Mit tehetünk kötőhártya-gyulladás esetén?

A kötőhártya nem más, mint egy vékony, fehér szövet, ami a szemgolyót, és a szemhéjak belső felszínét borítja.

Gyulladását több minden okozhatja: fertőző mikroorganizmus, idegen test, vegyi anyagok és allergia. Ez utóbbi a pollenszezonban igen gyakori kiváltó ok.

Leggyakrabban közönséges gennykeltő baktériumok a bűnösök, amelyet piszkos, fertőzött törülközővel, vagy mosdatlan kézzel juttatunk szemünkbe.

A gyulladás jelei a vérbőség, duzzanat, váladék a szemzugokban, ami olyan mértékű is lehet, hogy reggelre a szemhéjak összeragadását is okozhatja.

Ez bakteriális fertőzésnél jellemző, a csukott szemnél ugyanis a gyulladás súlyosbodik, ezért romlik az állapot, amikor alszik az ember.

Virágnyílás idején az allergiás, növényi pollenekkel szemben érzékeny embereknél mikroorganizmusok nélkül is kialakulhat kötőhártya-gyulladás. Természetesen az ilyen gyulladás nem fertőző. A szénanáthához társuló gyulladást az allergia elleni gyógyszerekkel lehet befolyásolni, néha pedig az allergiás túlérzékenység megszüntetésével kerülhető el. Erős viszketés és váladékozás esetén ne meleg, hanem hideg borogatást használjunk a szemünkre.

A kötőhártya-gyulladás enyhe betegség, ami általában magától is egy hét alatt elmúlik. Azonban feltétlenül orvoshoz kell fordulni, amennyiben a tünetek súlyosbodnak, erős fájdalom lép fel, esetleg látási zavar, váladékozás. Ilyenkor szemcsepp vagy kenőcs jelenti a megoldást.

Nagyon fontos a megelőzés és a továbbfertőzés megakadályozása. A kötőhártya-gyulladásos embernek külön szappant és törülközőt kell használnia, és a közös mosdókagylót használat után fertőtlenítenie kell, mivel igen fertőző betegségről van szó, és könnyen átadható!

A gyógyulási folyamatot elősegíthetjük, ha a szemet és a szemhéjat tiszta, forralt vízbe mártott vattával tisztítjuk meg a rászáradt váladéktól. A természet patikájából is rendelkezésünkre áll egy kitűnő gyógymód, mely igen hatékonyan segít a gyulladáscsökkentésben: a kamilla. Langyos kamillateával is borogathatjuk szemünket. A hatás nem marad el. Természetes antibakteriális hatással bír az ezüst-kolloid, ha tehetjük, feltétlenül vessük be szemgyulladás esetén, külsőleg és belsőleg is alkalmazva.

Kötőhártya-gyulladást az uszoda vizében lévő klór is okozhat. Ennek elkerülése érdekében viseljünk úszószemüveget.

Random Posts

 • Heather Locklear, a szerencse lánya

  Heather Locklear sosem rajongott a tanulásért, a gimnázium elvégzése után a Kaliforniai Egyetemre vették fel, ahol mindössze másfél évet töltött […]

 • A túlzott cukorfogyasztás növeli a szívroham kockázatát

  Több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik […]

 • A kukorica élettani hatásai

  Mostanában sokat hallunk a génmódosított kukoricáról, miközben keveset tudunk a szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól. Szerencsére hazánkban a génmódosított kukoricák megsemmisítésre […]

 • Veszélyeztetett aligátorokat engedtek a szabadba

  Tizennyolc fogságban született és nevelkedett kínai aligátor kezdhet új életet természetes környezetében, a Jangce folyóban – adta hírül a kelet-kínai […]