A vörösbor szerepe a rákmegelőzésben

Az antioxidánsokkal összefüggő kutatások kimutatták, hogy a vörösborban található antioxidáns vegyületek képesek bizonyos rákbetegségek fejlődését gátolni.

A vörösbor gazdag forrása a biológiailag aktív fitokemikáliáknak. A polifenoloknak nevezett hatóanyagai – úgy mint a rezveratrol és a katekinek – antioxidáns illetve rákellenes hatással rendelkeznek. A rezveratrolról bebizonyosodott, hogy állatoknál csökkenti bizonyos rákbetegségek előfordulását azáltal, hogy a rák kialakulásának és fejlődésének több szakaszát is befolyásolja. Sejtkultúrákban többféle rákos sejt növekedését is meggátolta.

A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, melyek egyaránt megtalálhatóak a szőlő héjában és a magjában. A bor készítésekor az erjedés során keletkező alkohol feloldja a héjban és a magban található polifenolokat. A vörösbor több polifenolt tartalmaz, mint a fehér, mert a fehér bor készítése során a gyümölcs héját eltávolítják.

A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, ami azt jelenti, hogy megvédik sejtjeinket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. Az anyagcsere során keletkező illetve a környezetből a szervezetünkbe kerülő szabad gyökök a sejtek fontos részeit károsítják, a fehérjéket, a membránokat és a DNS-t is. Ezeknek a károsodott sejteknek szerepük van a rák kialakulásában.

A rezveratrol is egy polifenol, melynek a növényben az a feladata, hogy megvédje a betegségekkel szemben. A növényekben gombafertőzés, stressz, sérülés, fertőzés vagy ultraibolya besugárzás hatására keletkezik.

A vörösbor nagy mennyiségben tartalmaz rezveratrolt, akárcsak a szőlő, a málna, a mogyoró, és egyéb növények. A rezveratrol gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkezik, valamint bizonyítottan képes többféle rákos sejt növekedését is gátolni.

A rezveratrol hatását leukémia, bőr-, emlő- és prosztatarákkal összefüggésben is vizsgálták. A kutatások azt bizonyítják, hogy a rákfejlődés több szakaszában is fontos szerepe van ennek a gyulladáscsökkentő vegyületnek.

Az International Journal of Cancer szaklapban megjelent kutatási tanulmány szerint napi egy pohár vörösbor férfiaknál felére csökkenti a prosztatarák kockázatát, ráadásul a védő hatás a tumor legagresszívebb formájánál a legerősebb.

A hatás nem egyenesen arányos az elfogyasztott mennyiséggel, a mértéktelen alkoholfogyasztás éppen növelheti bizonyos rákbetegségek kockázatát, de a mértékletes vörösborfogyasztás fontos szerepet tölthet be a rákmegelőzésben. – forrás: NCI-National Cancer Institute

 

Random Posts

 • Mikortól tanítsuk gyermekünket úszni?

  Szakemberek szerint minél korábban tanítjuk meg gyermekünket úszni, annál természetesebb lesz számára a vízben való mozgás. Az oktatásra akár már […]

 • Az éghajlat manipulálása aszályokat okozna Európában

   Az úgynevezett geo-engineering – műszaki beavatkozás az éghajlati rendszerbe – Európában és más területeken is fokozná az aszályok előfordulását. Erre […]

 • Mit csináljunk, ha süni téved a kertbe?

  Először is: örüljünk neki! A sünök hasznos rovarpusztítók, segítségükkel igazi biokertészetet valósíthatunk meg kertünkben.

 • Bableves

  Előző nap beáztatott 30 dkg tarkababot feltesszük hideg vízbe és felforraljuk. Ezt az első levet leöntjük, mert így nem fog […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.