Jó tanácsok a futás szerelmeseinek

A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, sokan választják testük karbantartására, hiszen nagyon egyszerűnek tűnik: csak felvesszük a futócipőt, és már indulhatunk is. De mielőtt belelendülnénk, fogadjunk meg néhány jó tanácsot, melyekről kezdő és gyakorlott futók is gyakran elfeledkeznek. Mindig jobb eredményt szeretnénk elérni, de arra is figyelnünk kell, hogy ne csak jó idővel, hanem egészségesen és biztonságosan érjünk „célba”.

1. Figyeljünk testünk jelzéseire!

Gyakori hiba, hogy azt gondoljuk, a cél, hogy egyre többet fussunk és egyre gyorsabban. Ez a mentalitás nem csak drasztikusan emeli a sérülések kockázatát, hanem az izmok regenerációs idejét is megnöveli. Ne hagyjuk figyelmen kívül a test jelzéseit, ne erőltessük túl izmainkat. Lehet, hogy ma nem megy olyan jól az edzés, de következő nap biztosan jobban fog sikerülni.

2. Hagyjunk időt az izmok regenerálódására!

Mindig hagyjunk időt izmaink megújulására, regenerálódására, a túledzést feltétlenül kerülni kell. Ez a legtapasztaltabb futók számára is fontos alapelv. Különösen egy nagyobb erőfeszítést igénylő táv után kell időt szánni a pihenésre, hogy az izmok, a csontrendszer és a keringési rendszer felkészülhessen a következő megmérettetésre. A regenerálódás időszakában is futhatunk, de lényegesen kevesebbet. A pihenési időszak nem egy holt-idő, amit elveszítünk, hanem nagyon is szerves része az edzésnek, akárcsak az aktív futás.

3. Ne hanyagoljuk el az erősítő gyakorlatokat!

Az erősítő edzések nem hagyhatók el, ha gyorsabbak akarunk lenni, és jobban akarjuk bírni az erőfeszítést. Nem csupán izmainkat erősíthetjük a lábizmok további edzésével, hanem a csontrendszer is stabilabbá, erősebbé, ellenállóbbá válik.

4. Válasszunk megfelelő felszerelést!

A futócipő kulcsfontosságú szerepet tölt be a futás során. A jó cipő kiválasztása nagyon fontos kezdők és haladók számára egyaránt, mert nem csak a futás élményét fokozza, hanem a megfelelő edzést is támogatja. Kérjünk segítséget a cipő kiválasztásához, melyekhez a fő szempontok, hogy milyen stílusban futunk, kezdők vagyunk vagy haladók,  edzeni vagy versenyezni szeretnénk benne, talajon vagy betonon futunk.

A ruha kiválasztása szintén nagyon fontos, legyen könnyű, vékony és légáteresztő. Különösen nyáron fő szempont, hogy a ruha második bőrként funkcionáljon, és segítse a szervezet hőleadását a túlhevülés elkerülése érdekében. Az izzadás a test hűtésében elengedhetetlen. Az edzés során termelt hő 80 százaléka a bőrön keresztül távozik, mindössze 20 százalékát fordítja a test a további teljesítmény támogatására. A komfortérzethez is szükséges, hogy a ruha ne tapadjon nedvesen a testünkre edzés közben. Hideg és szeles időben is különösen fontos a helyes edzőruha kiválasztása a test megfelelő hőmérsékletének biztosításához.

5. Tanácsos a rendszeres orvosi ellenőrzés!

Minél erősebben edzünk, annál ajánlottabb a rendszeres orvosi vizsgálaton való részvétel. A terheléses és egyéb vizsgálatokkal tisztább képet kapunk testünk terhelhetőségéről, és kiszűrhetőek az esetleges táplálkozási hiányosságok. Mindezek hozzájárulnak a testmozgás sikeréhez.

6. Állítsunk fel edzéstervet!

Ehhez érdemes szakember tanácsát kérni, akinek elmondjuk, mi a célunk a futással, milyen szintre szeretnénk elérni, és figyelembe véve fizikai állapotunkat és terhelhetőségünket, segít egy pontos edzésterv felállításában.

7. Figyeljük fejlődésünket!

A futással a célunk, hogy növeljük állóképességünket, és teljesítményünket stabil szinten tartsuk. Jegyezzük fel sebességünket, a megtett távolságot és az időt, hogy tisztában legyünk fejlődésünkkel. Futópados edzés esetén ezek az értékek többfunkciós mérők segítségével könnyen megtudhatók.

8. Táplálkozzunk helyesen!

A helyes táplálkozás alapvetően fontos mindenki számára, de még fontosabb  rá odafigyelni, ha rendszeres testmozgást végzünk. A megfelelő tápanyag- és folyadékbevitel alapvetően befolyásolják egy sportoló fizikai képességeit. Hosszú távú futás esetén szükséges a folyadékpótlás edzés közben is, hogy az erőnléthez szükséges folyadékot és elektrolitokat pótoljuk a szervezetben. –forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Fülemülék éjszakája – Mintegy 50 helyszínen rendeznek programokat

  Április végétől indul a Fülemülék éjszakája programsorozat, amelynek keretében idén országszerte mintegy 50 helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában […]

 • A keleti sün lett az év emlőse 2014-ben

  Idén a keleti sün védelmére (Erinaceus roumanicus) hívja fel a figyelmet az év emlőse országos rendezvénysorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium által […]

 • Nem mindegy, mit eszünk, ha tartani akarjuk a súlyunkat

  A legtöbb ember nehezen tartja meg a fogyókúrával elért súlyát, a leadott kilók könnyen visszajöhetnek, ha nem figyelünk oda étrendünk […]

 • Agresszívvé válnak a díszhalak egy szűk akváriumban

  Ingerszegény, szűk akváriumban a díszhalak agresszívé válnak – derítették ki a Case Western Reserve Egyetem kutatói. “Úgy tűnhet, hogy nincs túl […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.