A szélerőművek komoly csapást jelentenek a madaraknak

Az emberiség számára igen nagy jelentőséggel bírnak a szélerőművek, hiszen segítségükkel környezetbarát módon lehet energiát előállítani, és ezzel a globális felmelegedés folyamatának lassításához is hozzájárulnak.

De akárcsak a legtöbb emberi találmánynak, ezeknek is megvannak a maguk hátrányai. Nemrégiben felfedezték, hogy erősen befolyásolják a talaj közelében az éghajlati viszonyokat, ugyanis éjjelente általában a talaj mentén a levegő lehűl, de a szélerőművek összekeverik a feljebb lévő melegebb légtömegekkel a talajmenti levegőt, ezért növelik az átlagos hőmérsékletet. Ezen túl a hatalmas szélerőművek befolyásolhatják a felhőképződést és a szél sebességét is, s ezzel komolyan hatnak a regionális időjárásra és éghajlatra.

A közelmúltban egy másik negatív hatásra hívták fel a figyelmet amerikai környezetvédelmi aktivisták, mégpedig arra, hogy a szélerőművek évente ezrével szedik áldozataikat, ugyanis a hatalmas lapátokkal való ütközések madarak és denevérek halálát okozzák. A környezetvédők ez ügyben bíróságoz is fordultak, és bepereltek kaliforniai és nyugat-virginiai szélenergia-fejlesztőket. Egyre több aktivista állítja, hogy évente több százezer vándormadár és denevér hal meg a lapátoknak való ütközés miatt, különösen éjjel, a hegygerincek mentén, ahol számos szélerőmű található.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat becslése szerint 2009-ben 440 ezer madár halt meg a szélturbinák miatt, és azóta még súlyosabbá válhatott a helyzet, hiszen a szélenergia ipar komoly fejlődésen ment keresztül.

Az USA keleti részén fekvő Nyugat-Virginia ráadásul egy folyosót jelent a vándormadarak számára útjuk során. Ez a régió a denevéreknek is fontos élőhely. Az itt élő denevérek milliói haldoklanak az ún. fehér orr szindróma nevű betegség miatt, a szélerőművek újabb csapást jelentenek számukra.

Az Egyesült Államok kormánya támogatja a szélerőmű-fejlesztéseket, éppen azért, hogy a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentse. Becslések szerint az Egyesült Államokban 2030-ra már több mint százezer szélturbina fog működni. De arra sajnos nem terjed ki a figyelem, hogy a szélerőműveket ne a madarak és denevérek vándorlási útjain állítsák fel.

Abban ugyan minden fél részéről egyetértés van, hogy a szélerőművek más területeken való építése megoldást jelentene, ám sokszor az erőművek számára a legmegfelelőbb területek éppen egybeesnek azokkal az útvonalakkal, melyeket a vándormadarak és denevérek használnak több millió éve.VOA-Voice of America, fotó:James McCauley, Enon, OH, United States of America

 

Random Posts

 • Több mint négyszeresére nőtt a holt övezetek területe az óceánokban

  Az elmúlt 50 évben több mint négyszeresére nőtt a holt – oxigén nélküli – övezetek nagysága a világ óceánjaiban, a […]

 • Az EP az elektromos halászat betiltását javasolja

  Az elektromos halászat betiltására szólított fel kedden elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése. Elektromos halászatkor elektromos huzalt […]

 • Környezeti tényezők okozhatták a tatárantilopok tömeges pusztulását

  A szokatlanul magas nedvességtartalom és a nagy meleg is elősegíthették a tatárantilopok három évvel ezelőtti hirtelen tömeges pusztulását okozó fertőzést […]

 • Szociális szorongás: hogyan győzzük le?

  Mialatt világunk technológiai értelemben ijesztő gyorsasággal fejlődik, addig az emberi kapcsolatok terén sokat veszítünk, leginkább a kommunikációs készségünk gyakorlásának hiánya […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.