországban, Spanyolországban és más, mediterrán térségben lévő országban az emberek már évszázadok óta így étkeznek.

Egy olasz étel: tiella, tepsis kagyló rizzsel és burgonyával

A mediterrán étrendben alapvetően kevesebb a hús és a szénhidrát, ugyanakkor az ételekben nagy hangsúlyt kapnak a zöldségek és a telítetlen zsírok. Vörös húsok, édességek és desszertek, tojás és vaj vagy csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nincsenek az ételekben.

A vörös húsok helyett inkább a csirkehús, de legnagyobb mennyiségben kétségtelenül a halak, és más tengeri állatok a jellemzőek. Az ételek alapját a növények jelentik, elsősorban a zöldségek, a hüvelyes zöldségek (bab, borsó), ami kiegészül gyümölcsökkel, magvakkal, diófélékkel. A növények nem csak a vitaminok, ásványi anyagok, és biológiailag aktív vegyületek gazdag forrásai, hanem sok rostot is tartalmaznak, a rostoknak köszönhetően pedig csökkenthető a koleszterinszint valamint a cukorbetegség és a bélrendszeri daganatos betegségek kockázata. Mivel fokozzák a jóllakottság érzését, az ideális testsúly elérésében és megtartásában is fontos szerepük van.

A mediterrán étrend legfőbb szereplője, mely remekül kiegészíti a zöldségalapú diétát, az olívaolaj. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, például a linolsavban, mely védi az erek falát, fokozza a zsíranyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, védi az ízületek és a kötőszövetek egészségét, és segíti a sovány izomtömeg növekedését. Van benne A, D és E-vitamin, valamint a szabad gyököket semlegesítő polifenolok, melyek védik a szív- és érrendszert. Az olívaolaj fogyasztásával nem csak belülről táplálhatjuk testünket, ugyanis segítségével hajunk és bőrünk állapota is javul, szépül.

Az ételek mellé fogyasztott vörösbor, ha mértékkel vesszük magunkhoz, szintén javítja egészségünket.

Ezek után azt gondolhatnánk, hogy a mediterrán étrendnek csak előnyei vannak, de néhány dologra oda kell figyelnünk, ha e szerint akarunk táplálkozni. Például arra, hogy a telítetlen zsírok mellett ne fogyasszunk telített, állati eredetű zsírokat, mert az súlygyarapodáshoz vezethet. Azt is tudni kell, hogy a növényi alapú, kevés tejterméket tartalmazó étrend következtében vas- és kalciumhiány léphet fel szervezetünkben, ezért szükség lehet vas- és kalcium kiegészítésre. A kellő vasbevitelre úgy is odafigyelhetünk, ha vasban gazdag zöldségeket fogyasztunk, és mellé elegendő C-vitamint, A-vitamint eszünk, melyek segítik a vas felszívódását szervezetünkben. Ez a kis odafigyelés azonban mindenképp megéri az áldozatot, hiszen a mediterrán étrend követésével valóban sokat javíthatunk egészségi állapotunkon.–forrás: MedlinePlus en Español, fotó: Paoletta S.

Random Posts

 • Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón – a pálmaolaj az egyik fő ok

  Több mint 100 ezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánt öltek meg 16 év alatt Borneón – számolt be a BBC egy új […]

 • Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat

  Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat – állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon […]

 • Nyolc madárfaj halt ki az elmúlt években

  A Rió című animációs filmből is jól ismert Spix-ara egyike annak a nyolc madárfajnak, amelyek az elmúlt években kihaltak a […]

 • Hogyan győzzük le a stresszt?

  Talán nincs is olyan ember, akinek ne kellene szembenéznie manapság a stresszel. Sajnos, mindennapjaink részévé vált, mindenfelé ott tornyosulnak körülöttünk […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.