A vörösbor szerepe a rákmegelőzésben

Az antioxidánsokkal összefüggő kutatások kimutatták, hogy a vörösborban található antioxidáns vegyületek képesek bizonyos rákbetegségek fejlődését gátolni.

A vörösbor gazdag forrása a biológiailag aktív fitokemikáliáknak. A polifenoloknak nevezett hatóanyagai – úgy mint a rezveratrol és a katekinek – antioxidáns illetve rákellenes hatással rendelkeznek. A rezveratrolról bebizonyosodott, hogy állatoknál csökkenti bizonyos rákbetegségek előfordulását azáltal, hogy a rák kialakulásának és fejlődésének több szakaszát is befolyásolja. Sejtkultúrákban többféle rákos sejt növekedését is meggátolta.

A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, melyek egyaránt megtalálhatóak a szőlő héjában és a magjában. A bor készítésekor az erjedés során keletkező alkohol feloldja a héjban és a magban található polifenolokat. A vörösbor több polifenolt tartalmaz, mint a fehér, mert a fehér bor készítése során a gyümölcs héját eltávolítják.

A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, ami azt jelenti, hogy megvédik sejtjeinket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. Az anyagcsere során keletkező illetve a környezetből a szervezetünkbe kerülő szabad gyökök a sejtek fontos részeit károsítják, a fehérjéket, a membránokat és a DNS-t is. Ezeknek a károsodott sejteknek szerepük van a rák kialakulásában.

A rezveratrol is egy polifenol, melynek a növényben az a feladata, hogy megvédje a betegségekkel szemben. A növényekben gombafertőzés, stressz, sérülés, fertőzés vagy ultraibolya besugárzás hatására keletkezik.

A vörösbor nagy mennyiségben tartalmaz rezveratrolt, akárcsak a szőlő, a málna, a mogyoró, és egyéb növények. A rezveratrol gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkezik, valamint bizonyítottan képes többféle rákos sejt növekedését is gátolni.

A rezveratrol hatását leukémia, bőr-, emlő- és prosztatarákkal összefüggésben is vizsgálták. A kutatások azt bizonyítják, hogy a rákfejlődés több szakaszában is fontos szerepe van ennek a gyulladáscsökkentő vegyületnek.

Az International Journal of Cancer szaklapban megjelent kutatási tanulmány szerint napi egy pohár vörösbor férfiaknál felére csökkenti a prosztatarák kockázatát, ráadásul a védő hatás a tumor legagresszívebb formájánál a legerősebb.

A hatás nem egyenesen arányos az elfogyasztott mennyiséggel, a mértéktelen alkoholfogyasztás éppen növelheti bizonyos rákbetegségek kockázatát, de a mértékletes vörösborfogyasztás fontos szerepet tölthet be a rákmegelőzésben. – forrás: NCI-National Cancer Institute

 

Random Posts

 • Amy Brenneman két lábbal a földön jár

  Amy Brenneman nem az a tipikus hollywoodi díva. Miután az ’Amynek ítélve’ című sorozattal egy csapásra megnőtt a népszerűsége, édesanyja […]

 • Továbbra is küzdenek a jegesmedvék a felmelegedéssel

  A Hudson-öböl nyugati részén él a világ legjobban tanulmányozott jegesmedve populációja. Ezen a területen nyáron a tengeri jég teljesen felolvad, […]

 • Helyes étrenddel a prosztatarák ellen

  A rák megelőzésében és gyógyításában is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be az étrendben előforduló természetes összetevők, és az általuk indukált […]

 • Doc Martin: Milyen ember a valóságban?

  A morcos Dr. Martin Ellinghamet és orvosi eseteit sokan szeretik nézni a képernyőn, de valószínűleg kevesebben vágynak arra, hogy a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.