A tai chi jótékonyan hat a keringési rendszerre betegség esetén is

A rendszeres testmozgás egészséges embereknél és krónikus betegségben szenvedőknél egyaránt javítja a fizikai erőnlétet, állóképességet és az életminőséget. Számos olyan testmozgás létezik azonban, melyet fizikai korlátok miatt nem tud elvégezni valaki, vagy éppen nincsen hozzá felszerelése.

A Kínából származó Tai Chi, mely ötvözi magában a test a szellem és az érzelem egyensúlyát, olyan mozdulatsorokból épül fel, melyekhez semmilyen felszerelés nem szükséges, csak a puszta testünk, mégis nagyon pozitív változásokat eredményez egészségünkben.

Több tanulmány is kimutatta már, hogy a Tai Chi gyakorlásával fejlődik a test aerob kapacitása (oxigénfelvétele, mely javítja a keringés, az anyagcsere, a légzés és a szív teljesítőképességét), növeli az izomerőt, és a mikrokeringést. A Tai Chi a keringési rendszerrel összefüggő betegségek kockázatának csökkentése szempontjából is előnyös, valamint biztonságosnak és hatékonynak tekinthető akut miokardiális infarktus esetén, továbbá azoknak, akik átestek koszorúér bypass graft műtéten, vagy pangásos szívelégtelenségben szenvednek.

A Tai Chi gyakorlatok növelhetik a szívfrekvencia-variabilitást (Heart Rate Variability, HRV). A HRV a szív neurovegetatív aktivitásának és autonóm funkcióinak mérésnagysága, mellyel kimutatható a szív alkalmazkodási képessége a belső és külső környezet változó terheléseire. A gyakorlatokban nagy szerepe van a rekeszizom légzésnek, mely szorosan összekapcsolódik a mozdulatsorral, és növelheti a HRV-t, illetve nagyon előnyös a szív- és keringési rendszer egészségének javítása szempontjából.

A Tai Chi pozitív hatásait több tanulmány is kimutatta, fiataloknál és idősebbeknél, nőknél és férfiaknál egyaránt megmutatkoznak a pozitív hatások, melyek közvetlenül az edzés után máris jelentkeznek.

Egy tanulmányban a résztvevők hat hónapon át végeztek hetente minimum két órában klasszikus Yang Tai Chi gyakorlatokat. Minden edzés legalább negyven percig tartott, és 108 mozdulatsort tartalmazott. Az eredmények azt mutatták, hogy a Tai Chi hatására hatékonyabbá vált a szívizom oxigén felhasználása – nyugalomban és a stresszben egyaránt -, és a test vegetatív (akarattól függetlenül működő) funkcióira is pozitívan hatott. A kutatások tovább folynak a Tai Chi egészségjavító hatásaira vonatkozóan, de az már ma is látható, hogy a keringési rendszer betegségeiben szenvedők számára is igen kedvező mozgásformát jelent.

Amennyiben korábban nem tornáztunk rendszeresen, vagy krónikus betegségben szenvedünk, mindenképpen beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt bármilyen mozgásformába kezdenénk. -Forrás: N Am. J. Med. Sci.. 2012 június, 4 (6) : 276-277.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.