Mit tegyünk, ha kutyánkat baleset éri?

Természetesen azonnal állatorvoshoz kell sietnünk vele, még akkor is, ha látszólag semmilyen külsérelmi nyom nem látható rajta. Ez nem csak az esetleges belső sérülések miatt indokolt, hanem azért is, mert egy baleset után az állat sokkos állapotba kerül, ami bármilyen más sérülés nélkül is végzetes lehet. Ezért mindenképpen szakszerű segítségre van szükségünk, hogy sokktalanítsák kedvencünket.

A városi környezet ezernyi veszélyt jelent a kutya számára, mégis sokan annyira megbíznak kutyájuk fegyelmezettségében, hogy nem adnak rá pórázt. De legyen egy kutya bármilyen jól megtanítva arra, hogy nem szaladhat le az úttestre, egy váratlan helyzet mégis erre késztetheti, például egy petárda hangja, vagy egy másik kutyával való verekedés is megriaszthatja. Ha ezután történik az autóbaleset, azonnal kössük meg pórázzal a kutyánkat, hiszen a nagy ijedtség miatt el is szaladhat, és eltűnhet.

Előfordulhat, hogy a helyszínen segítenünk kell a kutyának, például, ha a következő tüneteket tapasztaljuk:

ha remegni kezd, a szem és a száj nyálkahártyája világos árnyalatúvá válik, vagy elájul, akkor takarjuk be egy pokróccal, és hívjunk állatorvost, vagy a pokrócra óvatosan fektetve vigyük orvoshoz. A pokrócot két ember vigye, ne „csomagoljuk” bele a kutyát!

lábtörésnél is remeghet az állat, sántítás jelezheti a törést, de lehet, hogy a kutya lábra sem bír állni. Semmi estre ne próbálkozzunk mi magunk helyrerakni a sérült csontot, ne tegyük sínbe. Ha lehet, fektessük puha párnára a sérült végtagot, és vigyük kedvencünket állatorvoshoz. Komolyabb a helyzet, ha nyílt törésről van szó, mert a seb könnyen elfertőződhet. Az ilyen sérülésre azonnal helyezzünk steril gézt, és a gézzel azután lazán kössük is be a sebet.

ha az állat végtagja vérzik, akkor tegyünk rá szorítókötést, ha olyan helyen vérzik, ahol nem lehet elkötni, akkor össze kell szednünk bátorságunkat, és bizony közvetlenül a vérző eret kell az ujjunkkal elszorítani, míg meg nem érkezik az állatorvos.

a kutyus szívverését a bal oldalon, a mellső lába könyökhajlatánál tapinthatjuk ki vagy hallgathatjuk meg. Ha a szívverés nem szabályos vagy nem halljuk, akkor a szív tájékán két kezünkkel ütemesen nyomjuk a kutya mellkasát. Ez nagyon hasonló ahhoz, amit az emberi elsősegélynél szoktunk látni, ha máshonnan nem, hát a tévéből. Eszméletlen kutyánál mindig ellenőrizzük, hogy a nyelve nem csapódott-e hátra, mert elzárhatja a légutakat. Ebben az esetben a nyelvet húzzuk előre. Ha kutyusunk nem lélegzik, mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni, hasonlóan az embereknél, be kell fognunk a száját, és az orrán át levegőt befújni. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor a kutya mellkasa meg fog emelkedni. A befújást hét másodpercenként meg kell ismételni,  zsebkendőn vagy gézlapon keresztül. A légzést a szívtájéki oldal ritmikus összenyomásával is segíthetjük. Ezek természetesen olyan vészhelyzetek, amikor mielőbb orvoshoz kell sietnünk kutyánkkal.

És ami még fontos: baleset esetén ne veszítsük el a fejünket, ne essünk pánikba, mert azzal nem segítünk, és kedvencünket sem tudjuk kellően ellátni. A fontos persze minden vészhelyzet esetén ugyanaz, legyen az baleset, harapás, mérgezés: állatorvosnak kell látnia a kutyust. De nem árt, ha mi is tudunk segíteni kedvencünknek rögtön a helyszínen, hiszen ez akár életmentő is lehet.-fotó: Mdk572

Random Posts

 • Hogyan szabaduljunk meg az úszógumiktól?

  A derék köré lerakódott zsírpárnáktól legkönnyebben „célzott” megoldással lehet megszabadulni, amihez gyermekkorunk egyik kedvenc játékszerét hívhatjuk segítségül: a hullahopp karikát. […]

 • Itt a jó idő! – Készítsük fel kedvenceinket a szezonra!

  A hosszúra nyúlt tél után végre itt a jó idő, amit kedvenceink legalább annyira élveznek, mint mi. A meleg időben […]

 • Kockázatos a hiúzok számára, ha emberek közelében élnek

  Az Észak-Amerikában élő vörös hiúzok élőhelye ma már a városokra is kiterjed. Többségük olyan régiókban fordul elő, ahol együtt élnek […]

 • A klímaváltozás felgyorsíthatja a fák életciklusát

  A klímaváltozás hatásairól készült tanulmányok szerint a fafajok a melegedésre, akárcsak az állatvilág, vándorlással fognak válaszolni, magvaik révén a hűvösebb […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.